Ridicarea vizelor pentru Canada, discutată la Bruxelles: în toamnă se va stabili calendarul liberalizării vizelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii României şi ai Bulgariei s-au întâlnit luni, la Bruxelles, cu o delegaţie canadiană pentru a trece în revistă progresele făcute pe tema liberalizării vizelor pentru România şi Bulgaria.

La întâlnirea de la Bruxelles au participat comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie Dimitris Avramopoulos, ministrul canadian al imigraţiei John McCallum, şeful Cancelariei Guvernului României, Dragoş Tudorache şi ministrul bulgar adjunct al afacerilor externe Rumen Alexandrov.  

„Am discutat despre vizita pe care experţii canadieni au făcut-o luna trecută în România şi despre cea care va urma în Bulgaria, la sfârşitul lunii iulie. Ministrul McCallum le-a mulţumit guvernelor din România şi din Bulgaria pentru continuarea colaborării în susţinerea procesului de evaluare, care este de aşteptat să fie finalizat în această vară. Comisarul Avramopoulos a reiterat faptul că obiectivul Uniunii Europene este reciprocitatea în acordarea vizelor pentru toate statele sale membre.

Înţelegem necesitatea de a lua măsuri concrete pentru a îmbunătăţi situaţia actuală, care obligă cetăţenii bulgari şi români să obţină vize pentru a călători în Canada.

Pentru a continua în acest spirit de angajament constructiv, ministrul McCallum s-a angajat ca, la începutul toamnei, să informeze partenerii europeni cu privire la rezultatele evaluărilor şi să stabilească termenele în procesul de ridicare a vizelor, inclusiv elementele de cooperare necesare din partea României şi Bulgariei“, se arată în comunicatul Comisiei Europene. 

În contextul în care Uniunea Europeană intenţionează să aprobe în luna octombrie Acordul economic şi comercial complet cu Canada (CETA), această ţară trebuie să acţioneze sau riscă blocarea acestui acord prin dreptul de veto al statelor care nu vor ca cetăţenii lor să fie trataţi precum cetăţeni UE de rangul doi. În cazul în care vreuna dintre ţări refuză să îl semneze, aprobarea din octombrie poate cădea sau să fie amânată. România nu a ezitat să-şi lege susţinerea faţă de CETA de voinţa Canadei de a ridica obligativitatea vizelor canadiene pentru români.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite