Premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu omologul său de la Beijing. Chinezii l-au primit cu salve de tun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a fost primit, luni, de omologul său chinez, Li Keqiang, la sediul Guvernului de la Beijing. În linie cu protocolul regimului comunist, Ponta a fost primit cu o paradă militară impresionantă şi, în timp ce se intona imnul României, au fost trase salve de tun.

Delegaţia română a ajuns, luni, la Guvernul de la Beijing, unde au fost semnate mai multe acorduri între companii chineze şi partea românească, pentru parteneriate în mai multe domenii.

După ceremoniile de semnare, cei doi premieri au susţinut o conferinţă comună de presă.


Principalele declaraţii ale premierul Li Keqiang:

Tocmai am avut o convorbire fructuoasă cu Victor Ponta, considerăm în comun că în aceşti ani, peste o jumătate secol, independent de schimbările internaţionale, popoarele şi guvernele celor două ţări s-au respectat reciproc, prietenia a devenit mai strânsă.

Vom înainta să concolidăm şi aprofundăm cooperarea şi schimburile bilaterale din toate domeniile.

Considerăm că cele două ţări trebuie să folosească oportunităţile şi suntem de comun să cooperăm pentru dezvoltare în domeniile agricultură, energie, infrastructură.

Suntem în comun acord că schimburile interumane au o importanţă majoră în relaţiile bilaterale, astfel am ajuns să organizăm câteva evenimente remarcabile de-a lungul celor 65 de ani.

Sperăm să putem extinde colaborarea între cele două ţări.

Pe scurt, sunt convins că prietenia chinezo-română va avea un viitor şi mai luminos, va depăşi mai multe vârfuri şi va atinge noi înălţimi.

image

Foto

image

Principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta

Aş dori, în numele Guvernului, al delegaţiei care mă însoţeşte şi al meu personal, să mulţumeasc premierului pentru primirea extrem de prietenoasă.

Mâine (marţi, n.r.) mergem să vedem ce înseamnă o cale ferată de mare viteză.

Este un moment în care, indiferent de relaţiile politice excepţionale, şi relaţiile noastre economice se dezvoltă într-un ritm fără precedent

Dacă în 2013 nivelul schimburilior comerciale bilaterale a fost patru miliarde de dolari, în primul trimestru al anului 2014 se observă o creştere de 30%, un ritm excelent.

În toate acest domenii - agricultură, infrastructură, energie, România are încredere în tehnologia pe care companiile chineze o deţin deja.

Finalizarea acestor proiecte va ajuta ambele părţi în dezvoltarea relaţiilor economice. Cercetare, ştiinţă, culturale. Urmează să sprijinim deschiderea unui Institut Cultural Chinez la Bucureşti, iar anul acesta se deschide la Beijing un nou Institut Cultural Român.

Am facilitat schimburile politice, economice, culturale prin îmbunătăţirea radicală a sistemului de vize, în special pentru oamenii de afaceri prin deschiderea de consulate aici la Beijing şi sperăm ca operarea unei linii directe Bucureşti-Beijing să apropie şi mai mult cele două ţări.

Am reiterat faptul că, în interiorul UE, România sprijină şi pledează pentru menţinerea şi consolidarea parteneriatului comercial China- UE, un parteneriat extrem de important pentru ambele părţi şi pentru dezvoltarea pe plan mondial. China ştie că are în România, în cadrul UE, un prieten şi un partener pentru toate proiectele importante pentru China şi pentru Europa.

Pe plan regional, vom continua să milităm pentru dezvoltarea tuturor proiectelor care au fost agreate în timpul summitului din noiembrie.

Mă bucur să constat că relaţiile diplomatice s-au dezvoltat şi sunt convins că, atunci când vom sărbători 75 de ani, vom vedea 10 ani care înseamnă o colaborare mult mai strânsă între România şi China.  

Delegaţia română condusă de Ponta şi reprezentanţii Guvernului de la Beijing


Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a semnat un acord pentru utilizarea paşnică a energiei nucleare, care a fost semnat din partea chineză din Liu Qi, administrator-şef adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Energie a Chinei.

Aurel Niculescu, director-general al complexului energetic Hunedoara, a semnat un contract pentru modernizarea Grupului 4 şi realizarea instalaţiilor de desulfurare a Grupurilor 3 şi 4 de la Termocentrala Deva + Xin Chunsheng, preşedintele CA, China National Electricc Engeneering Corp.

Alte proiecte de interes aflate pe masa de lucru a delegaţiei României ţin de domeniul energetic - centrala nucleară Cernavodă, termocentrala Rovinari, hidrocentrala Tarniţa, energia eoliană, pentru care participă la discuţii câteva dintre cele mai mari companii chineze de resort - Sinohydro Group, Gezhouba Group, China General Nuclear Power Group, China Hudian Group, China State Grid Corporation.

[<a href="//storify.com/Noemi_Varga/delega-ia-roman-condus-de-premierul-victor-ponta-l" target="_blank">View the story "Delegaţia română, condusă de premierul Victor Ponta, la Beijing" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite