S-a deschis Şcoala Părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii spun că părinţii şi copiii ar trebui să aibă încredere unii în ceilalţi      FOTO: Shutterstock
Specialiştii spun că părinţii şi copiii ar trebui să aibă încredere unii în ceilalţi      FOTO: Shutterstock

Părinţii care doresc să se înţeleagă mai bine cu copiii lor pot merge la Şcoala Părinţilor care s-a deschis şi la Bucureşti, la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza“. Aici pot urma cursuri de tehnici de comunicare cu psihologi şi traineri calificaţi.

„Adeseori îi întreb pe părinţi cum şi-ar dori să fie copiii lor atunci când vor fi mari. Răspunsurile se încadrează aproape invariabil în gama: «descurcăreţ», «hotărât», «independent», «sigur pe el». La întrebarea «Cum vă doriţi să fie copilul dumneavoastră acum?», răspunsul vine adeseori: «elev bun, cuminte, cu note mari». Nu întotdeauna, însă, „elevul cuminte, cu note mari“ devine adultul descurcăreţ, hotărât, independent şi sigur pe el, atrage atenţia specialistul în terapie cognitiv-comportamentală, Daniela Breahna.

În plus, specialistul a subliniat ieri cu ocazia lansării proiectului „Şcoala Părinţilor“ că, deşi părinţii consideră că notele foarte bune şi premiile şcolare sunt principala garanţie pentru succesul în viaţă al copilului lor, statisticile arată că mulţi dintre cei care au fost elevi, unii nici pe departe străluciţi, sunt astăzi adulţi realizaţi atât în plan profesional, cât şi în cel personal. „Pentru o dezvoltare cât mai armonioasă, este bine să avem grijă deopotrivă de mintea şi emoţiile copilului nostru“, explică psihologul.

Fără certuri între părinţi şi copii

„Ceea ce încercăm noi să facem prin aceste workshop-uri este să le explicăm părinţilor, dar şi tinerilor, că nu este nevoie de certuri şi conflicte între părinţi şi copii, ci este nevoie doar să crească încrederea pe care o au unii în alţii, la care se ajunge în timp. Ceea ce facem noi este să le arătăm cum se poate vorbi“, a explicat trainerul Andrei Văcaru proiectul „Şcoala Părinţilor“, înfiinţat de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP).

Aceasta nu este însă la prima iniţiativă de acest gen. „În decembrie anul trecut, FNAP a demarat prima astfel de şcoală în judeţul Timiş, unde părinţii au fost cei care au cerut acest proiect. Până acum, au avut loc şase ateliere. Nu ştim care va fi frecvenţa atelierelor din Bucureşti. În momentul de faţă, specialiştii cu care colaborăm urmează să fixeze datele în funcţie de nevoile părinţilor. Momentan, pe site-ul nostru vom posta formularele de înscriere pentru părinţi, care pot fi trimite pe adresa scoala_parintilor@yahoo.co“, a explicat pentru „Adevărul“ Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Naţionale de părinţi din Învăţământul preuniversitar.

Gună spune că atelierele se vor ţine în special la sfârşitul săptămânii, astfel încât la cursuri să poată ajunge un număr cât mai mare de părinţi. În cadrul atelierelor se vor face şi studii de caz, unde părinţii vor fi încurajaţi să-şi împărtăşească experienţa şi să-şi dea sfaturi. Primul atelier a fost deja susţinut luni seara în cadrul deschiderii care a avut loc la liceul teoretic „Al. I. Cuza“.

Psihologi şi traineri calificaţi

„Planul este să ne extindem în mai multe şcoli din Capitală şi după aceea şi în alte oraşe. De asemenea, urmează să pregătim traineri aferenţi pentru fiecare oraş. Părinţii trebuie să înţeleagă că un cuvânt greşit poate duce la rezultate nedorite. Pe de altă parte, acţiunile şi atitudinile copiilor sunt generate de emoţiile pe care le trăiesc, pe care nu le împărtăşesc din diverse motive. Părinţii, la rândul lor, sunt dezorientaţi de lipsa impactului atunci când vorbesc cu propriii copii şi se formează un cerc vicios care, dincolo de bunele intenţii, are de multe ori rezultate nedorite“, a completat trainerul Andrei Văcaru.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite