Unde vor funcţiona „creierele“ NATO din România. Iohannis, la bilanţul MApN: vom avea o nouă strategie naţională de apărare
0Hotărâre Responsabilii Armatei au decis: cele două comandamente NATO stabilite a fi înfiinţate în ţara noastră vor funcţiona în Bucureşti. Aşa au anunţat autorităţile la bilanţul Ministerului Apărării Naţionale, unde premierul Ponta a vorbit despre baschet şi seriale TV.
La 11 ani de la aderarea la NATO, România intră în structura reţelei de comandamente NATO regionale în zona estică a Alianţei. Responsabilii Armatei au stabilit unde vor fi amplasate cele două comandamente NATO din ţara noastră. Astfel, din motive de eficienţă militară, Bucureştiul a fost considerat opţiunea cea mai bună, în detrimentul altor locaţii, precum Constanţa, unde funcţionează deja o bază NATO.
Decizia a fost anunţată oficial cu ocazia bilanţului Ministerului Apărării Naţionale (MApN), la care au participat ministrul Mircea Duşa, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta.
Comandamentele, operaţionale în 2016 şi 2018
Mircea Duşa a arătat că, în contextul noilor provocări de securitate de pe flancul estic, România şi-a exprimat intenţia de pune la dispoziţia Alianţei Nord-Atlantice un comandament multinaţional de divizie, precum şi de a găzdui o structură multinaţională de integrare a forţelor.
“Propunerile noastre au fost concretizate la începutul lunii februarie a acestui an, cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării de la Bruxelles, unde s-a decis că Alianţa va avea, prin cele două comandamente multi-anuale, o prezenţă vizibilă şi persistentă în România”, a afirmat ministrul Apărării.
Duşa a mai arătat că şi-a propus ca, într-o primă etapă, să se poată atinge starea operaţională a unităţilor, pentru integrarea forţelor NATO, până în luna iunie, iar până la Summitul din Polonia, din 2016, să fie realizată capacitatea operaţională completă.
În ceea ce priveşte comandamentul naţional de divizie, ministrul preconizează realizarea capacităţii operaţionale iniţiale până în 2016, iar cea completă, până în 2018.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România are nevoie de o legislaţie clară, dar şi de mai puţină birocraţie şi dotări pe măsura provocărilor actuale. “Avem nevoie de o legislaţie clară, unitară şi coerentă, de mai puţină birocraţie şi de dotări pe măsura provocărilor actuale şi a angajamentelor noastre”, a explicat Klaus Iohannis.
Ponta, preocupat de baschet şi de filme
În totală discrepanţă cu problemele discutate la bilanţul Armatei, premierul Victor Ponta şi-a arătat preocuparea faţă de sportul său preferat: baschetul. Mai exact, Ponta a vorbit la bilanţul Ministerului Apărării despre problemele echipei de baschet a Armatei, Steaua. “Vreau să vă încurajez să nu uitaţi că Armata înseamnă şi Steaua Bucureşti şi, chiar dacă toată lumea se gândeşte doar la fotbal, ministrul mi-a adus aminte că echipa de hochei nu are patinoar, iar eu i-am adus aminte că echipa de baschet nu are o sală la nivelul tradiţiei clubului”, a afirmat Ponta.
Ponta a mai arătat că România va finaliza în acest an, împreună cu partenerii americani, sistemul de apărare antirachetă, iar în acest context a relatat un episod din serialul american de televiziune "House of Cards", în care preşedintele Rusiei îi cere celui american să oprească acest scut. " Fac o scurtă paranteză: cel mai urmărit serial - sigur, ficţiune - de politică în acest moment în America, «House of Cards», are un moment în care preşedintele Statelor Unite îl primeşte pe preşedintele Rusiei la Casa Albă, şi preşedintele Rusiei spune «ne înţelegem pe Middle East (Orientul Mijlociu - n.r.) dacă eşti de acord să opreşti scutul antirachetă din Europa» şi mă gândeam dacă cineva din cei care au scris scenariul ştiau că România este cu adevărat, nu doar în ficţiune, un pion important, o ţară importantă într-o asemenea gândire globală care face interesul inclusiv al serialelor de televiziune", a mai spus Ponta, la bilanţul Ministerului Apărării.