Proiect: proprietarii de apartamente vor putea să-şi dărâme zidurile interioare, fără autorizaţie, dacă acestea nu sunt de rezistenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de cinci senatori PNL propun modificarea legii privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari prin care se vrea, printre altele, modificarea procedurilor legale pe care trebuie să le îndeplinească un proprietar de apartament atunci când vrea să schimbe topografia apartamentului. Demersul este considerat oarecum periculos de specialiştii în construcţii.

Este vorba de modificarea articolului 12 care reglementează modul în care se fac modificările în apartamente. „Zidurile dintre apartamentele sau spaţiile alăturate, care nu fac parte din structura de rezistentă a clădirii şi din proprietatea comună, pot fi reamplasate prin acordul între proprietarii apartamentelor sau spaţiilor respective, pe baza autorizaţiei de modificare a construcţiei, eliberată de autoritatea publică locală şi cu înştiinţarea asociaţiei“, se arată în acest moment în lege. 

Iniţiatorii modificării legislative cataloghează drept inutilă tocmai obligativitatea obţinerii acestei autorizaţii de modificare a construcţiei. „Considerăm că s-ar elimina un act care oricum este doar de importanţă declarativă, dar pecuniară pentru solicitant, care ar putea fi înlocuit cu o declaraţie pe proprie-răspundere a persoanei care îşi reamenajează locuinţa, avizată de asociaţia de proprietari şi transmisă autoritătii publice locale. Precizăm încă o dată că ne referim la zidurile sau reamenajarea apartamentelor care nu afectează structura de rezistenţă a clădirii“, arată iniţiatorii în proiectul de modificare legislativă.

Din neştiinţă poţi demola blocul

Specialiştii în domeniu nu agreează eliminarea obligativităţii acestei autorizaţii şi consideră că tocmai existenţa ei elimină posibilitatea apariţiei unor situaţii periculoase. 

Concret, dacă această autorizaţie ar fi eliminată şi înlocuită cu o declaraţie pe proprie răspundere apare pericolul degradării structurii de rezistenţă a clădirii. Eliminând reaua-credinţă, specialiştii cred că un proprietar fără competenţe în domeniu poate considera un anumit perete de rezistenţă ca fiind de „umplutură“, să-l declare ca atare la autoritatea locală şi să treacă la desfiinţarea lui cu o echipă de lucru sau în regie proprie. „Consecinţele sunt catastrofale pentru structura de rezistenţă a imobilului. Astfel pericolul de prăbuşire este imens chiar şi în cazul unui seism cu magnitudine medie“, a mai spus specialistul. ;

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite