Scandalul Black Cube. Neaşteptatele conexiuni ale fostului ofiţer SRI care a pus la cale spionarea şefei DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Dragomir (stânga) alături de soţia sa (dreapta) şi de buna lor prietenă Laura Voicu, avocata Alinei Bica, fosta şefă DIICOT. Procurorii spun că Dragomir ar fi semnat contractul
cu Black Cube în valoare de 900.000 de lire sterline însă ar fi fost doar o
interfaţă, deoarece fostul ofiţer nu dispunea de sume de bani atât de mari
Daniel Dragomir (stânga) alături de soţia sa (dreapta) şi de buna lor prietenă Laura Voicu, avocata Alinei Bica, fosta şefă DIICOT. Procurorii spun că Dragomir ar fi semnat contractul cu Black Cube în valoare de 900.000 de lire sterline însă ar fi fost doar o interfaţă, deoarece fostul ofiţer nu dispunea de sume de bani atât de mari

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir care a ajuns după gratii pentru că ar fi hărţuit-o şi ar fi încercat să o denigreze pe şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi este bun prieten cu avocata Alinei Bica, fosta şefă DIICOT. Dragomir ar fi plătit sute de mii de euro pentru a-i angaja pe spionii israelieni însă ar fi fost doar un intermediar care a acceptat să se bage în „afacere” pe motiv că şefa DNA e responsabilă de trimiterea lui în judecată.

UPDATE Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI, a fost arestat, miercuri seară, pentru 30 de zile, acesta fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei.

Decizia luată de Tribunalul Bucureşti nu este definitivă, dar este executorie. Ea poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.


Surpriză în dosarul Black Cube în care mai multe persoane sunt puse sub învinuire pentru spionarea Laurei Codruţa Kövesi: un fost ofiţer SRI a fost arestat pentru că ar fi comandat spionarea şi denigrarea şefei DNA. 

Colonelul în rezervă Daniel Dragomir, fost şef în Direcţia de Combatere a Terorismului din cadrul SRI, a fost reţinut de procurori în urma mai multor descinderi ce au avut loc marţi seara. Bărbatul este acuzat că a împreună cu reprezentanţi ai companiei israeliene Black Cube a pus la cale spionarea şi ulterior denigrarea unor persoane – printre care se numără şi şefa DNA – pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui în judecată pentru corupţie. 

Demararea operaţiunii „Tornado“

Concret, Dragomir a fost pus sub învinuire pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei. „În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pentru realizarea unui scop infracţional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat în legătură cu un suspect în cauză, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marcă «BlackCube», căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie”, arată DIICOT.

Astfel, Dragomir ar fi avut, pe 1 februarie şi 16 martie 2016, întâlniri în Bucureşti cu suspectul D. Z., ocazie cu care au discutat atât de contextul şi necesitatea operaţiunii, cât şi despre scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii. Au pus la punct „toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi intruzive, inclusiv căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale ţintelor, negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit”, arată procurorii.

Cei doi i-au dat şi un nume operaţiunii de spionare a şefei DNA. „În perioada martie - aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii «Tornado»,  din dispoziţia suspectilor  D. Z. şi A. Y. şi sub coordonarea directă a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei D.N.A., şi în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase («scenarii»), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică”, potrivit procurorilor DIICOT.

După ce au pus la cale totul, Ron Weiner a accesat conturile de e-mail ale apropiaţilor şefei DNA. „Datele au fost ulterior transferate în mijloacele de stocare puse la dispozitie de către coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către inculpatul Yossi Barkshtein”, mai spun anchetatorii. Echipa lui Weiner Ron şi a lui Geclowicz David a acţionat în România. În toată această perioadă (perioada 29.03-02.04.2016) „spionii” au fost cazaţi la un hotel din Capitală. De altfel, pe 2 aprilie, Weiner Ron şi Geclowicz David au fost capturaţi de procurori. Tocmai de aceea, Yossi Barkshtein, cel la care trebuiau să ajungă datele furate de pe mailurile accesate ilegal, nu a reuşit să intre în posesia datelor confidenţiale compromise. Acesta a intrat în ţară chiar în dimineaţa zilei în care Weiner şi Geclowicz au fost reţinuţi. A reuşit însă să afle că cei doi complici ai săi au fost depistaţi şi în după-amiaza aceleaşi zile a şi părăsit teritoriul României pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria. Din ţara vecină a plecat cu un avion către Marea Britanie, au mai stabilit procurorii DIICOT.

Cine este colonelul Daniel Dragomir

Colonelul în rezervă Daniel Dragomir, cel care ar fi pus la cale spionarea Laurei Codruţa Kövesi şi a apropiaţilor acesteia a fost trimis în judecată de procurorii DNA din ianuarie 2015, pentru trafic de influenţă, spălare a banilor, folosire de informaţii nedestinate publicităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii şi uz de fals.

În 2015, colonelul în rezervă Daniel Dragomir, fost şef Grupare Sectoare informativ-Operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, a fost trimis în judecată de DNA, sub acuzaţia că a luat mită peste 2 milioane de lei de la administratorul unor firme, pentru a interveni la funcţionari din Ministerul Finanţelor, ANAF şi Garda Financiară în vederea opririi unor controale sau pentru rambursări de TVA.

În rechizitoriul transmis instanţei de judecată procurorii au arătat că, în perioada octombrie 2012 - octombrie 2013, colonelul Dragomir, cu ajutorul soţiei sale, trimisă şi ea în judecată, a pretins şi, ulterior, a primit de la un martor denunţător, administrator al unor societăţi comerciale echivalentul a 462.567 de euro.

Suma, arătau anchetatorii, era compusă din 1.648.400 de lei, echivalent a 374.078 de euro (deşi iniţial a pretins suma de 400.000 de euro), sumă primită în numerar într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane, 309.952 de lei (echivalent a 70.575 de euro), reprezentând finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionării unei societăţi comerciale, incluzând şi un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne, 72.000 de lei (echivalent a 18.000 de euro), reprezentând salariul lunar de 8.000 de lei, primit de soţia sa, Marinela Zoica Dragomir, în calitate de administrator al acestei firme nou înfiinţate.

 

Legături interesante

Contul de Facebook al lui Daniel Dragomir dezvăluie câteva relaţii cel puţin interesante. Fostul ofiţer SRI şi soţia sa sunt în relaţie de strânsă prietenie cu Laura Voicu, avocata Alinei Bica, fostă şefă a DIICOT. În câteva dintre fotografiile făcute împreună la diverse petreceri, apare şi onul de afaceri Vladimir Ciorbă, care a fost arestat în 2015 în dosarul în care e implicat Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, Sebastian Ghiţă şi clanul Mircea şi Vlad Cosma, de la Ploieşti. 

De altfel, Laura Voicu, avocata care o reprezintă pe fosta şefă a DIICOT Alina Bica, a fost audiată în dosarul Black Cube. Avocata a fost audiată în calitate de martor.

Ancheta care a îngrozit

Ancheta în dosarul Black Cube a fost deschisă la începutul lunii aprilie după ce şefa DNA şi apropiaţii acesteia au anunţat autorităţile că sunt hărţuiţi şi că le-au fost spionate comunicaţiile. Atunci s-a stabilit că Ron Weiner, David Geclowicz şi Yossi Barkshtein sunt angajaţi ai firmei israeliene de investigaţii Black Cube. Ron Weiner şi David Geclowicz au stat în arest preventiv din 3 aprilie până în 22 iulie, când instanţa le-a înlocuit măsura preventivă cu arestul la domiciliu. Din 8 septembrie, în urma unei decizii luate de Curtea de Apel Bucureşti, Ron Weiner este cercetat sub control judiciar. Pe numele lui Yossi Barkshtein instanţa a emis, pe 8 august, mandat de arestare preventivă în lipsă.

Concret, Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, iar David Geclowicz este cercetat pentru complicitate la aceste infracţiuni.

Cum au acţionat spionii

La momentul declanşării anchetei, procurorii DIICOT anunţau că pe parcursul lunii martie, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv, cât şi în Londra, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi Ron Weiner şi David Geclowicz, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, „constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept al conţinutului acestora”.

 „Profeţiile“ unui fost ofiţer SRI

După ce a fost trimis în judecată, Dragomir a lansat o informaţie „bombă“: arestarea Laurei Codruţa Kövesi este iminentă. Fostul ofiţer SRI şi-a arătat pe faţă aversiunea faţă de şefa DNA pentru ceea ce I se întâmpla. „Şefa DNA să stea în banca ei... Să nu mai ţipe la un jurnalist... Să nu mai mintă în interviuri... ca la Europa FM. Să aştepte cuminte în banca domniei sale până o să i se pună brăţările pe care le merită cu prisosinţă pe mânuţele ei mari. Ce e gros? Când îi vom vedea pe acoperiţi cum vin şi îşi cer banii... Doamne fereşte, nu mă refer la Marele Moise. PS. Şefa DNA e plătită din banii mei de contribuabil care muncesc, îi plătesc taxe să îşi ia salariu (nu salar cum a învăţat-o tată domniei sale care nu a trăit din ‘salar’ ci din alte ‘profituri’ )...Deci să nu mai cheme poporul... Să se ducă la muncă... Are fişa de post... Nu o plătesc să dea interviuri să ne ameninţe... Să arate cât de agramată este... Cât de mincinoasă şi nepregătită este”, a fost mesajul lui Dragomir.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite