Procurorii DNA cer arestarea miliardarului Steinmetz, a unui fost şef de cabinet al premierului israelian şi a consultantului Tal Silberstein

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benny Steinmetz Foto The Guardian
Benny Steinmetz Foto The Guardian

Procurorii DNA cer arestarea preventivă, în lipsă, a patru cetăţeni israelieni: consultantul Tal Silberstein şi afaceriştii Shimon Shevez, Benjamin “Beny” Steinmetz  Moshe Agavi. Solicitarea este făcută în dosarul Fermei Regale Băneasa, în care sunt cercetaţi prinţul Paul şi afaceristul Remus Truică.

Procurorii DNA Braşov aduc acuzaţii grele celor patru israelieni.

  • Tal Silberstein: constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor;
  • Shimon Shevez şi Benjamin “Beny” Steinmetz: constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor;
  • Moshe Agavi: aderare la un grup infracţional organizat.


Potrivit unui comunicat al DNA, începând cu luna noiembrie 2006, afaceristul Remus Truică împreună cu Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) şi alte persoane, ar fi constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare şi prin traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici.

“Pentru a pune în practică planul infracţional, inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Remus Truică şi asociaţilor lui din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea / retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe din ţară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesia lor”, arată procurorii DNA.

DNA: Au tergiversat cercetările

Potrivit sursei citate, de la data constituirii, membrii grupului ar fi fost permanent implicaţi în activitatea infracţională şi s-ar fi informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluţiei şi realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat şi găsind împreună soluţiile cele mai economice pentru grup.

“De la punerea în mişcare a acţiunii penale şi până în prezent, procurorii anticorupţie au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezenţa celor 4 inculpaţi în faţa organelor judiciare, însă aceştia urmăresc tergiversarea cercetărilor faţă de ei şi în final sustragerea de la urmărirea penală”, mai arată DNA.

Arestarea se va judeca pe 14 martie

Având în vedere aspectele menţionate anterior, la data de 10 martie 2016, procurorii au înaintat Curţii de Apel Braşov referatul cu propunere de arestare preventivă în lipsă a inculpaţilor Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz şi Moshe Agavi, pe o perioadă de 30 zile, de la data punerii în executarea a mandatelor de arestare preventivă. Judecarea propunerii de arestare preventivă în lipsă va avea loc la Curtea de Apel Braşov la data de 14 martie 2016.

Benny Steinmetz: „Un hectar aici, un hectar acolo...”

Într-o discuţie dintre Remus Truică şi miliardarul israelian Benjamin „Benny” Steinmetz, considerat a fi creierul şi finanţatorul afacerii „Băneasa“, apar şi alte detalii interesante, interceptate de anchetatori. Discuţia are loc după ce Truică a reuşit retrocedarea fermei regale şi îi spune lui Steinmetz: „Da, este 100% al nostru, este ca şi maşina ta, e a ta“. Steinmetz este neatent şi îi răspunde: „Foarte bine. Şi apoi nu trebuie să dăm nimic, ca la Snagov, să dăm un hectar aici, un hectar acolo...“. El a dat astfel de înţeles că s-ar fi dat suprafeţe de teren unor funţionari în schimbul unor decizii.

Procurorii spun că Steinmetz, care venea rar în România, ar fi asigurat cea mai mare parte din bani, în primul rând 4 milioane de euro daţi prinţului Paul pentru cedarea unor drepturi litigioase. În acest caz, sunt cercetate mai multe persoane, printre care Dan Andronic, patronul ziarului „Evenimentul Zilei“, afaceristul Claudiu Mateescu, Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, şi academicianul Gheorghe Sin.
Acuzaţiile aduse lui Truică şi prinţului Paul

Cine este Beny Steinmetz

Beny Steinmetz are o avere de aproape două miliarde de dolari, cea mai mare parte câştigată din comerţ cu diamante. Companiile israelianului au preluat unele dintre cele mai mari zăcăminte de minereuri feroase din lume. Felul în care le-au obţinut l-au adus însă pe Steinmetz în vizorul FBI. În România, israelianul este implicat în afacerea Roşia Montană şi imobiliare, avându-l partener pe Remus Truică.
Firma lui Steinmetz a cerut despăgubiri uriaşe de la statul african, după ce autorităţile i-au retras licenţa de exploatare, suspectând că aceasta a fost obţinută prin mituirea celor mai înalţi oficiali. În replică, Steinmetz a făcut în Guinea exact ceea ce a ameninţat Gabriel Resources că va face în România în cazul în care statul îi retrage licenţa de exploatare a aurului de la Roşia Montană. Întregul mecanism prin care firmele lui Steinmetz au obţinut drepturile de exploatare pentru zăcămintele din Simandou a fost explicat de jurnaliştii Rise Project, care au obţinut documentele din ancheta FBI.
 
Steinmetz, acţionar cu 16% în compania Gabriel Resources, locuieşte în Elveţia şi are dublă cetăţenie, israeliană şi franceză. În 2013, sediile mai multor companiile controlate de el au fost percheziţionate de autorităţile elveţiene la cererea instituţiilor din Guinea.
 
Miliardarul israelian ar purta şi un război personal cu magnatul George Soros, iar disputa dintre cei doi a devenit argumentul celor care încercau să demonstreze că mişcarea „Uniţi Salvăm” din 2013 a fost, de fapt, instrumentată de Soros pentru a-i afecta afacerile lui Steinmetz.
 
Primele afaceri derulate de Steinmetz au fost în parteneriat cu Remus Truică în domeniul imobiliar, prin firma BRG Residencial Consulting Services, arata în 2008 o anchetă „Evenimentul Zilei”.
 
Acţionarii BRG Residencial Consulting Services erau Remus Truică şi un offshore din Insulele Virgine Britanice, controlat de Steinmetz. Miliardarul evreu era reprezentat în afacere de Sandra Merloni-Horemans, care conduce la vedere mai multe dintre companiile lui Steinmetz.

 Povestea consultantului israelian

Tal Silbesterstein a lucrat pentru Traian Băsescu în 2002, când acesta era  Primar al Capitalei, şi în 2009, când a candidat pentru al doilea mandat de Preşedinte. A fost strategul de campanie al lui Adrian Năstase în 2004, iar după ce acesta a pierdut alegerile a încheiat un contract de consultanţă cu noul premier, Călin Popescu Tăriceanu. El s-a intersectat în activitatea de consultant cu Dan Andronic. ANRP a fost condusă, în perioada 2005-2009, de Ingrid Zaarour, fosta şefă de cabinet a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Cine este Shimon Shevez

Shimon Sheves a fost şeful de cabinet al fostului premier israelian Iţhak Rabin, între 1992 şi 1995. După asasinarea acestuia, Sheves a renunţat la cariera politică pentru a intra în afaceri. A fost consilier pentru guverne şi lideri politici din România, Bulgaria, Ungaria, Austria, Serbia şi Statele Unite. În România, Sheves a fost acţionar al unei companii de asigurări, alături de Tal Silberstein.

În 2000, un tribunal israelian l-a condamnat pe Shimon Sheves la doi ani de închisoare, dar în 2003, Curtea Supremă l-a găsit nevinovat. Statul israelian a făcut apel, iar bărbatul a fost găsit vinovat pentru corupţie, când era funcţionar guvernamental. 

 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite