Poliţistul reciclat. „Cazier“: scandal sexual, bătăi şi incompetenţă. Pedeapsa: miruit şef la Poliţia Ilfov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Baicu
Nicolae Baicu

Un poliţist controversat, demis de două ori de la şefia IJP Ilfov în urma unui scandal sexual, dar şi pentru grave deficienţe manageriale în urma uciderii unei studente japoneze în 2012, a fost „reciclat“ de şefii Poliţiei Române. Comisarul-şef Nicolae Baicu a fost adus înapoi la IJP Ilfov şi numit şeful Serviciului Cazier.

Fostul adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ilfov, comisarul-şef  Nicolae Baicu, „mutat disciplinar” timp de mai mulţi ani la Poliţia Otopeni, în urma unui imens scandal sexual, a fost din nou pus într-o funcţie de conducere la IJP Ilfov, de unde fusese îndepărtat. După retrogradarea cu scandal, Nicolae Baicu a fost timp de mai mulţi ani adjunct al şefului Poliţiei Otopeni. În urmă cu o săptămână, Baicu a fost readus la IJP Ilfov, ca şef al Serviciului Cazier. 

Prima demitere

Prima oară, Baicu a fost îndepărtat de la conducerea Poliţiei Ilfov după uciderea  studentei japoneze Yurika Masuno (de 20 de ani). Crima comisă în august 2012, într-o zonă împădurită de lângă Corbeanca (Ilfov), a cutremurat România.

Fata venise aici pentru a preda japoneza în Craiova. La scurt timp după ce a coborât din avion a fost abordată de Nicolae Vlad, care s-a dovedit a fi un criminal atroce, el propunându-i să o ducă cu taxiul la destinaţie. Bărbatul, comparat de criminalişti cu Ion Rîmaru, celebrul criminal care a terorizat Bucureştiul între anii 1970-1971, s-a dovedit a fi autorul a încă două crime, dar şi a altor patru violuri, tâlhării şi violări de domiciliu.

Ultima crimă a lui Nicolae Vlad a provocat un adevărat cutremur la nivelul Poliţiei Ilfov, după ce un control intern dispus de ministrul de Interne de la acea vreme, Mircea Duşa, a stabilit că, dacă poliţiştii ilfoveni şi-ar fi făcut treaba, ultima crimă ar fi putut fi evitată. Concret, într-un alt dosar în care Nicolae Vlad era suspectat, poliţiştii au tergiversat cercetările privind testul ADN. Dacă această analiză s-ar fi făcut mai devreme, criminalul ar fi fost arestat şi nu ar mai fi apucat să o ucidă şi pe studenta japoneză.

Demis şi repus în funcţie

Poliţiştii consideraţi vinovaţi pentru această situaţie au fost traşi la răspundere. Printre aceştia s-a numărat şi comisarul-şef Nicolae Baicu.  

Controlul făcut la IJP Ilfov a vizat evaluarea managementului în cazul prevenirii criminalităţii stradale, în special infracţiunile comise cu violenţă, mai ales că, la nivelul judeţului exista un număr foarte mare de fapte comise cu violenţă, rămase cu autori necunoscuţi, precizau oficiali din Ministerul Administraţiei şi Internelor. La finalul verificărilor, Corpul de Control al MAI a întocmit un raport care indica deficienţe manageriale ale şefului IPJ Ilfov, comisarul-şef Emanuel Nica, şi adjuncţilor săi, Ionel Lefter, pe linie de poliţie judiciară, şi Nicolae Baicu, pe linie de siguranţă publică. Aşa se face că, în ianuarie 2013, cu toţii şi-au pierdut funcţiile de conducere.

Baicu a fost trecut într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut. 

Retrogradarea lui Nicolae Baicu a fost însă de scurtă durată. Poliţistul s-a considerat nedreptăţit şi a contestat sancţiunea. Contestaţia i-a fost admisă, Nicolae Baicu reuşind să-şi păstreze funcţia. El a rămas doar cu sancţiunea amânării trecerii la gradul profesional următor. „Comisarul-şef Baicu a fost sancţionat, iniţial, cu trecerea într-o funcţie inferioară. A făcut contestaţie în termen de cinci zile, la Corpul de Control, iar contestaţia i-a fost admisă. În aceste condiţii, sancţiunea i-a fost schimbată cu amânarea trecerii în gradul profesional următor, pe o perioadă de doi ani”, declarau, la vremea respectivă, oficiali din MAI. 

Implicat într-un scandal sexual uriaş

În mai 2014, Baicu a fost din nou demis cu scandal. De data aceasta, comisarul-şef ar fi fost implicat într-un scandal sexual la Sinaia. Presa a relatat pe larg cum ar fi încercat Baicu să-şi forţeze amanta, tot poliţistă, să facă sex în grup cu doi amici de pahar. Incidentul s-ar fi produs în aprilie 2014, într-un hotel din Sinaia, unde a avut loc o conferinţă a adjuncţilor şefilor de inspectorate, la care au fost invitate să participe şi mai multe delegaţii străine.

Potrivit unor surse din Poliţie, femeia a refuzat propunerea lui Baicu, care nu s-a mulţumit însă cu un refuz. Victima a reuşit să scape după ce a sunat la 112. Scandalul nu s-a oprit aici. Baicu şi amicii săi i-ar fi luat la bătaie pe subofiţerii poliţiei prahovene veniţi la faţa locului.

Comisarul-şef a fost schimbat din funcţia de adjunct al şefului IPJ Ilfov şi trimis adjunct la Poliţia oraşului Otopeni. Comisarul a negat că ar fi fost implicat în scandalul sexual, declarând că „sunt doar zvonuri, nu este nimic real”. 

Despre comisarul-şef Nicolae Baicu nu s-a mai auzit apoi nimic timp de trei ani, când şefii Poliţiei Române au decis să-l aducă înapoi pe poliţist la IJP Ilfov. Baicu a fost împuternicit la conducerea Serviciului Cazier, funcţie mult mai importantă decât cea ocupată la Otopeni. 

Nepăsare complice la crimă

Verificările făcute de Corpul de control al MAI la IJP Ilfov, la scurt timp după moartea japonezei Yurika Masuno, au arătat că omorul putea fi prevenit. Autorul crimei, Vlad Nicolae, care era vinovat de încă două crime şi tâlhării, a fost lăsat în libertate atât din indiferenţa poliţiştilor, cât şi a procurorilor ilfoveni. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite