Procurori DNA: Sentinţa de eliberare condiţionată a patronului Realitatea TV, Maricel Păcuraru, s-a pronunţat cu încălcarea dispoziţiilor legale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maricel Pacuraru FOTO Mediafax
Maricel Pacuraru FOTO Mediafax

Procurorii DNA susţin că sentinţa prin care patronul Realitatea TV, Maricel Păcuraru, a fost eliberat condiţionat s-a dat cu încălcarea dispoziţiilor legale. Motivul: la proces a participat un procuror de la Parchetul Judecătoriei Brăila, deşi în astfel de cazuri trebuia să pună concluzii un procuror anticorupţie.

Tribunalul Brăila va judeca pe 21 martie contestaţie procurorilor DNA la decizia de liberare condiţionată a patronului Realitatea TV, Maricel Păcuraru. Milionarul este în libertate din 26 ianuarie, după ce parchetul local nu a contestat sentinţa.

Procurorii DNA susţin că nu au fost anunţaţi de procesul intentat de Păcuraru, de eliberare condiţionată, iar procurorul de la Parchetul Judecătoriei Brăila, care a intrat în proces, nu avea competenţa să participe la judecarea cauzei. DNA cere desfiinţarea sentinţei de eliberare şi rejudecarea cazului la Judecătoria Brăila.

Cronologia unei eliberări controversate

3 noiembrie 2014 Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv pe patronul Realitatea TV, Maricel Păcuraru, patru ani de închisoare cu executare, în dosarul privind poliţele de asigurare pentru angajaţi, în care prejudiciul este de peste patru milioane de euro.

16 ianuarie 2017 Judecătoria Brăila a admis cererea de liberare condiţionată formulată de Maricel Păcuraru. Patronul Realitatea TV a a efectuat 815 zile din pedeapsa totală de 1.460 de zile. Procurorul de la parchetul local este de acord cu solicitarea.



26 ianuarie 2017 Maricel Păcuraru este eliberat condiţionat după ce parchetul nu contestat decizia Judecătoriei Brăila.

image

20 februarie 2017 Procurorii DNA au depus contestaţie la mai mult de o lună de la sentinţa dată de Judecătoria Brăila. Oficialii DNA au anunţat că abia atunci au fost anunţaţi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila că s-a dat soluţia în acest caz

Ce spune DNA

„La judecarea cauzelor şi la soluţionarea propunerilor, contestaţiilor, plângerilor sau a oricăror alte cereri în care cercetarea penală a fost efectuată de Direcţia Naţională Anticorupţie potrivit legii vechi, precum şi a celor care au rămas în competenţa acesteia în condiţiile alin. (1), participă procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, este articolul 5, al. 3 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale.

În baza acestei prevederi, procurorii DNA vor să desfiinţeze decizia de eliberare dată de Judecătoria Brăila. „Se impunea ca la soluţionarea cererii de liberare condiţionată formulată de către petentul condamnat Păcuraru Maricel trebuia să participe procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi nu procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, participarea procurorului din structura specializată de parchet fiind obligatorii”, se arată în documentele depuse de procurorii DNA la Tribunalul Brăila.

„În aceste condiţii sentinţa penală criticată s-a pronunţat cu încălcarea dispoziţiilor legale arătate mai sus, fiind în prezenţa unui caz de nulitate absolută”, mai arată procurorii DNA. Aceştia cer desfiinţarea sentinţei de eliberare şi rejudecarea cazului la Judecătoria Brăila.

Cum s-a motivat eliberarea

Instanţa care a decis liberarea condiţionată a patronului Realitatea TV, Maricel Păcuraru, a luat în calcul faptul că, în perioada detenţiei, acesta a participat la activităţi şi programe de educaţie şi moral religioase, a beneficiat de 180 de zile câştig pentru că a muncit constant şi a elaborat trei lucrări ştiinţifice.

Concluzia magistraţilor de la Judecătoria Brăila a fost că Maricel Păcuraru a dat "dovezi temeinice de îndreptare", iar perioada din pedeapsă executată a fost suficientă pentru "reeducarea sa". Avocatul acestuia a susţinut în instanţă că Păcuraru a participat la acitivităţi de educaţie şi moral religioase, că a fost inclus în activităţi lucrative, că are în întreţinere 8 copii şi că suferă de boli cronice care nu pot fi tratate în penitenciar.
De altfel, Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Brăila a transmis că Maricel Păcuraru e executat fracţia de pedeapsă necesară pentru a fi liberat condiţionat. El ar fi trebuit să execute cel puţin 974 de zile, iar în perioada 3.11.2014 - 9.01.2017 a executat efectiv 799 de zile plus încă 180 de zile, ca urmare a muncii prestate, din care 90 sunt obţinute ca urmare a elaborării a 3 lucrări ştiinţifice, rezultând astfel 979 de zile.

Raportul comisiei mai consemnează că Păcuraru a fost sancţionat disciplinar o dată, a fost recompensat de 9 ori cu suplimentarea dreptului la pachet şi vizită şi "de 5 ori cu dreptul de a părăsi penitenciarul pentru 24 de ore, respectiv 3 şi 5 zile".

"Prin urmare, apreciindu-se că perioada din pedeapsa executată de condamnat este suficientă pentru reeducarea sa, scopul pedepsei fiind îndeplinit, instanţa va admite cererea de liberare condiţionată", se arată în decizia instanţei.

Dosarele lui Maricel Păcuraru

Maricel Păcuraru mai este implicat în acest moment, cel puţin în două dosare penale.  Potrivit unui comunicat al DNA din octombrie 2013, Maricel Păcuraru este cercetat într-un caz privind procedura de insolvenţă a Realitatea Media, alături de alte persoane ar fi antedatat mai multe contractelor de cesiune, cu scopul de a prejudicia societatea. Potrivit procurorilor, unul dintre complicii săi ar fi sindicalistul Liviu Luca, care i-a transferat lui Păcuraru mai multe acţiuni la o firmă. O parte din banii Realitatea Media, aproximativ 20 de milioane de lei,  ar fi ajuns prin intermediul societăţii Geosset  SRL, la Luca şi Păcuraru.

În decembrie 2015, Maricel Păcuraru a fost trimis în judecată pentru participaţie improprie la abuz în serviciu, complicitate la spălare de bani şi spălare a banilor în dosarul „Cartelelor Pelegrin”, alături de Gheorghe Benea, fostul şef al Loteria Naţionale. Era vorb ad eun contract de achiziţie  aunor cartel telefonice, iar paguba Loteriei ar fi de 25.484.106 de lei.

Coproprietar la Realitatea TV alături de Guşă

Potrivit datelor de la CNA, acţionarul principal al societăţii Realitatea Media SA continuă să fie societatea Strategies Research Investments SRL (86,513817357%), ai cărei acţionari sunt: Cozmin Guşă (50%) şi Maricel Păcuraru (50%). Societatea Strategies Research Investments SRL este cercetată la DNA în dosarul  „Realitatea Media” pentru pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

 

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite