Războiul informaţional, sub lupă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A apărut prima instituţie din România dedicată explicit cercetării dezinformării şi războiului informaţional: LARICS - Laborator de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică. Funcţionează sub egida Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române, a fost iniţiat cu sprijinul financiar al Academiei Române şi lucrează în colaborare cu parteneri interni şi externi.

Scopul principal al LARICS este analiza/evaluarea evenimentelor interne şi externe, a presei internaţionale, cu referire specială la România şi Republica Moldova, în contextul unor confruntări purtate în spaţiul mediatic care au ajuns, în anumite evaluări, la dimensiunea unor „războaie informaţionale”.

LARICS a lansat un portal dedicat explicit acestor chestiuni (www.larics.ro / www.larics.ispri.ro), cu scopul de a pune în dezbatere publică tot ce ţine de acest domeniu: analiza conceptelor, a metodelor şi tehnicilor de manipulare/comunicare publică, a componentelor principale ale războaielor informaţionale.

LARICS este prima instituţie de acest fel din România şi va fi o sursă şi o resursă unică pentru decidenţi politici, presă de specialitate, cercetători interesaţi de fenomen, studenţi etc.

LARICS are în componenţă un grup de experţi (Consiliu de experţi) care, alături de alţi cercetători invitaţi, produc analize sau editoriale dedicate fenomenului.

LARICS va avea o abordare echilibrată asupra fenomenelor dezinformării şi a războiului informaţional. Nu credem că acestea explică totul într-o societate, iar fenomenele de acest fel trebuie să fie parte a unei investigaţii mai ample aplicate societăţilor moderne. Lipsa de încredere societală care marchează atmosfera în care trăim – o veritabilă „internaţională a neîncrederii” – creează enorme vulnerabilităţi în societăţile de azi. Putem vorbi, iar LARICS va vorbi, despre o „geopolitică a neîncrederii”, care să vizeze spaţii în care nivelul de încredere instituţională este atât de redus încât face ca populaţiile sau electoratele acestor zone să devină vulnerabile şi potenţiale victime (inocente sau nu) ale unui atac informaţional.

LARICS va cerceta, din acest punct de vedere, evoluţiile din spaţiul european, mai ales că, anul acesta, dar şi cei care vin, vor fi marcate de procese electorale de o importanţă crucială pentru proiectul euroatlantic şi în care dezinformarea sau războaiele informaţionale – derulate pe un fond de neîncredere publică îngrijorătoare – vor fi prezente şi influente.

LARICS îşi propune să devină inclusiv o sursă de „early warning” (avertizare timpurie) în ceea ce priveşte posibile campanii publice de dezinformare declanşate pe teritoriul României şi al R. Moldova. În plus, LARICS va începe campanii de informare publică şi o serie de cursuri pentru jurnalişti dedicate acestor chestiuni (acţiuni de propagandă, dezinformare, manipulare publică, identificarea acestora, metode şi strategii de contracarare etc.).

LACRIS face un apel către cei interesaţi (instituţii, persoane fizice etc.) să sprijine şi să se alăture proiectului nostru. Suntem deschişi şi promovăm parteneriatele şi colaborarea cu alte instituţii sau persoane fizice care împărtăşesc aceleaşi preocupări. De asemenea, ne dorim un parteneriat fructuos şi eficace cu presa din România şi R. Moldova pentru diseminarea rezultatelor cercetărilor noastre către un public cât mai larg.

Participarea LARICS la blogurile Adevărul - pentru care mulţumim gazdelor noastre - este primul parteneriat într-o asemenea strategie comunicaţională. Cititorii vor avea la dispoziţie materialele noastre cel puţin odată pe săptămână, sub forma de editoriale sau de analize mai ample.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite