Poliţia londoneză, în turneu prin Ardeal ca să-i convingă pe români să nu meargă în Marea Britanie fără un job sigur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia metropolitană londoneză a efectuat o vizită în Transilvania, în satul Apaţa din apropierea Braşovului, punctul de plecare pentru zeci de imigranţi de etnie romă, mulţi dintre ei evacuaţi vara aceasta de pe un stadion londonez. Oficialii au vrut să le transmită personal sătenilor să nu vină în Marea Britanie până nu au un loc de muncă sigur, relatează BBC. Reportajul va fi difuzat luni seară.

Vizita a fost condusă de comisarul-şef Adrian Usher din Barnet, nordul Londrei, considerată zona cu cei mai mulţi români din Marea Britanie, majoritatea romi, şi a fost însoţit de reporterul Paul Kenyon, de la emisiunea BBC One Panorama. Reportajul  realizat în urma vizitei din Transilvania, intitulat ”The Romanians are Coming?” (Vin românii?), urmează să fie difuzat luni seara pe BBC One, relatează BBC News Online.

Oficialul a declarat că a venit pentru a-i descuraja pe români să mai plece în Marea Britanie fără un loc de muncă sigur, mai ales o dată cu ridicarea restricţiilor de muncă de la 1 ianuarie 2014, prezentându-le riscurile de a fi exploataţi.

Usher a vizitat satul transilvănean Apaţa, din judeţul Braşov, din Carpaţi, după ce s-a constatat, în urma evacuării unor români care au ocupat un teren al unui club de fotbal din Hendon, în iunie, că 65 dintre cele 68 de persoane surprinse dormind în adăposturi improvizate proveneau exact din această localitate.

”Dacă veniţi în Marea Britanie fără un loc de muncă, atunci vă veţi confrunta cu riscul de a fi exploataţi sau de a fi victimele unor infractori”, le-a transmis poliţistul londonez sătenilor, mulţi dintre ei având cunoştinţe minime de engleză, după cum a remarcat reporterul BBC. 

Comisarul a ţinut să elimine orice suspiciune de discriminare legată de vizita sa. ”Nu sunt aici să comentez vreun subiect anume. Suntem aici pentru a-i proteja pe toţi locuitorii Londrei, inclusiv persoanele care vin la Londra în căutarea unui loc de muncă”, a subliniat el, arătând că nu face diferenţe între londonezi şi imigranţii români.

400 de săteni plecaţi la Londra

Un locuitor, Alexandru, a declarat pentru BBC că aproximativ 400 de săteni ar fi plecat deja spre Londra şi a povestit că vărul său ar fi fost chiar primul care s-a dus la Londra şi că l-a urmat, după ce acesta i-a recomandat să se mute acolo. 

Alexandru a spus că a plecat pentru că este prea puţin de lucru în România, sătenii fiind pregătiţi să trăiască în tabere în Marea Britanie, în speranţa că îşi vor găsi acolo ceva de lucru, chiar şi la negru. El a adăugat că se pregăteşte să se întoarcă de Anul Nou la Cricklewood, în nordul Londrei, o zonă în care se află numeroşi imigranţi români.

”În ciuda bunelor intenţii, mulţi dintre cei pe care i-am întâlnit în această vizită ar putea deveni o povară pentru contribuabilul britanic”, notează reporterul Kenyon.

image

Reporterul Paul Kenyon, de la emisiunea BBC One Panorama, în vizită la Apaţa   FOTO: bbc.co.uk

Un alt sătean, Alex, le-a povestit că a muncit la negru în domeniul construcţiilor, la Cricklewood, timp de mai multe luni. El nu vorbeşte engleza, nu are nicio calificare, dar vrea să-şi aducă soţia şi copiii în Marea Britanie. Vrea să muncească acolo legal din ianuarie, după anularea restricţiilor pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor.


Analiştii germani spulberă temerile referitoare la „valul masiv de imigranţi români“, după 1 ianuarie

Românii şi bulgarii vor circula liber în UE de la 1 ianuarie, iar unii se vor îndrepta spre Germania, un lucru ce prezintă atât oportunităţi cât şi riscuri, pentru ambele părţi, însă temerile germanilor pe această temă sunt respinse de către experţi, relatează Deutsche Welle.

Câmpeanu: Românii au devenit o supapă pentru politicienii UE care vor să abată nemulţumirea populară în altă direcţie

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, vineri, la Forumul Românilor de Pretutindeni, că în unele ţări UE multe infracţiuni sunt puse pe seama românilor, care au devenit o supapă prin care politicienii abat nemulţumirea populaţiei de la eventuale nerealizări ale guvernelor. Ea a criticat modul în care sunt trataţi muncitorii români în unele ţări ale Uniunii Europene.

Imigranţii europeni care vor ajutoare sociale în Marea Britanie trebuie să treacă de un test cu 100 de întrebări

Imigranţii europeni care solicită locuinţe sociale în Marea Britanie vor fi supuşi, începând de vineri, unui test cu 100 de întrebări, prin care britanicii încearcî să vadă de ce nu şi-au găsit un loc de muncă în ţara natală şi cât de bine ştiu limba engleză relatează The Guardian.

Ce trebuie să ştii ca să treci testul pentru cetăţenia britanică

Străinii care doresc să se stabilească permanent în Marea Britanie vor trebui să-şi testeze cunoştinţele referitoare la toate aspectele vieţii britanice, de la comedie, muzică şi cultură, până la istorie, sport şi tehnologie. Examenul pentru obţinerea cetăţeniei va fi mult mai dificil, ca parte a încercărilor guvernului de a reduce migraţia netă, scrie „The Guardian“.

Articol ofensator în „Daily Mail”: românii sunt arestaţi de şapte ori mai des decât britanicii

Cotidianul britanic „Daily Mail” a publicat vineri un nou articol ofensator la adresa românilor, declarând că aceştia sunt arestaţi de şapte ori mai des decât britanicii în Albion, o rată şi mai mare a infracţiunilor fiind posibilă de la 1 ianuarie, moment în care vor fi ridicate restricţiile pentru imigranţii români şi bulgari.

EXCLUSIV VIDEO Cum scorneşte „Daily Mail” ştiri cu invazia românilor. Jurnaliştii britanici au fabricat o poveste cu romi, sărăcie şi „caprele vecinilor”

Jurnaliştii englezi au publicat un articol prin care arată că sătenii din Sacoşu Turcesc aşteaptă ziua de 1 ianuarie 2014 pentru a invada Marea Britanie şi a le sufla locurile de muncă. Povestea din „Daily Mail“ pare un scenariu fabricat la Londra şi doar ilustrat cu feţele românilor.

Daily Mail“ continuă ofensiva împotriva imigranţilor români: „Din ianuarie, doar capra va mai rămâne în sat”

Cotidianul britanic „Daily Mail” scrie că din ianuarie, momentul în care se vor ridica restricţiile de muncă pentru români, jumătate din populaţia unui sat va pleca în Marea Britanie pentru salarii mai mari şi ajutoare generoase.

Cotidianul „Daily Mail“ „atacă“ din nou. Românii, „drobul de sare“ care ameninţă slujbele britanicilor

Cu două luni înainte de ridicarea restricţiilor de muncă pentru români în Marea Britanie, cotidianul „Daily Mail“ pune din nou gaz pe foc, în stilul caracteristic, şi publică în ediţia sa electronică un amplu articol în care relatează că românii „stau deja la coadă“ pentru a veni să muncească în Anglia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite