Primarul din Năvodari, Nicolae Matei, arestat preventiv de Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, a fost arestat preventiv, miercuri, după ce magistraţii Curţii Supreme au admis contestaţia procurorilor anticorupţie împotriva deciziei Curţii de Apel Constanţa prin care edilul primise măsura controlului judiciar. Decizia este definitivă.

Primarul a fost reţinut, în 29 august, pentru 24 de ore de către procurorii DNA pentru fapte de corupţie, iar în a doua zi a fost prezentat Curţii de Apel Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Instanţa a decis atunci ca primarul din Năvodari să fie cercetat în libertate sub control judiciar. Hotărârea nu a fost definitivă şi a fost contestată de procurorii DNA la instanţa supremă.

O decizie similară a fost luată de Curtea de Apel Constanţa şi în cazul lui Isidor Gurgu, anchetat de DNA în acelaşi dosar. În cazul lui, ICCJ a menţinut controlul judiciar impus de instanţa constănţeană.

Conform DNA, în calitate de primar al oraşului Năvodari şi de preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Năvodari, Nicolae Matei a decis reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate în intravilanul localităţii, pe malul Mării Negre, cu încălcarea legilor care reglementează desfăşurarea acestei proceduri, dar şi a dispoziţiilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată.

Astfel, Primăria Năvodari a fost prejudiciată cu 96.968.771 de lei, reprezentând contravaloarea terenurilor respective, care au fost obţinute de către persoane apropiate primarului.

De asemenea, Nicolae Matei este acuzat de procurorii DNA că a vândut la un preţ derizoriu trei terenuri în suprafaţă de 20,6419 de hectare, 15,9850 de hectare şi 25,090 hectare. Astfel, a fost provocată Primăriei o pagubă de 1.853.970,4 lei, respectiv diferenţa dintre suma de 2.129.480 lei (reprezentând valoarea reală a terenurilor) şi suma de 275.509,6 lei (reprezentând preţul plătit de cumpărător pentru cele trei terenuri). Contractul de vânzare-cumpărare pentru cele trei terenuri aparţinând domeniului privat al oraşului Năvodari a fost încheiat în numele SC Dormarbib Group de către Gurgu Isidor, care ştia că cele trei terenuri provin din săvârşirea unei infracţiuni de către primarul Matei, mai spun procurorii DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite