Rudele unei victime decedate în Colectiv s-au constituit parte civilă în dosarul ofiţerilor ISU. Şefii pompierilor cer plata intervenţiei pentru stingerea incendiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov s-a constituit parte civilă în procesul căpitanilor Antonina Radu şi Petrică George Matei, de la ISU Bucureşti-Ilfov, arestaţi preventiv, care au fost trimişi în judecată de DNA, în 4 decembrie, fiind acuzaţi că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI.

Potrivit rechizitoriului DNA, în cauză Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov s-a constituit parte civilă cu suma de 29.680 de lei.

"Prin încălcarea atribuţiilor de serviciu de către inculpaţii căpitan Radu Antonina şi căpitan Matei George Petrică, la momentele controalelor efectuate la Clubul Colectiv aparţinând SC Colectiv Club SRL, dar şi prin efectuarea unor acte contrare atribuţiilor de serviciu în timpul programului de lucru, cei doi au creat premisele, în condiţiile permiterii funcţionării societăţii în lipsa autorizaţiei pentru securitate la incendiu, producerii dezastrului din 30 octombrie 2015, consecinţa fiind prejudicierea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov cu suma de 29.680 lei, reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenţiei în urma incendiului de la data menţionată, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenţie, precum şi cheltuielile cu personalul implicat în intervenţie”, se arată în rechizitoriu.

Potrivit rechizitoriului, pe 2 decembrie 2015, părinţii unei victime din incendiul produs la Clubul Colectiv la data de 30 octombrie 2015, decedată la 1 noiemebrie 2015, au menţionat că se constituie parte civilă în cauză “apreciindu-se că una din urmările imediate produse prin săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu a fost lezarea dreptului la viaţă, fără a se menţiona cuantumul acestor pretenţii civile”.

Acuzaţiile DNA

Antonina Radu şi Petrică George Matei, ofiţeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti au fost trimişi în judecată pentru pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Procurorii DNA susţin că prin faptele celor doi, Colectiv Club ar fi realizat un folos necuvenit în sumă de 62.298 lei, reprezentând profitul net pe care societatea comercială menţionată l-a realizat în perioada ce interesează cauza.

Procurorii spun că prin aceste fapte, Antonina Radu şi George Petrică Matei ar fi adus atingere drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi au manifestat dispreţ faţă de garantarea dreptului constituţional la viaţă şi integritate fizică şi psihică aşa cum este reglementat în cuprinsul articolul 22 alin. 1 din Constituţia României.

Sechestru pe apartamente

Pentru recuperarea pagubei, de 92.978 de lei ( 29.680 lei reprezentând pagubă cauzată Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov, instituţie subordonată IGSU şi 62.298 de lei cuantumul folosului necuvenit obţinut de S.C. Colectiv  Club SRL ca urmare a ilicitului săvârşit de inculpaţi ),procurorii DNA au pus sub sechestru două apartamente în Bucureşti, aflate pe numele Antoninei Radu şi a lui George Petrică Matei.

Concluzia DNA

Potrivit rechizitoriului DNA, din probele administrate în cauză “s-a demonstrat fără echivoc”, că Antonina Radu  şi George Petrică Matei, în perioada septembrie 2014 – septembrie 2015, “s-au deplasat în mod repetat” la Clubul Colectiv din Bucureşti “într-o rezoluţie infracţională unică, propusă şi pusă în aplicare gradual, neîndeplinindu-şi atribuţiile de serviciu sau îndeplinind acte ce nu intrau în atribuţiile de serviciu, urmarea imediată fiind permiterea funcţionării unui agent economic care prin specificul activităţilor desfăşurate într-o locaţie care s-a dovedit neadecvată şi necorespunzătoare, au creat o stare de pericol permanentă asupra integrităţii fizice şi psihice a participanţilor iar consecinţele s-au dovedit a fi dezastruoase în seara zilei de 30 octombrie 2015 când în urma incendiului de la Clubul Colectiv au decedat 60 de persoane şi 126 persoane au suferit vătămări corporale”.

Antonina Radu  şi George Petrică Mate nu ar fi întocmit niciun act de control la SC Colectiv Club, cu niciun prilej şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate comercială să fie luată în evidenţă de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov ca funcţionând fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea şi care au fost prezentate mai sus, precum şi fişele posturilor, şi nu au întreprins nimic pentru a sesiza organele abilitate care să dispună sistarea activităţii societăţii comerciale menţionate.

Au făcut mai multe deplasări

Mai mult, susţin anchetatorii,  aşa cum au stabilit cercetările şi cum a fost evidenţiat, în perioada septembrie 2014-octombrie 2015, căpitan Antonina Radu şi septembrie 2014 – 27 septembrie 2015, căpitan Petrică George Matei, în calitate de ofiţeri - cadre militare ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov, cu bună ştiinţă, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv în control la SC Colectiv Club SRL Bucureşti, la punctul de lucru din mun. Bucureşti, strada Tăbăcarilor, nr. 7, Sector 4, “au întocmit în numele acestei societăţi comerciale şi pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protecţia împotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor în caz de incendiu, dispoziţie privind organizarea apărării împotriva incendiilor, dispoziţii de apărare împotriva incendiilor, fişe individuale de instructaj în domeniul situaţiilor de urgenţă, au instruit angajaţii societăţii în cauză pe linia securităţii la incendiu”.

“Faptele celor doi ofiţeri sunt cu atât mai grave cu cât au făcut mai multe deplasări în incinta Clubului Colectiv din str. Tăbăcarilor, nr. 7, reprezentarea ilicitului săvârşit fiind evidentă şi denotă intenţia directă, calificată prin scopŢ, arată procurorii.

Una dintre prevederile grave pe care cei doi ofiţeri le-ar fi încălcat este Hotărârea Guvernului nr. 1492 din 09 septembrie 2004 privind principiile de organizare, funcţionarea şi atribuţiile serviciilor de urgenţă profesioniste care obliga inspectorii de prevenire, în speţă pe cei doi căpitani, să efectueze controale privind modul de respectare şi aplicare a normelor legale în materie, să solicite persoanelor juridice datele, informaţiile şi documentele necesare îndeplinirii atribuţiilor legale, să constate şi să sancţioneze contravenţiile şi îndeosebi să dispună în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu sistarea unor activităţi (art. 20 lit. a, e, h, i).
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite