Reportaj cu tancuri româneşti la BBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tancul TR 85 M1, cel mai modern din dotarea Armatei Române
Tancul TR 85 M1, cel mai modern din dotarea Armatei Române

Tancul Armatei Române, model TR 85 M1, este vedeta primului episod al emisiunii "The World's Thoughest Driving Test". Emisiunea este difuzată în Marea Britanie de canalul BBC 3.


CITEȘTE ȘI

"Spionii" care se antrenează la Oradea salvează economia locală


Pentru a învăţa să conducă tancul, actorul Will Mellor şi prezentatoarea Kirsten O'Brien au venit în România, au locuit într-o cazarmă din Piteşti şi s-au antrenat în poligon, timp de o săptămână, alături de militari profesionişti. În mod normal, cursul de conducători de tancuri durează trei luni.

Tancul TR 85 M1, cel mai modern din dotarea Armatei Române, cântăreşte 47 de tone şi este echipat cu un tun de calibrul 100 milimetri. În emisiunea BBC se precizează că un asemenea tanc ar costa 1,5 milioane de euro.

Antrenament real într-un poligon de lângă Piteşti

Primul episod al serialului BBC, cu o durată de 57 de minute, a fost transmis pe 24 februarie. Programul poate fi urmărit şi pe Internet, însă numai din Marea Britanie. De-a lungul emisiunii, Will Mellor şi Kirsten O'Brien vor călători pe toate continentele şi vor conduce maşini de diverse tipuri – macarale, excavatoare, autobasculante-gigant, sănii cu motor sau automobile sport - pentru a stabili care dintre ele este mai uşor de manevrat.

În România, cei doi eroi s-au instruit sub comanda căpitanului Lucian Oancea, bun vorbitor de limbă engleză, care are şi experienţa unor misiuni în Bosnia şi Afganistan.

Antrenamentul s-a desfăşurat în condiţii de iarnă, la temperaturi care au coborât până la – 17 grade Celsius. “Noi cerem excelenţă soldaţilor noştri. Nu vreau sa vă sperii, dar este o activitate periculoasă”, îi avertizează comandantul unităţii de tancuri pe cei doi britanici.

Oaspeţii civili învaţă la început noţiuni teoretice şi se antrenează pe simulator, apoi manevrează o maşină ARO 244, ţinând-o în echilibru pe o rampă mobilă, iar ulterior conduc tancul. Ei participă chiar la un exerciţiu de noapte, folosind echipamente de vedere în infraroşu, fiind nevoiţi să conducă tancul printr-un “sat părăsit”, sub focul “inamicului”.

Emisiunea realizată de BBC 3 poate fi socotită un excelent reportaj despre tancul românesc şi poate fi vizionată, în varianta originală, şi pe Internet, dar numai din Marea Britanie. O copie a emisiunii putea fi urmărită ieri aici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite