Articol publicitar

P.R.A.C.T.I.C - Conferinţa europeană privind potenţialul uman în industria turismului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
P.R.A.C.T.I.C.
P.R.A.C.T.I.C.

Sunt tineri, marginalizaţi, de etnie sau cu dizabilităţi. Sunt grupuri vulnerabile, cu un nivel scăzut de educaţie, care cu greu îşi găsesc un loc de muncă.

Pentru a veni în sprijinul lor, în judeţele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Argeş, Prahova şi Bucureşti se desfăşoară un amplu „P(rogram) de R(eintegrare) A(ctivă) şi C(apacitare) în T(urism), I(nformare) şi C(onsiliere) - P.R.A.C.T.I.C. Scopul este calificarea profesională în domeniul turismului a 760 de persoane şi, la final, angajarea a cel puţin 30 dintre ele. În acest sens, în zilele de 27 şi 28 februarie a.c., la Palatul Parlamentului din Bucureşti, au loc ateliere şi dezbateri despre întreg contextul necesar pentru ca grupurile defavorizate să fie calificate şi să-şi găsească locul de muncă dorit. Participă specialişti în formarea continuă şi profesională, experţi şi antreprenori în industria turismului, din ţară şi din străinătate. 

Sala de şedinţe a Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor de la Palatul Parlamentului găzduieşte, vineri, 27 februarie, şi sâmbătă, 28 februarie 2015, conferinţa internaţională ”Creating and facilitating clear pathways for all to training and work in the tourism industry”/Facilitarea accesului pe piata muncii a grupurilor vulnerabile”. Cristina Păsătoiu, expert în dezvoltare şi strategii – Centrul pentru Inovare şi Dezvoltare, a declarat că scopul conferinţei este de a informa şi dezbate asupra posibilităţilor şi provocărilor în dezvoltarea potenţialului uman din industria turismului, cu accent asupra grupurilor vulnerabile. “În cadrul întâlnirii cu prezenţă internaţională vor fi dezbătute teme precum formarea capitalului uman din industria turismului, calitatea şi performanţa sistemului legislativ ce reglementează formarea profesională în industria turismului, importanţa parteneriatelor tripartite, instrumente pentru îmbunătăţirea capacităţii de ocupare a tinerilor cu oportunităţi reduse, dar şi alte subiecte actuale, de mare interes”, a explicat Cristina Păsătoiu. La eveniment pot participa reprezentanţi ai instituţiilor din domeniul turismului şi din domeniul formării profesionale şi continue, indiferent de forma de organizare, ONG, IMM şi autorităţi publice. 

Angajatorii vor personal calificat 

Proiectul P.R.A.C.T.I.C. este rezultatul unei analize integrate asupra pieţei muncii şi a serviciilor din industria hotelieră şi se înscrie în strategia de dezvoltare şi inovare în industria hotelieră şi turism a Consorţiului European pentru Dezvoltare al cărui promotor este SC CRISTFLOR CONSTRUCT SRL.

Pe de o parte, angajatorii din domeniul turismului îşi doresc şi au nevoie de persoane calificate profesional, pe de altă parte, există grupuri defavorizate social care au nevoie să înveţe cum să practice o meserie dintre cele solicitate pe piaţa muncii. Iar aici, intervenţia specialiştilor este crucială. ”Pentru a reduce numărul persoanelor care nu reuşesc să se integreze în muncă e necesară calificarea/recalificarea lor în noi meserii. Ulterior, acestea trebuie orientate în carieră prin însuşirea unor tehnici moderne de căutare a unui loc de muncă”, a declarat Antonio Tomoniu, managerul proiectului P.R.A.C.T.I.C.. 

Cursuri teoretice şi practice pentru 760 de persoane devaforizate social 

Astfel, 760 de persoane, dintre care 600 cu dizabilităţi, 120 de persoane de etnie romă şi 40 de tineri cu vârsta peste 18 ani, care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, vor beneficia de programe de informare, consiliere, instruire teoretică şi practică în domeniul turistic/hotelier, mediere şi integrare activă pentru una din meseriile: bucătar, ospătar/chelner, vânzător în unităţi de alimentaţie publică, lucrător în alimentaţie, lucrător hotelier, cameristă hotel. ”Grupul ţintă căruia se adresează proiectul se confruntă cu o problemă complexă, generată de o necorelare a ofertei de pe piaţa de muncă cu profilul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, dar şi de atitudini discriminatorii ale angajatorilor”, a declarat Iulia Tatomir, expert comunicare în cadrul proiectului. 

Cursanţii fac practică în instituţii din domeniul turismului 

Formarea teoretică se va desfăşura în Centre de Incluziune Socială şi Formare Profesională în Turism înfiinţate, dotate şi utilate la standarde europene, în judeţele Gorj, Prahova, municipiul Bucureşti, dar şi în alte locaţii puse la dispoziţie în fiecare dintre judeţele de implementare. Cât despre formarea practică, aceasta se va face în cadrul instituţiilor din domeniul turismului, instituţii care vor fi incluse într-o Reţea interregională a instituţiilor avizate pentru practica la locul de muncă. Pentru buna-desfăşurare a acestei activităţi, vor fi selectate, instruite şi certificate în timpul proiectului persoane care vor îndeplini funcţia de instructor de practică, asigurând supervizarea activităţii, dar şi integrarea practicanţilor în instituţia gazdă. 

Perfecţionare profesională şi pentru instructori 

În perioada februarie – septembrie 2015, 150 de instructori de practică, 60 de manageri şi 90 de angajaţi vor participa la Cursuri de perfecţionare profesională, la finalul cărora vor obţine diplome de absolvire certificate de Ministerul Educatiei. Totodată, proiectul urmăreşte şi înfiinţarea Reţelei Interregionale a Instituţiilor Avizate pentru Practica la Locul de Muncă în Turism şi înfiinţarea parteneriatelor tripartite pentru incluziune socială în cele trei regiuni de dezvoltare Sud-Vest Oltenia, Bucureşti – Ilfov şi Sud-Muntenia, care vor asigura atât dialogul structurat, cât şi sustenabilitatea mecanismelor şi interventiilor generate prin proiect. Se urmăreşte, astfel, promovarea dialogului tripartit între autorităţile locale, alte organizaţii din sectorul public de servicii, sectorul de afaceri şi ONG-uri şi încheierea unor parteneriate între acestea, care să încurajeze comunităţile locale şi angajatorii în vederea implicării în activităţi comune în scopul combaterii marginalizării şi efectelor acesteia. 

Absolvenţii, pregătiţi pentru Bursa Locurilor de Muncă 

Nu în ultimul rând, pe parcursul a patru luni, în perioada iulie-septembrie 2015, va fi derulată Bursa Locurilor de Muncă. Activitatatea va reuni cererea cu oferta de muncă în judeţele de implementare şi va asigura obţinerea unui loc de muncă pentru minimum 4% dintre persoanele calificate prin proiect. Cele mai bune companii din domeniul turistic şi hotelier vor fi invitate pentru a recruta persoanele potrivite pentru locurile de muncă disponibile. Va fi creată o bază de date cu ofertele de muncă.

În tot acest timp, portalul online www.formare-turism.ro asigură comunicarea permanentă între solicitant, parteneri, grupul ţintă, instituţiile din sectorul hotelier şi alte instituţii de interes. 

Consorţiu European pentru Calitate în Formare 

Conferinţa este parte integrantă a proiectului POSDRU/165/6.2/S/143212 cu titlul P.R.A.C.T.I.C. „P(rogram) de R(eintegrare) A(ctivă) şi C(apacitare) în T(urism), I(nformare) şi C(onsiliere)", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6, "Promovarea incluziunii sociale", Domeniul Major de Intervenţie 6.2., “Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”.

Proiectul se deasfăşoară pe durata a 18 luni, în perioada 30.05.2014 – 30.11.2015, în regiunile de dezvotare Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Bucureşti Ilfov, în judeţele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Argeş, Prahova, municipiul Bucureşti. Proiectul P.R.A.C.T.I.C. este implementat de către Consorţiul European pentru Calitate în Formare care reuneşte Centrul pentru Inovare şi Dezvoltare în Turism – S.C. CRISTFLOR CONSTRUCT S.R.L., Asociaţia Smart Youth, Centrul pentru Formare Profesională – S.C. DAG IMPEX S.R.L., Asociaţia Tineri pentru Tine, Centrul pentru Asistenţă Tehnică în Dezvoltare – S.C. MARBICONSULT S.R.L., Endurance Ltd. (Olanda) şi Institutul pentru Politici de Dezvoltare. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite