Procurorul Daniel Horodniceanu, recomandat la şefia DIICOT de viaţa socială „foarte săracă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Horodniceanu a primit avizul CSM pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT FOTO Mediafax
Daniel Horodniceanu a primit avizul CSM pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT FOTO Mediafax

Audiat în CSM, procurorul Daniel Horodniceanu a uimit atunci când a enumerat printre calităţile forte care îl recomandă la fotoliul de procuror-şef al DIICOT faptul că nu are viaţă socială. El a primit avizul CSM şi urmează să fie validat în funcţie de preşedintele Klaus Iohannis.

Procurorul Daniel Horodniceanu a trecut „testul” Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi este la un pas de a fi validat în funcţia de şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Procurorul a primit, luni, din partea CSM aviz pozitiv cu majoritate de voturi pentru ocuparea acestei funcţii. Mai exact, cinci membri ai Consiliului au fost de acord cu numirea acestuia, în timp ce doi au fost împotrivă.
Avizul Secţiei pentru procurori a CSM va fi transmis marţi la Ministerul Justiţiei şi va însoţi propunerea ce va fi înaintată de ministrul Robert Cazanciuc preşedintelui Klaus Iohannis, pentru numirea lui Daniel Horodniceanu în funcţia de procuror-şef al DIICOT.

Interviul pe care l-a dat luni Daniel Horodniceanu în faţa membrilor CSM i-a surprins pe cei mai mulţi dintre aceştia. Unul dintre momentele în care procurorii din Comisie au mustăcit a fost cel în care candidatul la şefia DIICOT a mărturisit sincer că nu are viaţă socială. Mai exact, atunci când i s-a solicitat să nominalizeze trei calităţi care îl recomandă pentru ocuparea postului, Daniel Horodniceanu a precizat că are o viaţă socială „foarte săracă”, împărţindu-se „între serviciu şi familie”, iar la defecte a dezvăluit: „Sunt nemulţumit că nu fac mai mult sport”.

Daniel Horodniceanu, sub tirul întrebărilor

În deschiderea şedinţei CSM, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a recomandat avizarea lui Daniel Horodniceanu de către secţia de procurori. Ministrul a precizat că Daniel Horodniceanu “funcţionează la DIICOT de la înfiinţare”, iar performanţele sale “se leagă de performanţele DIICOT”. 

Ulterior, Horodniceanu şi-a prezentat pe scurt principalele puncte ale proiectului, subliniind în special rolul pe care echipa de conducere a DIICOT îl va avea în punerea în valoare a proiectului cu care el se prezintă în faţa CSM.

În prezentarea proiectului său, procurorul a subliniat că “este important să respectăm ceea ce MCV ne-a trasat”, dar şi necesitatea că activităţile procurorilor DIICOT să fie “prioritizate”, astfel încât “să se ducă la bun sfârşit toate cauzele importante”.

Membrii CSM i-au pus mai multe întrebări-capcană lui Daniel Horodniceanu pentru a vedea cum ar reacţiona viitorul şef al DIICOT în situaţii delicate. Cea care l-a „încercat” cel mai tare a fost Oana Hăineală. Ea l-a întrebat ce ar face dacă ar vedea un procuror DIICOT de la unul dintre serviciile locale la masă cu un primar şi un alt politician discutând despre un dosar penal.

Daniel Horodniceanu a evitat un răspuns tranşant: „Încerc să confirm întâi informaţia, încerc să aflu dacă aceştia aveau o relaţie înainte de preluarea funcţiei. Dacă voi constata că activitatea procurorului este prejudiciată, voi solicita procurorului general să ia măsurile necesare”, a răspuns Horodniceanu.

Întrebarea Oanei Hăineală a venit în contextul în care la începutul anului au apărut informaţii potrivit cărora Daniel Horodniceanu ar fi fost văzut într-un restaurant alături de Liviu Dragnea şi Gheorghe Nichita. De altfel, candidatul la şefia DIICOT a şi fost întrebat de jurnalişti dacă are o relaţie de prietenie cu primarul din Iaşi.

„Nu îl cunosc personal. Cred că l-am văzut ultima oară acum trei ani, pe stadion, alergam cu dumnealui şi cu alte câteva zeci de persoane”, a spus magistratul.

De asemenea, întrebat dacă a luat parte la o întâlnire cu Gheorghe Nichita la care ar fi participat şi Liviu Dragnea, acesta a precizat că nu a avut niciodată o întâlnire cu primarul Iaşiului şi cu Dragnea.

Daniel Horodniceanu, suspectat de autoplagiat

Tot Oana Hăineală a fost cea care l-a „torturat” în continuare pe candidatul la şefia DIICOT. Fostul şef al CSM i-a citat lui Horodniceanu câteva pasaje din proiectul său, ce făceau referire la documente sau legi care nu mai sunt de actualitate.

Surprins de această remarcă, Daniel Horodniceanu a recunoscut că a inclus pasaje din proiectul său din 2009, acuzând însă timpul foarte scurt în care a fost nevoit să redacteze noul document cu care a venit la CSM. Şi mai mirat s-a arătat procurorul atunci când a fost întrebat de Hăineală de ce nu a indicat sursa la bibliografie, pentru că “astea sunt regulile de citare”. Situaţia a fost salvată de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, care a încercat să facă o glumă: „A considerat că are acordul autorului”.

Şi alte întrebări i-au dat emoţii lui Daniel Horodniceanu. El a fost nesigur pe el când a vorbit despre datele statistice care vizează rezultatele DIICOT la nivel naţional, fiind la curent doar cu datele specifice judeţului Iaşi.

Cine este Daniel Horodniceanu

La nominalizarea lui Daniel Horodniceanu la şefia DIICOT s-a ţinut cont de faptul că are o vechime de 16 ani în funcţia de procuror, iar 6 ani a ocupat funcţii de conducere. De asemenea, experienţa managerială anterioară a fost un criteriu important în alegerea sa, Horodniceanu ocupând funcţia de procuror-şef al DIICOT Iaşi, în perioada iunie 2006 - iunie 2009, respectiv în perioada iunie 2012 - 2015. Mihai Stoica

Alina Bica a demisionat de la şefia DIICOT

DIICOT a rămas fără şef încă din noiembrie anul trecut, când Alina Bica a demisionat de la conducerea instituţiei, ca urmare a arestării sale pentru corupţie. În decembrie 2014, Bica a fost trimisă în judecată, fiind acuzată că a acordat, alături de alte persoane, despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Într-un alt dosar, fosta şefă a DIICOT a fost acuzată că ar fi ridicat ilegal sechestrul asigurator asupra unor acţiuni ale lui Adriean Videanu, care era cercetat în ”dosarul gazelor ieftine”.

Cazanciuc a anunţat propunerea pentru şefia DIICOT pe 9 aprilie

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a trimis, pe 9 aprilie, recomandarea către Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)

Ministerului Justiţiei (MJ) arăta într-un comunicat că, în momentul în care a fost ales Horodniceanu s-a ţinut cont de faptul că are o vechime de 16 ani în funcţia de procuror, iar şase ani a ocupat funcţii de conducere.

De asemenea, experienţa managerială anterioară a fost un criteriu important în alegerea sa, Horodniceanu ocupând funcţia de procuror-şef al DIICOT Iaşi, în perioada iunie 2006 - iunie 2009, respectiv în perioada iunie 2012 - 2015.

Procurorul Daniel Horodniceanu este formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii în probleme de etică şi deontologie profesională a magistratului, formator în domeniul ascultării copilului în cadrul procedurilor judiciare, precum şi în domeniul protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane.

Ministerul Justiţiei mai arată că procurorul a participat la numeroase forme de pregătire profesională organizate în ţară şi în străinătate. Horodniceanu a absolvit cursuri postuniversitare în domeniul dreptului penal, al eticii şi deontologiei profesionale a magistraţilor, protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane, infracţionalităţii informatice, consolidării capacităţii sistemului judiciar din România de a face faţă noilor provocări legislative şi instituţionale. El este autor al unor articole de specialitate juridică.

„În cadrul dialogului cu ministrul Justiţiei, domnul procuror Daniel Constantin Horodniceanu a identificat şi prezentat obiective şi măsuri clare şi pragmatice privind eficientizarea activităţii structurii, dovedind abilităţi de organizare, comunicare, spirit de echipă şi viziune strategică asupra direcţiilor de dezvoltare a DIICOT„, potrivit sursei citate.

Daniel Constantin Horodniceanu este unul dintre cei mai cunoscuţi procurori ieşeni, DIICOT Iaşi remarcându-se, sub conducerea sa, prin numărul foarte mare de arestări şi percheziţii care au dus la destructurarea unor reţele de contrabandă de tutun de la graniţa României cu Republica Moldova.

Şase candidaţi pentru şefia DIICOT

Şase procurori au candidat pentru această funcţie: Giorgiana Hosu, adjunctul procurorului şef al DIICOT, şi cea care asigură interimatul postului de şef al instituţiei, Nicolae Lupulescu, procuror militar şef adjunct secţie în cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, din Direcţia Naţională Anticorupţie, Adrian Glugă, procuror şef al DIICOT Craiova, Ioana-Bogdana Albani, procuror şef în cadrul Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice, de la Structura centrală a DIICOT, Cătălin Laurenţiu Borcoman, şeful DIICOT Braşov şi Daniel-Constantin Horodniceanu, procurorul şef al DIICOT Iaşi.

Postul de procuror-şef al DIICOT a rămas vacant după ce Alina Bica a fost arestată preventiv în dosarul privind retrocedarea ilegală a unui teren cu peste 60 de milioane de euro.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite