SRI: „Reţeaua cărnii“, o problemă de securitate naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece persoane au fost reţinute în dosarul „Reţeaua cărnii“ în care sunt anchetaţi şi mai mulţi producători mari de pe piaţa de carne autohtonă. De altfel, joi, procurorii au continuat audierea membrilor celor două grupări infracţionale organizate suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă.

„Până joi dimineaţă fuseseră audiate peste 70 de persoane, iar pentru 10 dintre acestea au fost emise ordonanţe de reţinere“, au explicat surse apropiate anchetei. 

„E evident o chestiune de securitate naţională, axată pe zona de securitate economică şi ameninţări transfrontaliere“, a declarat ieri şi purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, care a adăugat că acest caz a fost iniţiat de instituţia pe care o reprezintă la începutul anului 2013. „Este un caz iniţiat de SRI de la începutul anului 2013. Este vorba despre o reţea de crimă organizată transfrontalieră specializată în activităţi de fraudă fiscală de mare amploare, axate pe achiziţii intracomunitare cu produse din carne“, a spus Sava.

La rândul lui, Ştefan Pădure, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, a declarat că autorităţile ar trebui să efectueze astfel de controale mereu. „Controalele sunt o stare de normalitate, autorităţile trebuie să-şi facă treaba tot timpul, nu să ne mirăm când apar astfel de verificări. Pădure fără uscături nu există şi numai prin controale vom ajunge la o stare de normalitate. Cel mai rău lucru este că toate aceste scandaluri determină scăderea consumatorului şi, ca o consecinţă directă, scăderea vânzărilor“, a declarat, pentru „Adevărul“, Ştefan Pădure, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.

În dosarul „Reţeaua cărnii“, procurorii urmăresc destructurarea a două grupări infracţionale specializate în evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă. Membrii reţelelor ar fi fost ajutaţi inclusiv de mari producători de pe piaţa de carne din România, potrivit anchetatorilor. „Suspecţii ar fi achiziţionat prin intermediul unor societăţi comerciale din România carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania. Marfa era cumpărată fără TVA, aşa cum prevede legea pentru tranzacţiile intracomunitare, dar ulterior era vândută prin adăugarea TVA“, au explicat anchetatorii.

Aceştia au adăugat că în cazul în care marfa urma să expire în câteva zile, era reetichetată în mai multe depozite din Bucureşti, Iaşi sau Cluj-Napoca şi astfel îi era prelungită valabilitatea. Ulterior, era scoasă la vânzare. Mai mult, carnea care era deja expirată era procesată în abatoare şi vândută fie sub formă de carne tocată, fie sub diverse forme de produse de carne.

image

Protecţia Consumatorilor caută carnea alterată

Tocmai din acest motiv, în cursul zilei de ieri, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au continuat controalele declanşate miercuri în marile magazine care comercializează carne şi produse din carne. 

Aproape 230 de tone de carne şi produse din carne, între care şi marfă expirată din noiembrie 2013, au fost retrase în urma controalelor făcute miercuri de inspectori. Potrivit şeful interimar al instituţiei, Marius Dunca, 129 de tone de astfel de produse au fost retrase definitiv, iar alte 100 au fost oprite temporar de la comercializare

Marii producători, sub lupa procurorilor

Ancheta vizează şi câţiva dintre marii producători de carne din România. Procurorii spun că aceştia exportau carnea fictiv în Ungaria şi Bulgaria, după care marfa se întorcea în ţara noastră prin firme-fantomă. Patronii scăpau astfel de plata taxelor, în timp ce vindeau carnea la negru pe piaţa din România.

Controale şi percheziţii la nivel naţional

Printre cei cercetaţi de anchetatori în dosarul „Reţeaua cărnii 2“ se numără şi şeful Serviciului Inspecţii din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Cluj, Mircea Olimpiu Lucaciu. Acesta este suspectat că l-ar fi anunţat pe patronul unei firme care are o reţea de magazine în toată Transilvania despre controalele pe care autorităţile le pregăteau. Concret, Lucaciu este acuzat că i-ar fi spus lui Bogdan Radu Curticiu, directorul firmei Michelangelo SRL, care are o reţea de magazine în toată Transilvania, să arunce carnea alterată pentru că se pregătesc percheziţii şi controale la nivel naţional. Şeful lui Mircea Lucaciu, directorul DSV Cluj Nicolae Pivariu, susţine că angajatul său de fapt, nu se află sub anchetă ci ajută anchetatorii care instrumentează dosarul. 

De altfel, Pivariu a explicat că în dosarul de evaziune fiscală şi comercializare de produse din carne alterată anchetatorii le-au solicitat documente privind cantităţile de carne livrate de mai multe societăţi comerciale din judeţ. Acesta a mai spus că inspectorii direcţiei au făcut ieri  mai multe controale în teren la mai multe societăţi care au livrat carne şi produse din carne alterată. „La nivelul DSVSA Cluj, inspectorii fac controale cu echipe în teren la mai multe societăţi comerciale, în dosarul cărnii alterate. Au fost puse la dispoziţia anchetatorilor documente privind cantităţile de carne existente. Nu putem oferi informaţii despre controale, pentru că acţiunile sunt în derulare“, a spus Pivariu.

De asemenea, anchetatorii au pus sub acuzare şi un inspector de la Protecţia Consumatorilor Cluj pentru trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat. Atât Mircea Lucaciu, cât şi inspectorul de la Protecţia Consumatorului sunt cercetaţi în stare de libertate.

Părinţii Soranei Cîrstea, audiaţi la Parchet

Familia cunoscutei jucătoare de tenis Sorana Cîrstea deţine un depozit alimentar la marginea oraşului Târgovişte, depozit care a fost percheziţionat miercuri de procurori şi poliţişti. 

După încheierea percheziţiilor, anchetatorii au ridicat mai multe bunuri şi acte contabile, dar i-au dus la audieri şi pe părinţii Soranei Cîrstea. Anchetatorii au percheziţionat nu doar întregul depozit alimentar deţinut de familia sportivei, dar şi toate maşinile de firmă sau personale ale acesteia. Avocatul familiei Cîrstea susţine că în depozit nu a fost găsită carne şi că percheziţiile au vizat nişte legături de afaceri cu societăţile implicate în dosarul care se află în atenţia DIICOT. 

„Aici au fost numai nişte probleme de afaceri. Firma doamnei Cîrstea avea legătură cu firmele din dosarul cărnii”, a declarat Ion Nicolae, avocatul familiei. „Împotriva părinţilor Soranei Cîrstea nu s-a luat nicio măsură“, a declarat şi purtătorul de cuvânt al DIICOT, Sonia Botezatu, pentru „Adevărul“. 

Ionuţ Dima, Florina Pop, Simona Suciu

Firma părinţilor tenismenei Sorana Cîrstea este situată la periferia oraşului Târgovişte.

Aici au fost numai nişte probleme de afaceri. Firma doamnei Cîrstea avea legătură cu firmele din dosarul cărnii. Ion Nicolae, avocat

În timpul percheziţiei la familia Cîrstea s-au ridicat bunuri şi acte contabile.

O treime din piaţa cărnii este la negru

Cele mai multe scandaluri privind siguranţa alimentară au provenit în ultimii ani din sectoarele în care evaziunea fiscală atinge cote alarmante. Fie că vorbim de carne, produse de panificaţie, fructe sau legume, toate sunt domenii în care conformarea fiscală este extrem de redusă. Iar faptul că o mare parte din activitatea din aceste domenii este ascunsă de ochii Fiscului implică şi eludarea de la controalele privind siguranţa alimentară. 

În contextul scandalului privind cantităţile mari de carne alterată depistate în mai multe judeţe din ţară, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat că evaziunea fiscală la carne este de 30-40% din piaţă, însă în scădere de la peste 50% în urmă cu doi ani. El a adăugat că marfa care ajunge în depozite fără documente este greu de controlat de autorităţile sanitar-veterinare.

Reducerea TVA ar combate evaziunea 

Asociaţia Română a Cărnii (ARC) a anunţat recent că va începe, în aprilie, o amplă campanie pentru reducerea TVA la carne şi produse din carne. Ştefan Pădure, directorul executiv al ARC, a explicat, pentru „Adevărul“, că reducerea evaziunii fiscale prin scăderea TVA este esenţială, în primul rând, pentru siguranţa consumatorului şi a locurilor de muncă din domeniu şi, în al doilea rând, pentru creşterea încasărilor la bugetul statului.   

La rândul lui, premierul Victor Ponta declara săptămâna trecută că ar opta pentru reducerea TVA de la 24% la 9% pentru fructe şi legume, domeniu caracterizat de o evaziune uriaşă şi concurenţă neloială cu producătorii din Uniunea Europeană sau din afara UE. Acesta a adăugat că această reducere va fi aplicată şi pentru carne, dacă va fi posibil. Evaziunea fiscală la fructe şi legume depăşeşte 60%. 

Evaziunea în domeniul panificaţiei se ridica la începutul anului trecut la peste 65%, potrivit datelor Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie. La o lună de la reducerea TVA la pâine, făină şi grâu de la 24% la 9%, în septembrie 2013, Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor de la acea vreme, declara că evaziunea fiscală în domeniul panificaţiei a scăzut cu 10-12 puncte procentuale în urma introducerii măsurii. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Nouă tone de carne de porc expirată de anul trecut au fost găsite într-un depozit din Ghimbav

Cele nouă tone de picioare de porc expirate din luna august a anului 2013 au fost descoperite într-un depozit frigorific din Ghimbav.

Acţiune de proporţii la nivel naţional. Mari producători de pe piaţa de carne din România, implicaţi într-o reţea internaţională de evaziune fiscală

Peste 102 percheziţii la care participă câteva sute de poliţişti, procurori şi jandarmi au loc astăzi în Bucureşti şi în 18 judeţe din ţară în cazul unei reţele ai cărei membri sunt suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani prin comerţ ilegal cu carne. În plus, suspecţii sunt acuzaţi că ar fi livrat în magazine tone de produse din carne alterată. Producători celebri de pe piaţa din România sunt implicaţi în reţea.

Mafia cărnii a ajuns şi în judeţul Ialomiţa. Avicola Slobozia şi locuinţa directorului Dumitru Stănoiu, percheziţionate la comanda DIICOT

Scandalul naţional al cărnii expirate scoasă la vânzare a ajuns şi la Slobozia. În urma percheziţiilor domiciliare pe care le-au demarat ieri, procurorii DIICOT au trecut şi pe la sediul Avicola SA şi locuinţa directorului unităţii. Există suspiciuni despre faptul că societatea este implicată în reţeaua care distribuia alimente din carne alterate.

Dosarul „Reţeaua cărnii”. Omul de afaceri Justin Paraschiv a fost eliberat din arest

Omul de afaceri Justin Paraschiv va fi cercetat în libertate după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au admis miercuri recursul acestuia împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti care respinsese iniţial cererea de eliberare din dosarul în care acesta este acuzat de evaziune fiscală. Decizia este definitivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite