Procurori DNA: „Condamnarea lui Mircea Băsescu expiră în iunie 2019. Scopul pedepsei nu a  fost realizat, a avut o atitudine sfidătoare la adresa justiţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mircea basescu
mircea basescu

O declaraţie făcută de Mircea Băsescu la Judecătoria Medgidia, în ultimul cuvânt, este considerată de DNA ca fiind sfidătoare la adresa justiţiei. Fratele fostului preşedinte al României ar fi luat în derâdere programele educaţionale din penitenciar când a spus că la aplicarea problemelor de fizică a ajuns să cureţe rogojini.

Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte al României, a obţinut în închisoare doar două recompense într-un interval de patru luni, potrivit procurorilor DNA. Astfel, el nu „a dovedit suficientă stăruinţă în muncă, practic dovedind îndreptare numai cu jumătate de măsură, ceea ce nu poate fi acceptat”.

Detaliile apar în contestaţia procurorilor DNA, depusă la Tribunalul Constanţa. Asta după ce Judecătoria Medgidia a decis că Mirce Băsescu poate fi eliberat condiţionat.  Fratele fostului preşedinte al României execută 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi pentru soluţionarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mndial.

„Nu rezultă de nicăieri din procesul verbal al Comisiei de individualizare faptul că petentul condamnat a participat la toate programele ce i-au fost puse la dispoziţie, ceea ce înseamnă că petentul condamnat putea, dacă dorea, să mai participe şi la alte programe. De altfel, la un studiu atent al înscrisului denumit «Caracterizare» se poate observa că, spre exemplu, la programul «Recenzii de carte» din intervalul 01 septembrie 2016 – 30 septembrie 2016, petentul condamnat Băsescu Mircea  s-a înscris dar nu a participat. Deci timp de o lună, Băsescu Mircea a ignorat acest program, considerând probabil că va fi liberat condiţionat”, susţin procurorii DNA în contestaţia depusă la Tribunalul Constanţa.

Cum ar fi sfidat instanţa

Procurorii DNA au mai depus şi transcriptul şedinţei de judecată din 16 februarie 2017, când a făcut mai multe declaraţii, la Judecătoria Medgidia, în ultimul cuvânt.

„Petentul condamnat Băsescu Mirce a avut o atitudine sfidătoare la adresa justiţiei, luând în derâdere programele educaţionale din regimul de executare a pedepsei. Astfel, inculpatul Băsescu Mircea a afirmat în ultimul cuvânt, în esenţă, faptul că nu consideră că poate fi reeducat, deoarece de la aplicarea problemelor de fizică a ajuns să cureţe rogojini (reproducere aproximativă)”, arată procurorii DNA.

„Ar fi o formalitate”

Procurorii mai susţin că liberarea condiţionată este o «vocaţie», nicidecum un drept al condamnatului. Deşi este la latitudinea instanţei să aprecieze asupra îndreptării condamnatului, ei consider că liberarea în acest caz nu trebuia acordată.

„Pedeapsa aplicată de instanţa de judecată ca urmare a sancţionării comportamentului deviant al condamnatului s-ar transforma într-o simplă formalitate, care ar lăsa fără efect şi fără sens judecata instanţei de fond, dacă în toate situaţiile condamnatul ar fi liberat condiţionat imediat după împlinirea criteriului obiectiv, respectiv cel al fracţiei de pedeapsă”, arată DNA.

De ca a fost eliberat condiţionat

Mircea Băsescu a avut o conduită corespunzătoare pe perioada detenţiei şi a participat la activităţi lucrative şi educaţionale în penitenciar, el îndeplinind, totodată, şi numărul de zile necesar pentru a fi eliberat condiţionat, arată magistraţii Judecătoriei Medgidia în motivarea deciziei de eliberare, potrivit News.ro.

Conform motivării instanţei privind decizia de eliberare condiţionată a lui Mircea Băsescu, Judecătoria Medgidia a apreciat că, pentru a putea fi eliberat condiţionat, acesta trebuia să aibă, în total, 487 de zile de închisoare, fie executate, fie câştigate, el executând în total 639 de zile.

“Pentru a devenit propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute în total 487 zile (câştigate şi executate efectiv) din care, în cazul în care munceşte – 488 de zile (considerate ca executate pe baza muncii prestate) şi zero zile efectiv executate. Condamnatul a executat efectiv 238 de zile de închisoare, a fost folosit la muncă, având un câştig de 30 de zile (ca urmare a muncii prestate), a executat arest preventiv 371 zile, executând în total 639 de zile (câştigate şi executate efectiv)”, se arată în motivare, instanţa apreciind că a fost executată fracţia prevăzută de lege.
De asemenea, Judecătoria Medgidia a mai considerat că Mircea Băsescu nu este recidivist, iar pe timpul executării pedepsei a avut o conduită corespunzătoare, fiind inclus “în programele obligatorii de adaptare la viaţa instituţionalizată”.

Totodată, în procesul verbal al Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Albă se notează că Mircea Băsescu nu a fost sancţionat, a fost recompensat o dată şi a continuat să participe la activităţi lucrative şi educaţionale. Comisia respectivă a propus în unanimitate eliberarea condiţionată a lui Mircea Băsescu, “având în vedere că a dat dovezi temeinice de îndreptare şi a fost recompensat”.

Condamnarea

Mircea Băsescu a fost condamnat definitiv în iunie 2016, de Curtea de Apel Constanţa, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi pentru soluţionarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel. Instanţa a păstrat astfel decizia dată iniţial de Tribunalul Constanţa, în ianuarie 2016. În acelaşi dosar, Marian Căpăţână a primit trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenţă.
 
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite