Peste 1.000 de oameni au protestat la Bucureşti faţă de noul guvern şi faţă de ultimele decizii ale Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestanţii au plecat în marş de protest FOTO Inquam / Octav Ganea
Manifestanţii au plecat în marş de protest FOTO Inquam / Octav Ganea

Manifestanţii s-au adunat duminică în Piaţa Victoriei din Capitală şi au pornit într-un marş de protest. Printre principalele nemulţumiri se numără decizia Curţii Constituţionale în privinţa introducerii unui prag pentru abuzul în serviciu şi numirea lui Mihai Tudose în funcţia de premier al României.

LIVE VIDEO de la privesc.eu

UPDATE 22.45 Protestul "Împreună salvăm ţara de corupţi" s-a încheiat duminică seara, la Piaţa Constituţiei, după aproape trei ore. Iniţial manifestanţii au intenţionat să meargă şi în zona în care se află sediul Curţii Consituţionale, însă ploaia puternică i-a determinat să renunţe.

UPDATE 22.30 Câteva sute de protestatari au ajuns la Palatul Parlamentului şi scandează "Hoţii!" şi "Justiţie, nu corupţie". Un bărbat cu portavoce aduce acuzaţii parlamentarilor.

În pofida ploii puternice, ei au scandat minute în şir "Hoţii" şi "Jos Tăriceanu, Dragnea şi Dorneanu!", acompaniaţi de sunetul vuvuzelelor.

Apoi au strigat de foarte multe ori "DNA, să vină să vă ia!", urmat de "Nu scăpaţi!" şi de "Nu cedăm!".

UPDATE 21.30 Ploaia din Bucureşti a înjumătăţit numărul manifestanţilor: în jur 500-600 de oameni continuă marşul de protest. Mulţimea a trecut de Universitate şi se îndreaptă spre Piaţa Unirii 

UPDATE 21.20 Aproximativ o sută de persoane protestează şi la Sibiu; la Iaşi se cere demisia Guvernului

Aproximativ o sută de persoane s-au strâns şi în Piaţa Mare din Sibiu, pentru a protesta faţă de noul program de guvernare şi de instalarea Guvernului Tudose. La Iaşi, circa 25 de persoane au ieşit în stradă, cerând demisia Guvernului.

Cei mai mulţi au pancarte cu ”#rezist”, dar şi cu mesaje împotriva Guvernului. ”Refuz să fiu solidar cu Guvernul de cancan al României”, scrie pe cele mai multe dintre pancartele din Sibiu.

Motivul care i-a făcut pe sibieni să organizeze acest protest, spun ei, a fost anunţul privind desfiinţarea Pilonului II de pensii. Deşi autorităţile au revenit asupra declaraţiilor respective, oamenii nu mai au încredere. Alţii spun că protestul este motivat de faptul că guvernanţii au atacat constant justiţia. 

În Bucureşti a început ploaia.

UPDATE 21.00 Manifestanţii porniţi în marş de protest au ajuns la Piaţa Romană, numărul lor ajungând la 1.000. Protestatarii cântă imnul şi se îndreaptă spre Universitate, ultima oprire fiind Palatul Parlamentului şi sediul Curţii Constituţionale.

 Pe Bulevardul Lascăr Catargiu, manifestanţii au avut câteva dispute verbale cu jandarmii, care le-au cerut să meargă pe trotuar, însă demonstranţii s-au opus, astfel că pe sensul de mers spre Piaţa Romană traficul a fost blocat.

Mars de protest in Bucuresti - jandarmi- 2 iulie 2017 FOTO Inquam / Alexandru Busca

 FOTO Inquam / Alexandru Busca

Protestatarii scandează „PSD, ciuma roşie!“, „Nu vrem să fim o naţie de hoţi“, „Ce vrem noi e şi pentru voi“.

UPDATE 20.30 Aproximativ 800 de oameni care s-au strâns în faţa Guvernului din Capitală au plecat spre Piaţa Romană, într-un marş de protest. 

UPDATE 20.00 De la gurile de metrou continuă să vină oameni şi să li se alăture celor peste 500 de oameni care îşi exprimă nemulţumirea în Piaţa Victoriei, privind impunerea unui prag în cazul abuzului în serviciu şi faţă de numirea lui Tudose în funcţia de premier.  

FOTO Inquam / Octav Ganea

image

UPDATE 19.30 În jur de 250 de persoane s-au strâns în faţa Guvernului, cu steaguri tricolore, tobe şi fluiere. A fost adus şi un manechin în zeghe cu chipul lui Liviu Dragnea, iar manifestanţii scandează „PSD, ciuma roşie!“. Şoferii care trec pe lângă grupul de protestatari claxonează.

Jandarmii au început deja să instaleze garduri de protecţie.

După ora 20.00 oamenii strânşi în Piaţa Victoriei au în plan să plece într-un marş de protest faţă de „enorma dezamăgire“  reprezentată de numirea noului prim-ministru, dar şi faţă de mai multe decizii ale Curţii Constituţionale a României (CCR), precum decizia de constituţionalitate a desfiinţării noţiunii de conflict de interese pentru funcţionarii publici şi desfiinţarea infracţiunii de tentativă la abuz în serviciu. 

UPDATE 19.15 Aproximativ 100 de persoane s-au srâns în faţa Guvernului, de unde intenţionează să plece în marş pe un traseu care are ca punct final sediul Curţii Constituţionale. 

Pe pagina de Facebook a evenimentului, protestatarii explică ce îi revoltă legat de activitatea Curţiii Constituţionale:

 - A hotărât că desfiinţarea noţiunii de conflict de interese pentru funcţionarii publici şi înlocuirea ei cu sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane" este constituţională;
-  A desfiinţat infracţiunea de tentativă la abuz în serviciu;
-  A obligat Parlamentul să puna prag la abuzul în serviciul, încălcându-şi grav atribuţiile;
-  Apublicat o hotărâre prin care cenzurează publicarea opiniilor concurente ale judecătorilor!
Toate acestea sunt semne ale unei dictaturi incipiente, iar societatea civilă trebuie sa se trezească şi să protesteze!

De asemenea, manifestanţii sunt nemulţumiţi de componenţa noului Executiv, cu precădere a numirii lui Mihai Tudose în funcţia de prim-ministru.

„Desemnarea noului premier a fost o enormă dezamăgire pentru societatea civilă. Cu toţii aveam alte aşteptări dupa ce Preşedintele Iohannis menţionase calităţile pe care le aşteaptă de la persoana propusă pentru această funcţie: să fie o persoană integră, fără probleme penale şi cu anvergura profesională necesară pentru a conduce un guvern. Cu toate acestea, a fost ales un om cu zero realizări în guvernul Grindeanu, cu un doctorat suspect de plagiat şi bănuit chiar în interiorul propriului partid că are legături cu serviciile secrete. Să amintim că Preşedintele a afirmat la finalul anului trecut că <<politicianul dovedit plagiator trebuie sa dispară din politică>>!“

„Să nu uităm ce anume ne-a scos pe toţi în stradă începând cu 31 ianuarie: nu doar OUG 13 dată noaptea ca hotii, dar şi tot sistemul acesta putred de corupt de care abia de curând am început să fim mai conştienţi. Nu mai vrem hoţie, minciună, sfidare, aroganţă, incompetenţă şi corupţie! Ne dorim o clasă politică curată şi onestă, care să lucreze pentru cetăţeni, nu doar în interes personal, o clasă politică bazată pe meritocraţie şi valori morale, valori europene. Lupta noastră nu trebuie să înceteze, pentru că doar împreună putem salva ţara de corupţi! De aceea, ieşim din nou în stradă în număr mare şi te aşteptăm alături de noi!“,  au mai subliniat protestarii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite