România, Ucraina şi Rusia, victimele unui atac cibernetic masiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
atac cibernetic

Un nou virus de răscumpărare (ransomware) afectează mai multe instituţii din România. Ucraina a semnalat şi ea cel mai mare atac cibernetic din istoria  ţării.  Tot marţi, gigantul rus petrolier Rosneft a anunţat de asemenea că a fost victima unui „puternic atac informatic“.

Mai multe companii şi instituţii din România şi din alte state din regiune, precum Ucraina, au fost afectate marţi de o nouă ameninţare cibernetică de tip ransomware, denumită GoldenEye, care criptează datele utilizatorilor şi apoi solicită recompensă, a anunţat marţi producătorul român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender, citat de news.ro.

 Mai multe bănci şi companii ucrainene, precum şi principalul aeroport şi sistemul informatic al guvernului de la Kiev au fost marţi ţintele unui atac  cibernetic masiv, care a provocat perturbări ale activităţii şi care a fost descris de un oficial ca fiind cel mai mare din istoria ţării.

 Vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko a anunţat marţi că reţeaua de calculatoare a guvernului de la Kiev s-a prăbuşit din cauza unui atac informatic.

Compania care administrează principalul aeroport al capitalei ucrainene a transmis de asemenea că acesta a fost victima unui „atac de tip spam“ care ar putea  cauza întârzieri ale zborurilor.

Totodată, Banca Centrală a Ucrainei a anunţat într-un comunicat că mai multe bănci şi companii ucrainene au fost ţinte ale unui atac cibernetic care a produs  disfuncţionalităţi.

Din cauza acestui atac, pasagerii metroului din Kiev nu au mai putut plăti călătorii cu cardul bancar, iar băncile au fost nevoite să îşi suspende unele  servicii pentru clienţi.

Compania Nova Poşta a precizat că atacul a folosit virusul Petya.A, un „ransomware“ (un virus prin care se solicită o recompensă). 

De asemenea, acest atac cibernetic vizează mai multe bănci, un distribuitor de energie electrică, precum şi compania aeronautică Antonov.

Banca Centrală a anunţat că acest atac cibernetic este cauzat de un virus necunoscut, dar nu a dat mai multe detalii despre băncile afectate din Ucraina.

”Ca urmare a acestor atacuri cibernetice, aceste bănci au dificultăţi cu servirea clienţilor şi operaţiunile bancare”, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale.

De asemenea, instituţia bancară a precizat că orice atac cibernetic asupra sistemelor informatice ale băncilor ucrainene va fi neutralizat, pentru că  securitatea cibernetică este configurată în mod corespunzător.

Mai multe avioane ar putea să sufere întârzieri, din cauza atacului cibernetic care a lovit inclusiv aeroportul internaţional de la Kiev.

Un consilier al ministrului ucrainean de interne a spus că atacul informatic de marţi este cel mai mare din istoria Ucrainei şi că a fost folosită o versiune modificată a virusului „WannaCry“, care a atacat în luna mai zeci de mii de companii şi organizaţii din întreaga lume.

Kievul a mai acuzat în trecut persoane sau grupuri apropiate de guvernul rus că s-ar afla la originea a diverse atacuri cibernetice care au vizat site-uri oficiale ucrainene.

Tot marţi, gigantul rus petrolier Rosneft a anunţat de asemenea că a fost victima unui 'puternic atac informatic' care a vizat serverele sale. Şi producătorul de oţel rus Evraz a transmis că sistemele sale informatice au fost atacate cibernetic.

Însă nu a fost stabilită oficial nicio legătură între cele atacurile cibernetice de marţi din cele două ţări.

Totuşi, o firmă securitate cibernetică din Moscova, Group-IB, a spus că pare să fie un atac simultan coordonat care a avut drept ţinte Rusia şi Ucraina. 

Ameninţarea GoldenEye a făcut deja victime în mai multe ţări la nivel global, printre care România, Ucraina şi Rusia, a avertizat Bitdefender.

”Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blochează datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate şi apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor să mai folosească dispozitivul infectat, dat fiind că, după ce termină procesul de criptare a  datelor, forţează calculatorul să se închidă şi îl face inutilizabil până la plata recompensei de 300 de dolari”, a anunţat compania.

Specialiştii în securitate cibernetică recomandă utilizatorilor să facă mai multe copii ale datelor de importanţă strategică pentru a evita pierderea acestora. În plus, utilizatorii sunt sfătuiţi să actualizeze în regim de urgenţă sistemul de operare şi toate programele de pe calculator la cele mai recente  versiuni şi să evite să folosească versiunile mai vechi ale programelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite