Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio: „Politicienii vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuţi de deciziile justiţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, susţine că la sfârşitul lunii iulie va trimite României opinia cerută de preşedintele Klaus Iohannis pe modificările aduse în Parlament statului judecătorilor. „Sperăm că va fi luată în consideraţie”, a precizat acestea într-un interviu pentru Radio Europa Liberă adăugând că independenţa justiţiei rămâne o prioritate pentru Comisia pe care o reprezintă.

„Urmărim situaţia din România de câteva luni deja. De la declanşarea crizei nu am primit nicio solicitare de la autorităţile române sau de la APCE de a analiza situaţia. Abia în aprilie peşedintele Iohannis ne-a solicitat să pregătim o opinie. (...) Având în vedere urgenţa situaţiei, lucrăm deja la o opinie preliminară, care va fi gata la finalul lunii iulie, va fi trimisă la Bucureşti, şi sperăm că va fi luată în consideraţie. Opinia se va referi la statutul judecătorilor şi organizarea justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii. Codurile penale nu fac obiectul acestei analize, căci nimeni nu ne-a solicitat încă să o facem”, a declarat pentru Radio Europa Liberă preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.

Oficialul european a subliniat faptul că este un lucru neobişnuit ca preşedintele unui stat să solicite o opinie din partea Comisiei, solicitări ce vin, de regulă, din partea legislativului sau executivului, adică instituţiile implicate în elaborarea acestor schimbări. 

„Este neobişnuit ca un preşedinte să solicite opinia Comisiei de la Veneţia. De obicei guvernul, Parlamentul, APCE sau secretarul general al Consiliului Europei sunt instituţiile care solicită acest lucru”, a specificat Buquicchio.

„O ţară unde justiţia nu este independentă este instabilă”

Oficialul european a atras atenţia asupra importanţei pe care Comisia o acordă problemei independenţei justiţiei, subliniind faptul că în cazul României, deşi înainte de aderare s-au luat măsuri de întărire a independentei justiţiei, 

„Independenţa justiţiei este o prioritate pentru Comisia de la Veneţia de multă vreme. Iar asta, atât în interesul cetăţenilor unei ţări sau alta, pentru că aceştia au dreptul la o judecată dreaptă, dar şi din raţiuni economice, căci o ţară unde justiţia nu este independentă este instabilă şi investitorii se feresc să investească acolo. Înainte de aderare, am lucrat foarte mult cu ţări ca România pentru a implementa măsuri de întărire a independentei justiţiei. Acum, că sunt în UE, pare că nu le mai pasă atât de mult”, a continuat oficialul european.

Şeful Comisiei de la Veneţia - corpul de experţi al Consiliului Europei, pe ale cărei opinii îşi bazează şi Comisia Europeană evaluările - susţine că România, Polonia, Ungaria sunt câteva dintre statele membre UE care au operat schimbări de legislaţie controversate ce pun sub semnul întrebării funcţionarea democraţiei şi a statului de drept.

„Înainte de aderare, am lucrat foarte mult cu ţări ca România pentru a implementa măsuri de întărire a independentei justiţiei. Acum, că sunt în UE, pare că nu le mai pasă atât de mult”, a explicat într-un interviu .

    

„În fostele state comuniste lipseşte încă o mentalitate democratică”

În opinia preşedintelui Comisiei de la Veneţia avalanşa de atacuri la adresa justiţiei în fostele state comuniste din Estul Europei poate fi explicată atât prin lipsa unei mentalităţi democratice cât şi prin existenţa unor interese politice evidente.

„Sunt interese politice. Cred că este şi o chestiune de mentalitate. (...) în aceste ţări nu există încă o mentalitate democratică, aceasta idee a alternanţei la putere: azi sunt eu, mâine eşti tu, şi ar trebui să facem totul pentru binele oamenilor şi societăţii. Cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuţi de deciziile justiţiei”, a încheiat Gianni Buquicchio.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite