România, somată să îşi alinieze legislaţia la normele UE privind asigurările auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a întârziat aplicarea normelor europene referitoare RCA
România a întârziat aplicarea normelor europene referitoare RCA

Comisia Europeană a trimis, joi, României o scrisoare de punere în întârziere cu privire la normele naţionale referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

Comisia Europeană solicită României să transmită o serie de observaţii privind normele naţionale actuale, ce impun o obligaţie de notificare prealabilă a oricărei intenţii de modificare a primelor, precum şi o serie de limitări a modalităţilor de calculare a primelor de către asigurători.

Comisia susţine că aceste obligaţii contravin dispoziţiilor articolelor 21 şi 181 din Directiva Solvabilitate II, astfel cum au fost interpretate de jurisprudenţa Curţii de Justiţiei a UE, referitoare la principiul libertăţii tarifare. 

Legislaţia naţională a României cuprinde, de asemenea, dispoziţii care îi obligă pe asigurători să emită, pentru anumite categorii de vehicule, o poliţă valabilă doar pe teritoriul României şi să stabilească cuantumul primei ţinând seama de riscurile asociate. În opinia Comisiei, aceste dispoziţii contravin articolului 14 din Directiva privind asigurarea auto, care impune ca poliţele de asigurare de răspundere civilă auto să acopere întregul teritoriu al Uniunii pe baza unei prime de asigurare unice.

În cazul în care România nu acţionează în următoarele două luni, Comisia îi poate trimite un aviz motivat cu privire la această chestiune.

Avertisment şi pe emisiile de dioxid de sulf

Tot joi, Comisia a mai trimis României o scrisoare de avertisment, din cauza incapacităţii autorităţilor de a controla emisiile de dioxid de sulf provenite de la două instalaţii mari de ardere.

Două instalaţii mari de ardere – Govora 2 şi Deva 2 – au dus limitele de emisii ale României cu mult peste plafoanele naţionale pentru dioxid de sulf şi pulberi, cu efecte semnificative asupra mediului şi sănătăţii publice.

Întrucât România nu a luat măsurile necesare pentru a preveni aceste depăşiri, Comisia a decis să deschidă procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor şi să trimită României o scrisoare de punere în întârziere. România are la dispoziţie două luni pentru a răspunde; în caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite