Potop de Paşte. „În zece minute, apa ne-a luat munca de o viaţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni au trăit un coşmar de Sărbători, după ce zeci de localităţi din mai multe judeţe, printre care Teleorman, Argeş, Prahova, Buzău şi Olt, au fost măturate de ape. Bilanţul este sumbru: patru morţi, trei dispăruţi, drumuri blocate şi sute de gospodării afectate.

În Teleorman, apele au lovit cel mai puternic, începând cu noaptea de Înviere, dar şi în primele două zile de Paşte. Până aseară, localnicii din 12 sate au fugit de inundaţii, lăsând în urmă peste 300 de gospodării, iar alţi 60 de teleormăneni au rămas izolaţi, după ce au refuzat să-şi părăsească casele. Scenariul este aproape identic cu cel din 2005, când aceleaşi trei râuri, Câinelui, Vedea şi Teleorman, au ieşit din matcă şi au pus sute de case la pământ.

Primul val de inundaţii a lovit zona de nord a judeţului Teleorman, chiar în noaptea de Înviere. Avertizarea hidrologilor privind instituirea de cod roşu de inundaţii pe râul Câinelui  a scos autorităţile din casă şi a trimis în teren forţe impresionante ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Nimeni nu a putut evita, însă, furia apelor, care a intrat în casele localnicilor din Vârtoape, Ciolăneşti, Dideşti, Siliştea Gumeşti, Beuca şi Tătărăştii de Jos.

Scoşi cu forţa din locuinţe

Florica Mărăşescu (60 de ani), din Ciolăneşti Deal, a fost scoasă din casă cu barca pneumatică. Apa venise peste ea în seara de Înviere, dar femeia a sperat până în ultima clipă că, printr-o minune, furia naturii va bate în retragere şi-şi va putea petrece liniştită Sărbătorile în casă. Nu a putut ajunge la biserică pentru slujbă, dar şi-a trimis fiul să-i aducă Lumina în casă. Bărbatul a adus acasă o lumînare aprinsă, traversând, de la biserică, uliţa şi curtea cu apa până la genunchi.

„Apa a intrat peste tot, trece de cizmă în toate camerele din casă. Mă duc la sora mea şi o să stau acolo până se termină nenorocirea. Animalele le-am dus, mai întâi, la nişte vecini, dar când am văzut că vine apa şi la ei, le-am adăpostit tot la sora mea”, ne-a spuse femeia care a plecat din casă doar cu o boceluţă cu mâncare.

În două sate din Teleorman, Obârtu şi Beuca, aproape 60 de familii au rămas izolate. Cele două comunităţi mici, cu populaţie îmbătrânită au fost înconjurate de apele ieşite din matcă. Primarii au dus muncă de lămurire cu oamenii pentru a-i scoate din case, bătrânii refuzând să-şi lase în urmă gospodăriile. „Satul Obîrtu este izolat, oamenii nu pot ieşi, dar am ajuns noi la ei. La Beuca n-au vrut să plece, la fel şi cei de la Tătărăştii de Jos. Abia ieri (n.r. - luni) a reuşit primăria să scoată din case 22 de oameni. Ajunsese apa să le dărâme anexele gospodăreşti, dar ei nu plecau. Acum i-am adăpostit la grădiniţă”, a spus Daniela Carmen Dan, prefectul din Teleorman.

Potopul a lovit, duminică spre luni noapte, şi zona de sud a judeţului, în localităţile Ştorobăneasa, Cervenia şi Bragadiru. În această zonă, râurile Vedea şi Teleormanul se unesc, iar apa a făcut ravagii, inundând un sfert din satul Beiu. „Am stat treji, de teamă să nu vină viitura peste noi, dar apa a dat buzna peste noi, noaptea. A intrat în bucătărie, în camere, totul e inundat. Am urcat porcii în remorcă, am salvat păsările. Ne uităm cum, în zece minute, apa ne-a luat munca de-o viaţă”, spune, cu lacrimi în ochi, Marin Caravană, din satul Beiu.

„Iar vom auzi că ne fac dig”

Inundaţiile din Beiu le aminteşte oamenilor de prăpădul din 2005. „Acum nouă ani, s-a întâmplat la fel. Mi-a căzut casa, nu m-a ajutat nimeni şi am ridicat alta. Acum, iar e la pământ, am apă de un metru în camera. De la Revoluţie ni se promite că se face digul. Vin alegerile şi iar vom auzi că ne fac dig, dacă-i votăm”, se plânge Radu Marian Totolan, sătean din Beiu.

Aflat ieri în localităţile afectate de potop, vicepremierul Liviu Dragnea, fostul şef al Consiliului Judeţean Teleorman, a mers cu barca de la ISU la sinistraţi. „Este o supraînălţare a terenului care nu mai ţine. Apele Române au făcut tot felul de fundamentări prin 2005, prin 2009. Când creşte apa pe Teleorman, creşte şi pe Vedea şi, pentru că aici este un fel de găleată unde se adună apele, supraînălţarea cedează. Eu sper ca Apele Române să înţeleagă că acesta este un dig foarte important pe care trebuie să îl realizeze”, a spus Dragnea.

ARGEŞ

Un copil a murit înecat în râul Teleorman

Dan Bârcă, un copil în vârstă de 13 ani din satul argeşean Miroşi, a dispărut, duminică, în râul Teleorman. Copilul se întorcea de la fotbal împreună cu doi prieteni, atunci când a ales o scurtătură pentru a ajunge acasă. 

image

Cei trei au traversat un pod din lemn, dar râul umflat acoperise total puntea. Cei doi prieteni ai lui Dănuţ, cum îl alintau apropiaţii, au reuşit să traverseze podeţul, însă copilul a căzut în râu. De teamă, prietenii băiatului nu au povestit nimic până luni dimineaţă, atunci când părinţii băiatului au pornit să-l caute alături de ceilalţi săteni. Într-un final, un localnic a găsit trupul copilului la un kilometru de locul în care căzuse în apă. Poliţiştii au demarat o anchetă pentru a stabili cauza morţii. (Alexandru Ionescu)

IALOMIŢA

Adâncata, blestemată de ape

Autorităţile ialomiţene sunt în alertă din Duminica Paştelui, după ce Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis pentru Judeţul Ialomiţa o avertizare hidrologică Cod Roşu de inundaţii pentru zona Adâncata. Specialiştii susţin că riscul de producere a inundaţiilor este destul de crescut, toate acestea din cauza râului Prahova, afluent al Ialomiţei, care aduce din amonte debite foarte mari de apă. Mai mult decât atât, digul de apărare din zonă a fost afectat în urma inundaţiilor care s-au petrecut în zonă în urmă cu ani buni.

„În timpul inundaţiilor din 2005, debitul de apă a fost foarte mare şi a pus presiune pe dig. Tot ce am făcut acum a fost să consolidăm digul“, a declarat Adrian Diaconescu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Ialomiţa. Luni, la orele prânzului, INHGA a emis o nouă Avertizare Cod Portocaliu pentru zona Adâncata. Militarii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi jandarmii au intervenit în zonă şi au montat peste zece mii de saci cu nisip, astfel încât să sporească rezistenţa digului. (Mădălin Sofronie)

Morţi, dispăruţi şi probleme cu apa potabilă

Buzău. După ce a plouat torenţial zile la rând, doi buzoieni au dispărut în apele învolburate ale râurilor. Zeci de poliţişti şi jandarmi cautau, ieri, trupurile celor doi bărbaţi dispăruţi sâmbătă, atunci când, alături de trei localnici din satul Moşeşti s-au urcat pe o plută improvizată cu care traversau râul Buzău. Pluta s-a răsturnat, iar bărbaţii au căzut în apă. Trei dintre ei au reuşit să se salveze, în timp ce unul de 31 şi altul de 39 de ani au dispărut sub apă. 

Prahova. O altă victimă a inundaţiilor este un bărbat din Prahova, în vârstă de 39 de ani. Acesta a murit înecat duminică după ce a căzut de pe un pod în apele rârului Bucovel. În momentul accidentului, bărbatul era însoţit de fiul său  în vârstă de cinci ani, cel care a povestit ce s-a întâmplat cu tatăl său, după ce a ajuns la o Unitate Militară. Trupul bărbatului a fost găsit ieri, la 300 de metri de locul tragediei. 

Acum, autorităţile evacuează parţial apa acumulată în barajul de la Paltinu, după ce în ultimele zile gradul de umplere a barajului s-a apropiat de limita maximă. Codul Roşu de inundaţii a fost ridicat, ieri, în Prahova, dar a fost înlocuit cu unul Portocaliu.

Un bătrân de 80 de ani din Poboru a fost găsit mort, în timp ce un cioban din Teleorman a avut aceeaşi soartă.

Olt. Sute de case au fost inundate, iar pompierii ISU au evacuat cinci copii din calea apelor, după ce râurile umflate au pătruns în gospodăriile oamenilor. În total, sute de gospodării au fost distruse de ape, iar autorităţile au trimis în oraşul Potcoava şi comuna Icoana un autocamion încărcat cu 1.500 de litri de apă, după ce fântânile au fost inundate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite