UPDATE Procurorii Iacob şi Vasilache au primit aviz pozitiv, din partea CSM, pentru DNA şi Parchetul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La sediul CSM au fost audiaţi, marţi, patru procurori pentru ocuparea unor noi funcţii FOTO Adevărul
La sediul CSM au fost audiaţi, marţi, patru procurori pentru ocuparea unor noi funcţii FOTO Adevărul

Marius Iacob, Ion Vasilache, Camelia Sutiman şi Simona Brădiceanu, propuşi pentru funcţii de conducere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi la Parchetul General, au primit, marţi, avize pozitive din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

UPDATE Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, că speră ca procurorul Ion Vasilache, avizat pozitiv de CSM pentru şefia Secţiei Parchetelor Militare din Parchetul instanţei supreme, să clarifice cât mai repede posibil dosarele Revoluţiei.

„Ion Vasilache este un procuror cu foarte multă experienţă ca procuror militar, şi cred că astăzi a arătat că are şi o viziune de dezvolatre a sistemului Parchetelor Militare care probabil în ultimul timp se află într-un oarecare con de umbră. Procurarul Vasilache ne-a arătat astăzi, în audieri, că sunt lucruri noi de făcut, sunt lucruri care pot să dinamizeze această activitate a parchetului. Din punctul meu de vedere, dincolo de prezentarea generală şi răspunsuri foarte corecte la întrebări, are şi un obiectiv ambiţios care evident nu este doar al procurorului Vasilache, ci el trebuie să fie al întregului sistem, şi anume ca în acest mandat să calrifice tot cea înseamnă dosare ale Revoluţiei. Sper să facă acest lucru, nu într-un interval de trei ani de zile, ci cât mai repede posibil”, a precizat Ministrul Justiţiei, după interviurile susţinute marţi la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de candidaţii pentru funcţiile de conducere în Parchetul General şi DNA.

UPDATE Marius Iacob, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef adjunct al DNA, generalul maior Ion Vasilache, propus procuror-şef al Secţiei Parchetelor Militare, Camelia Sutiman, propusă pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), şi Simona Brădiceanu, propusă pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din PICCJ, şi-au prezentat, marţi, proiectele de management în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a CSM. 

De asemenea, ei au răspuns şi la întrebări adresate de către membrii CSM.

La finalul interviurilor, membrii Secţiei pentru procurori au dat avize pozitive pentru toţi cei patru candidaţi.

Miercuri vor fi intervievaţi, tot la sediul la CSM, Claudiu Constantin Dumitrescu, propus pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA, Iuliana Nedelcu, propusă procuror-şef al Secţiei Judiciare din Parchetul General, şi Antonia Eleonora Constantin, propusă procuror-şef adjunct al aceleiaşi secţii.

Avizele CSM, care sunt consultative şi vor fi trimise miercuri, pentru toţi cei şapte candidaţi, cu motivări, Ministerului Justiţiei. Propunerile pentru ocuparea funcţiilor de conducere din DNA şi Parchetul Instanţei Supreme, însoţite de aceste avize, vor fi înaintate preşedintelui Traian Băsescu, acesta având ultimul cuvânt privind numirile.


Alături de cei doi magistraţi vor fi intervievate şi Camelia Sutiman, propusă de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, şi Simona Brădiceanu, propusă pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului General.

Cei patru candidaţi la funcţiile de conducere din DNA şi Parchetul General îşi vor susţine, timp de 30 de minute, proiectele de management în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, după care vor răspunde, timp de 75 de minute, întrebărilor.

Cine este magistratul Marius Iacob

Marius Iacob, propus adjunct al şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 până în 1997, iar ulterior procuror criminalist şi prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. În perioada 2005 - 2006, a fost director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cerând eliberarea din această funcţie din motive personale.

Începând din 20 octombrie 2006, Marius Iacob a ocupat prin delegare funcţia de procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), iar din martie 2007 a fost numit în această funcţie, la propunerea fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei. Iacob a mai obţinut încă un mandat în această funcţie, din martie 2010, la propunerea fostului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Iacob a fost delegat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general începând din 27 iunie 2012, delegarea expirându-i în octombrie 2012, iar din 10 iunie este delegat în funcţia de procuror şef adjunct al DNA.

Procurorul Marius Iacob are printre obiective creşterea calităţii în activitatea de urmărire penală şi, implicit, scăderea procentului de achitări în dosarele DNA, conform proiectului său de management.

Pentru diminuarea procentului de achitări, Iacob are în vedere „evaluarea activităţii secţiilor operative, atât sub raportul calităţii desfăşurării anchetelor şi instrumentării dosarului, cât şi sub aspect cantitativ al numărului de dosare soluţionate în instanţă şi al volumului de dosare eficient întocmite de fiecare secţie şi/sau fiecare procuror”, potrivit proiectului său.

Printre obiectivele sale se mai găseşte şi reoganizarea poliţiei judiciare din DNA, concomitent cu constituirea unei structuri de investigaţii formate din ofiţeri cu atribuţii „raportate la principalele componente operative, corespunzătoare viitoarelor tehnici de supraveghere şi cercetare prevăzute de noul Cod de procedură penală: investigatori acoperiţi, filaj, investigaţii financiare pentru identificarea bunurilor ce pot fi indisponibilizate prin măsuri asiguratorii sau confiscării extinse etc.”.

Cine este magistratul Ion Vasilache

Ion Vasilache, propus şef al Secţiei Parchetelor Militare din Parchetul instanţei supreme, şi-a început cariera în magistratură în 1989, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, în calitate de procuror criminalist. Din anul 1992 până în 2006 a fost procuror militar la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

În octombrie 2007 a fost delegat în funcţia de procuror şef al Secţiei Parchetelor Militare, în locul generalului Dan Voinea, iar din iunie 2008 a fost numit în această funcţie.

Vasilache a anchetat mai multe dosare privind evenimentele din decembrie 1989.

Ion Vasilache precizează în proiectul său de management că, printre obiectivele sale, se numără: repartizarea judicioasă şi echitabilă a sarcinlor de conducere şi a celor de execuţie, eficientizarea sistemului informaţional prin utilizarea sistemului informatic şi de comunicaţii, interconectarea cu infrastructura informatică a Ministerului Public a tuturor parchetelor militare şi crearea sistemului de internet al acestora, demersuri pentru completarea şi modernizarea dotărilor materiale cu prioritate fiind achiziţionarea mobilierului şi echipamentului de birou, precum şi înnoirea parcului auto şi efectuarea de reparaţii şi modernizări a actualelor sedii ale parchetelor militare din sistem.

Nu încape îndoială că instituţia trebuie reformată atât din punct de vedere organizaţional, cât mai ales din punct de vedere al eficacităţii şi eficienţei activităţii, în acest sens iminenta intrare în vigoare a noilor coduri - Codul penal şi Codul de procedură penală - putând reprezenta un nou început al acestui sistem, şi spun acest lucru gândindu-mă la faptul că, odată cu mărirea competenţei şi, pe cale de consecinţă, a volumului de activitate, parchetele militare îşi vor dovedi necesitatea şi importanţa în cadrul Ministerului Public, ceea ce desigur va conduce şi la schimbarea imaginii publice negative, care a însoţit de-a lungul timpului acest segment al sistemului judiciar românesc”, precizează Vasilache în proiectul de management.

Ion Vasilache a cumpărat, împreună cu soţia, prin credit ipotecar, un teren intravilan de 600 de metri pătraţi în Ploieşti, conform declaraţiei sale de avere din 5 mai 2011. Potrivit documentului citat, magistratul mai deţine, împreună cu soţia, un apartartament de 81 de metri pătraţi în Ploieşti, dobândit în 1992, şi o casă de locuit de 265, 86 metri pătraţi construită în aceeaşi localitate între 2003 şi 2006.

Alţi trei procurori, intervievaţi miercuri la CSM

Miercuri vor fi intervievaţi la CSM Claudiu Constantin Dumitrescu, propus pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA, Iuliana Nedelcu, propusă procuror şef al Secţiei Judiciare din PICCJ, şi Antonia Eleonora Constantin, propusă procuror şef adjunct al aceleiaşi secţii.

Potrivit legii, procurorul general prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite