INTERCEPTĂRI Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, şi fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, trimişi în judecată pentru şantaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Pricop şiSergiu Lucinschi ar fi şantajat un om de afaceri pentru a obţine 4 milioane de euro FOTO Eduard Enea
Radu Pricop şiSergiu Lucinschi ar fi şantajat un om de afaceri pentru a obţine 4 milioane de euro FOTO Eduard Enea

Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, şi fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Sergiu Lucinschi, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzaţi, printre altele, de şantaj şi fals în declaraţii. Dosarul va ajunge pe masa magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti. Serviu Lucinshi a fost interceptat de anchetatori în timp ce făcea presiuni asupra afaceristului Alexandru Horpoş.

UPDATE Procurorii au depus la dosar interceptări în care arata cum Serviu Lucinschi făcea presiuni asupra omului de afacari Alexandru Horpos, pentru ca acesta să îi remită patr milioane de euro.

Sergiu Lucinschi a solicitat încheierea unei noi convenţii fictive, pentru încă două milioane de euro, prilej cu care între acesta şi Alexandru Horpos are loc, pe 19 martie, următoarea discuţie:

Lucinschi Sergiu: ... deci, în primul rând, eu am vorbit şi la mine acolo; o să depunem şi acolo toate forţele... 

Horpoş Alexandru: Haideţi să ne înţelegem şi să terminăm cu totul. Nu să rămân eu ... mai semnez încă o convenţie, îţi mai dau încă două milioane de euro — datorie pe care nu o am — şi ţi-am mai semnat şi la dosar pe o chestie pe care nu o am şi eu rămân cu un dosar penal. Păi, pune-te în situaţia mea. Adică eu nu vreau acum să ... Ştii?! Dar hai să facem fiecare câte un pas. Eu am făcut un pas: ţi-am semnat la notar aia; aia este o chestie ... îţi dai seama, pentru o datorie pe carte nu o ai, semnezi cuiva că îi dai două milioane de euro. Că am avut noi o înţelegere de business, că a ieşit, că n-a ieşit ... Dar eu de la tine nu am împrumutat nici un leuţ. Sau tu nu mi-ai dat mie fizic, tu mie, un leuţ. Business-ul este altă poveste. Iar eu acum ţi-am semnat că tu mi-ai dat mie două milioane de euro, ceea ce nu este real. Şi ştii foarte bine. Dar în continuare, mai semnez încă două milioane de euro ... Arată-mi o chestie clară. Nu pot să merg aşa ... mai semnez încă un act de două milioane şi eu pe partea cealaltă mă înnebunesc cu „dă-mi acte, dă-mi aia”. Ei au plecat pe un drum; tu trebuie să-i întorci acum de pe drumul pe care au plecat. Este plecată de la tine, nu este din oficiu. 

Lucinschi Sergiu: Adică să întorc eu lucrurile înapoi, ce poate fi întors. Că şi tu ai luat-o ... că ai aşteptat încă vreo două-trei săptămâni ... eu am înţeles că tu nu mai dai nimic. Şi de aia s-au pornit lucrurile aşa cum s-au pornit. Nu trebuia să aştepţi'

Practic, spun anchetatorii, prin această ultimă afirmaţie, Sergiu Lucinschi a confirmat că activităţile efectuate în dosarul penal având ca obiect plângerea formulată la DIICOT de Genesis au legătură cu refuzul iniţial al lui Alexandru Horpos de a semna contractul.

Horpoş Alexandru: Bine, alea două-trei săptămâni am greşit, poftim. Hai să încercăm să o remediem. 

Lucinschi Sergiu: să încercăm ................ eu am făcut toate demersurile. Am fost şi la Chişinău şi aici ..... 

Horpoş Alexandru: Dar pentru ce am semnat noi la notar, ai început să faci nişte paşi? 

Lucinschi Sergiu: Am început, am început. 

Horpoş Alexandru: Dar vreau şi eu un semn, să văd măcar un ... 

Lucinschi Sergiu: ... nu poate să fie ceva din cer senin. Dă-mi şi mie toate variantele ca eu să mă bat pentru asta mai departe. Eu nu v-am păcălit niciodată. Deci nu poţi să-mi spui că eu te-am păcălit. Nu ştiu cum e la voi aici, voi nu vă credeţi unul pe altul? Eu am să mă bat pentru ca să ... 

Horpoş Alexandru: ... eu te înţeleg. Tu ai spus să facem fiecare câte un pas. Eu am făcut ... 

Lucinschi Sergiu:... eu am făcut, ţi-am dat plângerea penală ... 

Horpoş Alexandru: ... da, mi-ai dat plângerea penală, dar ăsta nu este un pas. Am citit-o ... m-a luat durerea de cap când am citit-o. 

Lucinschi Sergiu:Şi mai departe, ţi-am spus ... 

Horpoş Alexandru: Acum vrei să-ţi semnez şi convenţia asta, a doua. Deci eu ţi-am semnat două milioane o dată şi acum vrei să-ţi mai semnez două milioane. Bun. 

Lucinschi Sergiu:Şi nu să le semnezi, să le plăteşti ... 

Horpoş Alexandru: ... să plătesc?! 

Lucinschi Sergiu: Păi cum?! Până la sfârşitul ... Domnule, ai spus cum ... 

Horpoş Alexandru: Şi pe partea cealaltă ăştia vin la mine să-mi ceară documente şi tot felul de acte şi nu ştiu ... Cum cred eu că se poate rezolva acest ... 

Lucinschi Sergiu:... eu am să rezolv problema asta. Eu nu am nici un, ţi-am spus, n-am niciun motiv de a strica viaţa ta. Nu am avut ... Şi am aşteptat la nesfârşit. Nu am avut cu ce să plătesc şcoala copiilor. Mă înţelegi? Şi de asta am făcut pasul acesta. Nu am avut cum altfel. 

Horpoş Alexandru: Şi eu sunt acum foarte înţelegător, am mers şi la notar, ţi-am semnat şi actul ăla, îţi fac şi convenţia asta civilă, fac tot ce vrei, dar hai să ieşim. Nu vreau acum să ne aducem aminte ce s-a întâmplat ... 

Lucinschi Sergiu:... corect! 

Horpoş Alexandru: Hai să încercăm. Vreau să îţi plătesc şi banii ăştia pe convenţia asta civilă, numai să ies odată din rahatul ăsta de dosar penal. Ăsta este singurul lucru pe care-l vreau. 

Lucinschi Sergiu: Iată aici este scris tot ce fac eu şi, în plus, ce am vorbit eu, acum o lună. 

Horpoş Alexandru: Mă interesează mai mult ce faci tu în plus decât ce scrie în aceste convenţii. Ţi-o spun prieteneşte. Pentru că altfel nu o să rezolvăm chestia asta. Deci dacă tu nu faci ceva să poţi să stingi această acţiune care s-a pornit şi s-a focusat aşa, pe mine, nu o să fac nimic cu trei cuvinte pe care le scrii tu aici, că ''împăcare amiabilă''. 

Lucinschi Sergiu: Astea nu vor fi trei cuvinte. Va fi o declaraţie, după aceea eu am să vin la procuror. Eu am să fac treaba mea.

Judecaţi pentru şantaj

Radu Pricop va răspunde în faţa judecătorilor pentru acuzaţiile de şantaj, trafic de influenţă, fals în declaraţii şi instigare la fals intelectual, în timp ce Sergiu Lucinschi va da socoteală pentru complicitate la şantaj şi  instigare la fals în declaraţii.

Concret, potrivit rechizitoriului întocmit de anchetatori, „în perioada decembrie 2014 - martie 2015, inculpatul Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea inculpatului Radu Petru Pricop, a exercitat asupra unui om de afaceri (denunţător în dosar), acţiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă”.

Astfel, spun procurorii,  firma la care Lucinschi era asociat/acţionar a introdus la DIICOT o plângere penală, dând, intenţionat, unor afaceri comerciale nerentabile, o încadrare juridică penală. 

„Acţiunile de constrângere au constat în condiţionarea retragerii plângerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani menţionată”, notează DNA.

Lucinschi, turnat la DNA de „regii asfaltului“

Procurorii DNA au demarat cercetările în acest caz la 23 ianuarie 2015, în urma denunţului făcut de Alexandru Horpoş. Câteva zile mai târziu, alţi trei oameni de afaceri au făcut denunţuri în acest caz. Autorii lor sunt Darius Burciu, poreclit “JR”, graţie afacerilor derulate în domeniile petrolier şi imobiliar, Dan Besciu, patronul Euroconstruct, şi Ruslan Romanciuc, partener de afaceri cu Sergiu Lucinschi. 

De altfel, milionarul Alexandru Horpoş se află în arest la domiciliu din decembrie 2014, într-un dosar de evaziune şi spălare de bani, cu un prejudiciu de 34 milioane de lei. Aceeaşi măsură a fost luată în această cauză şi faţă de „regele asfaltului”, Dan Besciu. 

Legătura dintre Horpoş şi Lucinschi a fost, iniţial, una de afaceri. Cei doi au fost asociaţi, în 2009, în firma Genesis International SRL, dar relaţiile dintre aceştia au fost marcate de numeroase tensiuni. Din acest motiv, la un moment dat au decis să meargă fiecare pe drumul lui.  Însă, fiul fostului preşedinte moldovean Petru Lucinschi a depus o plângere penală împotriva fostului său partener de afaceri după care a decis să-l extorcheze.

Procurorul Jurj, la comanda lui Lucinschi

Mai exact, în 2013, firma Genesis a depus o plângere penală la DIICOT împotriva lui Horpoş, redactată de avocatul Radu Pricop, „dând, în mod intenţionat, unor afaceri comerciale nerentabile, încadrare juridică penală, în scopul exercitării ulterioare de presiuni asupra părţii vătămate”, spun procurorii.  

Sub presiunea şantajului, milionarul Alexandru Horpoş a semnat, pe 17 martie 2015, un contract fictiv de împrumut, prin care recunoştea că i-ar datora fostului partener 2 milioane de euro. Sergiu Lucinschi a continuat însă şantajul, încercând să-l determine pe Horpoş să mai semneze un act similar.

Ca să-i dovedească lui Horpoş că îi poate controla pe anchetatorii din dosar, Sergiu Lucinschi i-a dat acestuia chiar şi o „dovadă”. Astfel, în februarie 2015, procurorul Remus Jurj a emis o ordonanţă ilegală fără aprobarea instanţei de judecată, prin care i-a permis lui Horpoş, care se afla în arest la domiciliu, să plece în Zambia, pentru 5 zile.

„Sperietoarea“ Copos

După ce s-a decis să depună denunţ la DNA, Alexandru Horpoş şi-a luat măsuri de precauţie, înregistrând mai multe discuţii cu Sergiu Lucinschi, în care acesta îl şantaja. Aceste dovezi au fost predate, ulterior, procurorilor.

Într-una dintre înregistrări, Lucinschi îi spunea lui Horpoş că e păcat să ajungă la închisoare, dându-i drept exemplu cazul lui George Copos: „Nu ştiu, să stai tu undeva, uite la Copos, să stai şapte ani din viaţa asta scurtă, undeva, du-le în p... mă-sii, este lume, este...  Eu aşa m-aş gândi. Sunt oameni care nu se gândesc aşa, că în loc să fug, eu să umblu pe undeva, mai bine stau.

Şantajiştii, alarmaţi de dosarul Elenei Udrea

Procurorii relatează că la un moment dat, unul dintre intermediarii şantajului, s-a speriat de amploarea pe care a luat-o cazul Elenei Udrea, şi a decis să îi returneze lui Alexandru Horpoş banii ce urmau să ajungă la oamenii legii corupţi. „Ciprian Nistor i-a solicitat denunţătorului o nouă întâlnire, prilej cu care i-a restituit acestuia suma de 25.000 de euro, spunându-i că pentru o perioadă de una-două săptămâni persoanele cu care discutase nu vor putea face nimic din cauza unor probleme apărute la nivelul instituţiei în care activează aceştia, făcând aluzie la probleme apărute în spaţiul public privind cauzele penale ale Elenei Udrea”, arată DNA.

Şantaj la nivel înalt

Protagoniştii dosarului de şantaj sunt Sergiu Lucinschi, beizadeaua fostului preşedinte al Moldovei Petru Lucinschi, avocatul Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte al României Traian Băsescu. 

Potrivit unor surse judiciare, victima ar fi controversatul om de afaceri Alexandru Horpoş, cunoscut ca „rege al asfaltului”. Acesta controlează, împreună cu fratele său Traian, firma de construcţii Straco Grup, care a primit numeroase contracte de la Compania Naţională de Drumuri.

În angrenajul pus la cale de Sergiu Lucinschi, considerat „creierul” operaţiunii de şantaj, a fost implicat şi un ofiţer de poliţie al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Constantin Comăneanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite