VIDEO Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă, cercetaţi sub control judiciar de procurorii DNA. „Ştiu că în acest caz este vehiculat şi numele lui Tony Blair”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă FOTO David Muntean
Sebastian Ghiţă FOTO David Muntean

Sebastian Ghiţă comentat marţi la Curtea Supremă faptul că este citat şi la DNA Ploieşti alături de Victor Ponta într-un nou dosar penal, acesta a precizat că „în dosarul acesta este vehiculat şi numele lui Tony Blair”. Procurorii spun că Ghiţă i-ar fi dat 200.000 de euro lui Ponta pentru a fi pus pe listele parlamentare ale PSD.

UPDATE Deputatul Sebastian Ghiţă a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA Ploieşti, pentru complicitate la spălare de bani, în dosarul în care este cercetat şi fostul premier Victor Ponta, acuzat că a primit 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalităţi politice străine, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

În ordonanţele de control judiciar dispuse de procurori se arată că pentru desemnarea lui Sebastian Ghiţă drept candidat pe listele unui partid într-un colegiu electoral ”în care formaţiunea să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Victor Ponta, în calitatea sa de preşedinte al respectivului partid, şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acestuia pe lista de candidaţi”.

„Confirmarea propunerii a fost făcută de Victor Ponta în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 de euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Victor Ponta să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale şi parlamentare”, arată DNA.

Procurorii susţin că, pentru a crea aparenţa că vizita fostului lider străin în România nu are loc la iniţiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit şi apolitice, ”care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Victor Ponta ar fi avut loc la iniţiativa celui dintâi”.

„În acest scop, Victor Ponta, împreună cu Sebastian Ghiţă, i-au solicitat reprezentantului organizaţiei nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că aceasta avea loc la iniţiativa lui Victor Ponta, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de Sebastian Aurelian Ghiţă prin intermediul unei societăţi comerciale controlate prin persoane interpose”, precizează procurorii anticorupţie.

Potrivit DNA, în acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, Victor Ponta a acceptat, în conivenţă cu Sebastian Ghiţă, încheierea succesivă a două contracte.

„Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constând în plata sumei de 220.000 euro necesară obţinerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel şi pentru formaţiunea politică reprezentată de către acesta, conform înţelegerii avute, Ghiţă Sebastian Aurelian a fost confirmat, de către preşedintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, în cadrul unui colegiu electoral din judeţul Prahova”, mai spun procurorii DNA.

UPDATE Sebastian Ghiţă a ajuns, marţi, în jurul orei 17.30, la sediul DNA Ploieşti.

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, marţi seară, la sediul DNA Ploieşti, că mulţi dintre procurorii României fac parte dintr-o reţea plătită de organizaţii neguvernamentale, multe dintre acestea înfiinţate de George Soros, susţinând că ”un om din ONG îl cheamă pe un procuror dimineaţă la micul dejun şi îi spune: «eu te-am şcolit, arestează-l pe Ponta»”. De asemenea, întrebat dacă îi este teamă că ar putea fi pus sub control judiciar, el a răspuns că nu e nicio măsură care să nu se fi dorit să se ia împotriva sa, potrivit News.ro

”Şi Liviu Dragnea, şi Victor Ponta şi eu am fost prieteni de 15 ani şi suntem şi acum, chiar dacă astăzi viaţa politică ne face să avem opţiuni de un fel sau de un alt fel, adică doar participarea la viaţa politică într-un partid sau altul nu ne poate face pe Liviu Dragnea, Victor Ponta şi pe mine să ne rupem relaţiile de prietenie. Am încercat şi eu marea cu degetul, pe de altă parte orice om încearcă să facă ceva mai bun şi mai bine în viaţă. Nu cred că am greşit şi nu cred că i-am supărat nici pe Liviu Dragnea, nici pe Victor Ponta nici când am candidat la PSD şi nici când am intrat în acest nou proiect PRU, care să poată să facă pe români să spună ceea ce nu pot spune Liviu Dragnea sau Victor Ponta, chiar dacă ştiu Victor Ponta şi Liviu Dragnea ce se întâmplă în România. Unii dintre noi ştim bine ce se întâmplă astăzi în România, vedem, eu am hotărât să spun şi să le explic oamenilor”, a spus Sebastian Ghiţă, la intrarea în sediul DNA Ploieşti.

Întrebat dacă a dat bani pentru PSD, Ghiţă a răspuns că doar cei publicaţi în Monitorul Oficial. ”Nu am dat cei 225.000 de euro niciunui partid, nici lui Tony Blair, nu am dat eu niciodată aceşti bani, nici nu am vreo firmă care să fi dat”, a spus el.

Ghiţă a mai spus că firma anchetată de procurori nu are nicio legătură cu el.

Întrebat dacă această firmă are vreo legătura cu soţul verişoarei sale, el a răspuns: ”Se poate. Nu ştiu exact acuzaţiile, dar orice om e liber pe lumea asta să-şi înfiinţeze firme. Astăzi, toţi colegii mei de liceu, de stradă, din oraş, de facultate, toţi cei cu care m-am asociat, toţi cei care au stat în tribună la baschet sunt anchetaţi şi verificaţi la sânge, iar eu pot să pun la dispoziţie documente ale statului de o inexactitate incredibilă, adică documente ANAF: verificaţi actele lui Ghiţă”.

El a spus că ceea ce i se întâmplă i se pare ”ceva apropiat de poliţie politică”.

”Hai să vedem cine-i plimbă pe procurori cu ONG-uri pe la hotel la Sinaia, cine le dă premii, cine le dă bani şi cine-i întreabă: dar mâine dimineaţă îl arestaţi pe Ghiţă, că eu sunt Ghinea de la ONG-ul nu ştiu care. Insinuez că ONG-iştii plătesc procurori sub diverse forme. Mulţi dintre procurorii României fac parte dintr-o reţea plătită de ONG-uri, multe dintre ele înfiinţate de Soros în România. Ce ne tot prefacem că nu înţelegem ce se întâmplă în România. (...) Contează doar ce doreşte un om din ONG care îl cheamă pe un procuror dimineaţă la micul dejun şi îi spune: «eu te-am adus aici la Sinaia, eu te-am şcolit, eu te prezint în presă ca pe un mare luptător pentru anticorupţie, arestează-l pe Ponta»”, a afirmat Sebastian Ghiţă.

UPDATE Actele pentru controlul judiciar, emise de procurorii DNA  Ploieşti, au ajuns, marţi seară la Secţia 6 de Poliţie, pe raza căreia are domiciliul Victor Ponta urmând ca în maxim 24 de ore acesta să se prezinte pentru a stabili programul vizitelor la poliţie pe durata cât este valabilă măsura, au arătat surse judiciare pentru News.ro.

UPDATE Victor Ponta contestă interdicţia de a face declaraţii, potrivit unui mesaj pe care l-a postat pe contul său de Facebok. Acesta a precizat că va depune o contestaţie în acest sens miercuri.

UPDATE Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar într-un nou dosar penal, el fiind acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii  în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul  de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

 

„Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formaţiunea politică să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de preşedinte al respectivului partid politic, şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidaţi”, se arată în documentele anchetatorilor.

Confirmarea propunerii ar fi fost făcută de Ponta Victor „în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine”.

Astfel, arată DNA, se urmărea ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Victor Ponta să câştige capital electoral, în condiţiile în care în 2012 au avut loc alegeri locale şi parlamentare, „suma de 220.000 de euro a fost obţinută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil”.

Pentru a nu lăsa impresia că fostul lider străin vine în România la inişiativa partidului, s-ar fi stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit şi apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta ar fi avut loc la iniţiativa celui dintâi. 

„În acest scop, Ponta Victor Viorel împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizaţiei nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că iniţiativa îi aparţinea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse”, se arată în documentele anchetatorilor. 

În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, Victor Ponta ar fi acceptat, în conivenţă cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte.

Sebastian Ghiţă, desemnat candidatul PSD  în cadrul unui colegiu electoral Prahova

„Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constând în plata sumei de 220.000 euro necesară obţinerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel şi pentru formaţiunea politică reprezentată de către acesta, conform înţelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de către preşedintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, în cadrul unui colegiu electoral din judeţul Prahova”, spun anchetatorii.

Confirmarea listei cu propunerile candidaturile pentru ocuparea funcţiei de deputat sau senator, înaintate de organizaţiile judeţene sau de sector ale partidului, intra în atribuţiile lui Ponta, în calitate de preşedinte, conform statutului formaţiunii politice.

De altfel, în urma alegerilor, omul de afaceri a şi dobândit calitatea de deputat în Parlamentul României.

Procurorii precizează că, în ultima perioadă, în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii de afaceri pot primi cu uşurinţă funcţii de demnitate publică alese, fiind promovaţi de conducerile partidelor politice cu scopul direct şi nemijlocit de a asigura finanţarea ilegală  a partidelor în campaniile electorale. 

„În acest context, în condiţiile în care legea partidelor politice şi legile electorale care s-au succedat stabilesc in mod expres modul de finanţare a partidelor şi a campaniilor electorale, acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democraţiei care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcţii de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativităţii pe criterii de competenţă profesională si probitate”, arată DNA

Ce obligaţii are Victor Ponta

Pe perioada când se află sub control judiciar, Victor Ponta trebuie să respecte următoare obligaţii:

  • să se prezinte la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti sau la sediile instanţelor de judecată,  ori de câte ori este chemat;
  • să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinţei;
  • să se prezinte la Direcţia Generală de Poliţie a Mun. Bucureşti - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat
  • să nu părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului/judecătorului competent;
  • să nu se apropie de  alte persoane menţionate în ordonanţă şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;
  • să nu facă declaraţii în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane  cercetate în cauză, precum şi la martorii audiaţi în cauză 
  • să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

În cazul în care încalcă cu rea-credinţă obligaţiile impuse de DNA, măsura controlului judiciar se poate fi înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. 

Sebastian Ghiţă pe holul Curţii Supreme

   

Ce spune Ghiţă despre noul dosar penal

Sebastian Ghiţă a dat marţi mai multe detalii în legătură cu dosarul în care este implicat atât el, cât şi Victor Ponta.

„Toate aceste probleme, începute dintr-o dată după campania eletorală din 2014, probleme care vizează întâmplări de acum opt - zece, sunt chestiuni pe care le vom lămuri. M-aş fi bucurat dacă ele ar fi fost tratate mai ingineresc, cu simţ al măsurii, dar suntem în situaţia în care dacă se găseşte o întâmplare cât de mică ea se transformă într-o acuzaţie. Aşa că vom vedea despre ce este vorba şi în acest nou dosar. Nu vreau să vă spun cum mă simt cu al patrulea sau al cincilea dosar. Voi merge la DNA Ploieşti astăzi. Din ce am înţeles este vorba de întâlnirea din 2011 dintre ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Tony Blair, domnul Mihai Răzvan Ungureanu şi acordarea titlului de doctor Honoris Cauza domnului Tony Blair. Cred că DNA Ploieşti investighează problema Tony Blair. Procurorii nu mi-au spus ce calitate am în dosar. Nu am vreo aşteptare, dar după cum i-am văzut pe dânşii sper să nu ajungem să ne întrebe de întâlnirea din Africa de Sud dintre Ponta, Blair şi Obama”, a declarat Sebastian Ghiţă la Curtea Supremă.

Victor Ponta la DNA Ploieşti: „Semnez condica”

Fostul premier Victor Ponta s-a prezentat deja marţi, în jurul orei 11.00, la Direcţia Naţională Anticorupţie Ploieşti, fiind citat în calitate de suspect. La intrarea în sediul Parchetului anticorupţie a spus: „Semnez condica”, fără a face alte comentarii.

Potrivit unor surse judiciare, Ponta a fost citat în calitatea de suspect pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Ghiţă, trimis în judecată pentru dare de mită şi spălare de bani

Deputatul Sebastian Ghiţă şi fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu au fost trimişi în judecată, pe 29 iulie, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul în care procurorii îl acuză pe Ghiţă că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

Sebastian Ghiţă va fi judecat pentru de dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi spălare de bani. Deputatul se află sub control judiciar până pe data de 11 septembrie.

Fostul primar al municipiului Ploieşti Iulian Bădescu, arestat preventiv într-un alt dosar, a fost trimis în judecată sub acuzaţiile de dare de mită şi abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit, acesta fiind al doilea dosar de corupţie în care Bădescu este trimis în faţa judecătorilor.

De asemenea, în acest dosar municipiul Ploieşti s-a constituit parte civilă cu suma de 1.500.000 de lei, în urma unei hotărâri adoptate de Consiliul Local Ploieşti pe 21 iulie, hotărâre supusă votului consilierilor după ce DNA a notificat autorităţile locale, solicitând acestora să stabilească dacă vor sau nu să se constituie parte civilă în dosar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite