Procurorul care l-ar fi favorizat pe fostul deputat Boldea, Mihaela Agheniţei, exclus din magistratură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul deputat Mihail Bolde se află în arest preventiv de mai bine de un an de zile
Fostul deputat Mihail Bolde se află în arest preventiv de mai bine de un an de zile

Procurorul Mihaela Agheniţei, care l-ar fi favorizat pe fostul deputat Mihail Boldea, a fost exclus, marţi, din magistratură pentru abateri disciplinare. Decizia a fost luată astăzi de secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Secţia pentru procurori a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Agheniţei Mihaela, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, şi a aplicat (...) sancţiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură”, se arată într-un comunicat emis de CSM. 

Instituţia precizează că această decizie a fost luată ca urmare a abaterilor disciplinare ale Mihaelei Agheniţei, cum ar fi manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei şi nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când ştia că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa. 

Mai mult, Consiliul Superior al Magistraturii îi reproşează celei care l-ar fi favorizat pe fostul deputat Mihail Boldea, că şi-ar fi folosit funcţia pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii. 

Totodată, Mihaela Agheniţei a fost exclusă din magistratură pentru că CSM a considerat că şi-ar fi exercitat funcţia cu „rea-credinţă”. 

Potrivit comunicatului emis de CSM, aceatsă decizie poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile, la Completul de cinci Judecători al Curţii Supreme. 

Pe 25 marie, Secţia pentru procurori a CSM a încuviinţat percheziţia domiciliară şi corporală a procurorului Mihaela Agheniţei, fost procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

Ulterior, pe 29 martie, Secţia pentru procurori a încuviinţat percheziţia informatică asupra mijloacelor de stocare a datelor şi sistemelor informatice ridicate cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciliul şi reşedinţa procurorului. 

Solicitările de încuviinţare a percheziţiilor au fost prezentate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). 

DIICOT informa, într-un comunicat emis în luna aprilie, că procurorii de la Serviciul Teritorial Galaţi au dispus, pe 22 martie, începerea urmăririi penale faţă de Mihaela Agheniţei, magistrat procuror. 

În acea vreme, în presă au apărut informaţii că Mihaela Agheniţei ar fi fost amanta lui Mihail Boldea.

Boldea, încarcerat pentru fraude peste un milion de euro

Fostul deputat este acuzat că ar fi fost liderul unei grupări infracţionale ce se ocupa de înşelăciuni imobiliare. Prejudiciul produs de reţea a fost estimat de procurori la 1,5 milioane de euro. Mihail Boldea se află din 27 martie 2012 în arest preventiv la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi după ce a fost adus în ţară din Kenya.

Pe 17 martie, Boldea a părăsit România cu o maşină, iar în ziua următoare a ajuns în Turcia de unde a plecat spre Kenya. După ce deputaţii au aprobat cererea Ministerului Justiţiei pentru percheziţia, reţinerea şi arestarea lui Boldea, procurorii DIICOT au solicitat Curţii Supreme arestarea preventivă a fostului deputat. După aprobarea instanţei supreme, Boldea a fost dat în urmărire internaţională.

În acest dosar, pe 28 iunie, DIICOT a dispus trimiterea în judecată a 19 inculpaţi, dintre care 11 în stare de arest preventiv. Printre aceştia se numără şi fostul deputat Mihail Boldea acuzat că a condus gruparea infracţională organizată, specializată în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite