Premierul vrea o mai bună colaborare între ISU şi STS. Acesta le cere lui Gabriel Oprea şi lui Raed Arafat să ia măsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Gabriel Oprea şi secretarul de stat Raed Arafat vor fi nevoiţi să îmbunătăţească procedurile de colaborare dintre Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi Sistemul Unic 112. În opinia premierului Victor Ponta, cele două sisteme nu reuşesc să se coordoneze.

„Vreau să-i mulţumesc domnului vicepremier Dragnea, celorlalţi, vicepremierului Oprea, miniştrilor care s-au implicat pentru ca, în perioada de intemperii, lucrurile să fie păstrate sub control, însă avem în continuare probleme; aici, domnul Arafat, domnul vicepriministru, trebuie clar să lucreze la îmbunătăţirea procedurilor de colaborare, e foarte clar că ISU, într-o parte, Sistemul 112, în partea cealaltă, se pare că nu reuşesc - am văzut şi astăzi probleme de coordonare - şi, până la 1 martie, vreau să avem procedurile îmbunătăţite şi refăcute în aşa fel încât să fim mai bine coordonaţi şi mai bine pregătiţi în situaţiile următoare”, a explicat Ponta.

Un operator ISU a greşit procedura

Concret, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” Constanţa a fost solicitat să intervină, miercuri, în jurul orei 9.00, în ajutorul celor doi bărbaţi care, din cauza ceţii, se rătăciseră pe un câmp, singurele detalii date de cei doi fiind că se află în apropierea unui stâlp de electricitate.

La rândul lor, reprezentanţii ISU Constanţa afirmau că ISU a apelat la STS pentru a furniza coordonate despre zona în care s-ar afla cele două persoane. Purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea, declara că operatorul ISU care a preluat apelul de la cele două persoane a greşit procedura, astfel că după 25 de minute ISU a revenit la STS pentru localizare.

„Operatorul ISU care a preluat cazul a greşit procedura. Din acest motiv, după 25 de minute ISU a revenit la STS pentru a fi ajutaţi. Aceeaşi informaţie furnizată din nou a fost utilă, iar ISU se afla în drum spre cei căutaţi”, a declarat Adrian Fulea, conform căruia localizarea s-a făcut odată cu primiea apelului la numărul 112.

Pe aceeaşi temă:

ISU a ignorat două ore informaţiile primite de pe telefonul medicului Zamfir, privind localizarea avionului prăbuşit. Dosarul, preluat de Parchetul Militar

Dosarul în care este cercetat accidentul din Apuseni a fost preluat de procurorii militari. Aşa a anunţat procurorul şef al Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, care a adăugat că în cazul accidentului există „suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor miniştri”. Ancheta arată că, în ziua tragediei, informaţiile primite de pe telefonul din reţeaua Orange al medicului Zamfir au fost folosite de angajaţii de la ISU abia după două ore.

STS: Dr. Zamfir a transmis, în loc de coordonate, ora de pe telefonul mobil. Sorin Ianceu: Am dat numele localităţilor din apropiere şi pe ce drum să vină la noi La două săptămâni de la tragedia aviatică din Apuseni, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a făcut publice "coordonatele" transmise de unul dintre supravieţuitorii accidentului, doctorul Radu Zamfir, susţinând că reprezentau de fapt „ ora afişată pe telefonul mobil”.

Accident aviatic în Munţii Apuseni. Dorin Ungur, şeful ISU Cluj: Romatsa ne-a dat coordonatele greşite Raportul Inspectoarutului de Urgenţă Cluj pe 2013 a fost prezentat, joi dimineaţă, de către şeful ISU Cluj, Dorin Ungur. Prezent la conferinţa de presă a fost şi Ioan Rus, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale Cluj.

MApN ar fi limitat raza de căutare a avionului căzut în Apuseni la 2 km. Statul Major al Forţelor Aeriene susţine că radarele nu-l puteau localiza Radarele descoperă exclusiv aeronavele aflate în zbor şi nu pot fi utilizate pentru a descoperi ţinte terestre, iar dispariţia de pe radar a unui avion nu înseamnă neapărat că acesta s-a prăbuşit, precizează Statul Major al Forţelor Aeriene.

Lecţia de orientare pe înţelesul tuturor La ştirile de dimineaţă am auzit ceva incredibil: „autorităţile nu au ştiut să interpreteze corect coordonatele geografice” ale locului unde s-a produs accidentul aviatic. Îmi vine greu să cred că noţiunile care se învaţă la geografie în clasa a V-a sau în clasa a IX-a nu sunt ştiute de către cei puşi să gestioneze situaţii de urgenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite