„Regina şpăgii din Justiţie”, judecătoarea Veronica Cîrstoiu, condamnată definitiv la 7 ani de închisoare. I-a fost confiscată şi şpaga de la Dinel Staicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta judecătoare Veronica Cîrstoiu a fost condamnată joi definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şapte ani de închisoare, fiind acuzată că a primit aproximativ 630.000 euro mită de la omul de afaceri Dinel Staicu pentru a-i anula acestuia pedeapsa din dosarul de fraudare a Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). Iniţial, Curtea de Apel Constanţa o condamnase la 5 ani de închisoare.

Instanţa a obligat-o pe fosta judecătoare şi la plata a 490.000 de euro sau echivalentul în lei la data plăţii şi a menţinut  măsurile asigurătorii dispuse faţă de aceasta. Curtea Supremă a confiscat un apartament şi un loc de parcare. Veronica Cîrstoiu şi o altă inculpată, Marilena Culcianu, mai trebuie să plătească 119.584 lei, despăgubiri civile către partea civilă Curtea de Apel Bucureşti. Decizia este definitivă.

În acelaşi dosar Florin Cergan, fiul fostei judecătoare, a primit o condamnare de doi ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă, urmând ca din pedeapsă să fie dedus arestul preventiv de la data de 10 august 2013 la 26 iunie 2014. Aceeaşi condamnare o dăduse, anterior, şi Curtea de Apel Constanţa.

Avocatul Lucian Băgia a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi la un an de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanţa a contopit cele două pedepse şi i-a aplicat lui Lucian Băgia pedeapsa cea mai grea de doi ani de închisoare.

Marilena Cucianu a primit trei ani de închisoare pentru complicitate la înşelăciune, un an de închisoare pentru două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanţa a contopit cele patru pedepse şi i-a aplicat Marilenei Cucianu pedepasa cea mai grea, de trei ani de închisoare, dar a suspendat executarea.

Acuzaţiile DNA

Procurorii DNA au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că, în cursul lunii februarie 2012, judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit, prin intermediul avocatei Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulată de Dinel Staicu, în dosarul în care acesta fusese condamnat la şapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

"Banii au fost primiţi prin medierea lui Staicu Marian şi a inculpatei Popescu Carmen Ioana", au scris procurorii în documentul citat. În 22 februarie 2012, completul din care a făcut parte Veronica Cîrstoiu a decis înlăturarea pedeapsei lui Dinel Staicu, primită în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

"În scopul menţionat, anterior pronunţării deciziei, Dascălu Adriana a pretins de la Staicu Dinel suma de 2.500.000 euro, diminuată ulterior, succesiv, la 2.000.000 euro şi, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinşi, Dascălu Adriana a primit 1.200.000 euro de la Staicu Marian, care s-a preocupat împreună cu inculpata Popescu Carmen Ioana de procurarea banilor", au arătat procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Potrivit anchetatorilor, pentru a ascunde modul în care a primit cei aproximativ 630.000 de euro, judecătoarea Cîrstoiu „a determinat-o pe sora sa să schimbe o parte din banii primiţi sub formă de mită (prin cumpărare pe numele surorii sale, la data de 12 septembrie 2012, a unui apartament în Bucureşti, la preţul de 636.642,8 lei)".

Procurorii au cerut confiscarea mitei

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus confiscarea extinsă, în 20 noiembrie 2013, în cazul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, precum şi în cazul fiului său, Florin Cergan, trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă.

"În acest sens, s-a avut în vedere că veniturile totale realizate de inculpata Cîrstoiu Veronica, în perioada 2007 - 2013, au fost în sumă de 925.071 lei (reprezentând 717.353 lei - venituri salariale şi 207.718 lei - echivalentul a 47.500 euro - din vânzarea unui imobil) şi că valoarea bunurilor dobândite de inculpată, în aceeaşi perioadă de timp, a totalizat suma de 1.567.039,08 lei", au arătat procurorii.
Potrivit sursei citate, din compararea veniturilor obţinute şi a averii dobândite de către Cîrstoiu, reiese o diferenţă de 641.968,08 lei, adică aproximativ 144.000 de euro.

"În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Cergan Florin, s-a reţinut că veniturile totale realizate de către acesta, în perioada 2008 - 2013, au fost în sumă de 277.088 de lei, iar valoarea bunurilor dobândite, în aceeaşi perioadă de timp, a totalizat suma de 330.727,6 lei (12.053,84 euro)", au precizat procurorii.

Astfel, anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor doi şi confiscarea specială a sumelor de 630.000 de euro, bani pe care Veronica Cîrstoiu i-ar fi primit sub formă de mită, şi de 156.351 de lei, cuantum pe care îl cere Curtea de Apel Bucureşti, care s-a constituit parte civilă în proces, ca daune de la judecătoarea Cîrstoiu.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite