Procurorii au deschis o anchetă privind înregistrarea în care Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le primea din dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu FOTO David Muntean/Adevarul
Traian Băsescu FOTO David Muntean/Adevarul

Parchetul General a anunţat că a deschis un dosar penal, după ce un post de televiziune a difuzat o înregistrare audio în care Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le primea din dosare aflate în curs de soluţionare.

UPDATE  Judecătoarea Camelia Bogdan, despre care fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit în cadrul unui înregistrări făcute publice de Sebastian Ghiţă, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) după ce, din spusele lui Băsescu, reiese că ea ar fi fost trimisă să-l judece pe Dan Voiculescu imediat ce a fost promovată la Curtea de Apel Bucureşti.

 "Nici la nivel de glumă nu este tolerabil să se folosească sintagma «magistrat executant» sub paravanul libertăţii de expresie şi astfel să se lezeze prestanţa unui sistem judiciar, a unui stat de drept în ansamblul sau. Este un atac la statul de drept. Am aşteptat să se autosesizeze CSM-ul în urma declaraţiilor fostului preşedinte şi dacă nu o va face, voi cere eu apărarea reputaţiei”, a mai precizat Camelia Bogdan.

Ea a salutat decizia Parchetului instanţei supreme de a se autosesiza şi a deschide un dosar penal în urma acestor înregistrări.

Detalii în articolul Judecătoarea Bogdan, despre înregistrările lui  Ghiţă: Voi sesiza CSM. Nu este tolerabil să se folosească sintagma „magistrat executant”

„Salut decizia Parchetului General de a se autosesiza în chestiunea dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiţă la România TV”, a scris Traian Băsescu pe facebook, după publicarea comunicatului Ministerului Public.

Anunţul parchetului

Procurorii s-au autosesizat în acest caz, după informaţiile publicate în mass-media privind posibile imixtiuni în actul de justiţie, în urma înregistrării care a fost făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiţă şi în care este redat un dialog între fostul preşedinte Traian Băsescu şi o altă persoană cu care discuta despre informaţii pe care le-ar fi primit legat de dosare aflate în curs de soluţionare.

„În cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2016, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianaurie 2017 pe postul România TV. În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informaţiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluţionare”, anunţă Parchetul General.

Ce spune viitorul ministru al Justiţiei

Florin Iordache, propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei, spune că în cazul înregistrărilor lui Sebastian Ghiţă s-ar impune constituirea unei comisii parlamentare care să stabilească dacă sunt probleme sau sunt simple declaraţii, iar Consiliul Superior al Magistraturii s-ar putea autosesiza, dacă acele declaraţii sunt reale.
 Întrebat cum comentează înregistrările lui Sebastian Ghiţă, dispărut în urmă cu două săptămâni, făcute publice la postul de televiziune pe care îl controlează, Florin Iordache a spus că soluţia în acest caz se află în Parlament.

“Aşa cum apar acele înregistrări, cred că s-ar impune, probabil, constituirea unei comisii parlamentare care ar putea stabili dacă există anumite probleme sau sunt simple declaraţii. CSM se poate autosesiza pe acest subiect, dacă sunt reale acele declaraţii”, a declarat Florin Iordache, după ce a primit avizul favorabil, în comisiile parlamentare, pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

Reacţia lui Traian Băsescu

Fostul şef al statului Traian Băsescu precizează că recunoaşte înregistrările făcute publice de Sebastian Ghiţă la RTV, precizând că sunt din „discuţii private” din ultimele luni ale anului 2016, dar că acestea au fost editate „ceea ce este de natură a crea unele confunzii”, potrivit News.ro

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă, care de la dispariţia sa în urmă cu aproape două săptămâni a avut patru apariţii la postul de televiziune pe care îl controlează, a prezentat, marţi seara, o înregistrare audio în care Traian Băsescu discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocând şi numele judecătoarei Camelia Bogdan, dar şi pe cele ale procurorului şef al DNA Codruţa Kovesi şi pe al prim adjunctului SRI Florian Coldea. Într-o înregistrare anterioară, Ghiţă afirmase că Traian Băsescu i-a spus că are înregistrări cu "felul în care a fost plănuită închiderea lui Voiculescu".

„Am luat notă de înregistrările apărute în mass media în serialul «Ghiţă face dreptate». Cu privire la aceste înregistrări, fac următoarele precizări: 1. Înregistrările au fost făcute în cadrul unor discuţii private în ultimele luni ale anului 2016; 2. Recunosc înregistrările ca fiind reale; 3. Autorul a procedat la editarea înregistrărilor, ceea ce este de natură a crea unele confunzii”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

Traian Băsescu mai susţine că nu s-a întâlnit niciodată cu judecătoarea Camelia Bogdan şi, implicit, nici nu a discutat cu aceasta dosarul Voiculescu.
„Afirmaţiile mele sunt legate de informaţii primite de la structurile specializate şi nu de la procurori sau judecători, cu care nu am discutat niciodată dosarul ICA (Voiculescu)”, adaugă liderul PMP.

El scrie că, încă înainte de terminarea mandatului şi, în mod deosebit, după terminarea acestuia, a vorbit frecvent în spaţiul public, dar şi în întâlniri private, exemplificând ceea ce a considerat a fi ”abuzuri”, cu elemente din dosare pe care le cunoştea.

”În acelaşi timp, am vorbit, ori de câte ori am avut ocazia, despre nevoia punerii sub control real de către Parlament a activităţii serviciilor de informaţii, şi, în mod deosebit, a SRI”, mai scrie Traian Băsescu.

Interceptarea

Conform înregistrării făcute publice, Băsescu transmite unui interlocutor că are înregistrări cu toţi, sugerând că este vorba despre un stat mafiot şi despre nemulţumirea faţă de faptul că judecătoarea Bogdan a intrat în dosarul ginerelui.

Voce: Şi aveţi înregistrări cu toţi?
Băsescu: Coldea, doamna Kovesi, Bogdan. Da' să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă din complet. Hai băieţi să-l aruncăm în aer! Vreţi să-mi distrugeţi familia?
Voce: Ce stat este ăsta, domnule preşedinte?
Băsescu: Eu v-am spus de câteva ori, stat mafiot. Na, eu ştiu ce spun.
Voce: Probleme cu dosarul Voiculescu?
Băsescu: Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnare, care, cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea «mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Bogdan». Să vezi după o zi când spuneau «Am vorbit cu Bogdan şi a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut sa-i dea doar zece». Pe urmă trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii!
Voce: Sunteţi supărat pe ei.
Băsescu: Bogdan este, a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de-un an este schimbat şi la ultimul termen a intrat Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti!".

Ulterior, judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu, a spus că nu a avut niciodată o întrevedere cu Coldea sau cu Băsescu şi că nimeni nu i-a sugerat vreo soluţie în acest dosar.

Reacţia lui Augustin Lazăr

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri, în legătură cu afirmaţiile făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă, că, până în prezent, nimeni nu a depus „vreun denunţ sau vreo plângere într-un sens sau altul”, dând asigurări că, dacă va fi cazul unei anchete, aceasta se va desfăşura.

„Toate elementele care sunt prezentate în spaţiul public sunt monitorizate ferm de Ministerul Public şi doresc să vă mai spun că persoanele care cred că au probe cu privire la săvârşirea unor infracţiuni ele nu trebuie să ezite şi să se adreseze organelor de urmărire penală, pentru aceasta suntem noi acolo dacă cred că au probe privind săvârşirea unor infracţiuni. Doresc să vă spun că, până în acest moment, nimeni nu a depus vreun denunţ sau vreo plângere într-un sens sau altul”, a arătat Lazăr, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, citat de Agerpres.

De asemenea, el a precizat că Ministerul Public analizează dacă sunt întrunite elementele vreunei infracţiuni.  „Este vorba despre disputele care au loc în spaţiul public şi eu nu doresc să intru în polemică cu nimeni dintre cei care şi-au exprimat diverse puncte de vedere. Dar vreau să vă spun atât — că Ministerul Public este prezent, monitorizează cu atenţie tot ce se discută şi se desfăşoară în spaţiul public, vom analiza să vedem care sunt elementele constitutive ale vreunei infracţiuni, dacă acestea există, apoi vom proceda conform legii” a explicat Augustin Lazăr.

Acesta a dat asigurări că în perioada imediat următoare lucrurile se vor clarifica. „Pe de altă parte, ne-am aştepta că cei care fac o afirmaţie în spaţiul public să depună o plângere, să depună un denunţ şi să arate care este infracţiunea şi care sunt probele pentru această infracţiune, dar vă pot asigura că în perioada imediat următoare lucrurile se vor clarifica şi vom putea lămuri toate aceste lucruri. Dacă va fi cazul unei anchete nu va fi nicio ezitare să se desfăşoare o anchetă, dacă va fi cazul şi vor fi elementele constitutive”, a mai spus Lazăr.

Ce declara în urmă cu o săptămână

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, săptă,mâna trecută, întrebat despre înregistrarea în care apare Sebastian Ghiţă, dispărut din 21 decembrie, şi aduce noi acuzaţii la adresa procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, că oricine poate declara în spaţiul public ce crede de cuviinţă, „cu condiţia să fie şi decent şi legal”.

„Sunt nişte dosare care privesc această persoană şi oricine poate declara în spaţiul public ceea ce crede de cuviinţă, cu condiţia să fie şi decent şi să fie legal”, spunea procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite