Poliţistul de la DNA care divulga informaţii SRI despre Liviu Dragnea, condamnat la 8 ani. Fostul secretar de stat, Valentin Preda, condamnat la 6 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul secretar de stat Valentin Preda FOTO Mediafax
Fostul secretar de stat Valentin Preda FOTO Mediafax

Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Poliţiei Judeţului Constanţa, a fost condamnat astăzi la 8  ani de detenţie, pentru divulgarea de informaţii secrete din anchete. Poliţistul  a fotografiat o notă secretă emisă de Serviciul Român de Informaţii (SRI), care conţinea date despre Liviu Dragnea (PSD) şi despre societatea Tel Drum. Decizia poate fi atacată cu apel.

Dan Emil Manolachi i a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru că l-a prevenit pe fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Valentin Preda, cercetat pentru trafic de influenţă, privind organizarea unui flagrant de către direcţie. Comisarul-şef a fotografiat o notă secretă emisă de Serviciul Român de Informaţii (SRI), care conţinea date despre Liviu Dragnea (PSD) şi despre societatea Tel Drum. Decizia Curţii de Apel Bucureşti: 8 ani cu executare. Manolachi mai este condamnat definitiv într-un alt dosar: 5 ani de închisoare pentru divulgarea de informaţii secrete în cazul unor comisari de la Garda Financiară.

Valentin Răducu Preda, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor la data faptelor, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, trafic de influenţă şi complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Acesta era membru al PSD- Constanţa, şi a fost promovat de Radu Mazăre în Guvern. Următorul termen din acest proces este pe 25 noiembrie 2015, când urmează să fie audiaţi mai mulţi martori. Decizia Curţii de Apel Bucureşti: 6 ani cu executare.

Restul sentinţei

Curtea de Apel Bucureşti a dat mai multe condamnări în acest caz şi o achitare.
Elena-Simona Hulubariu: 2 ani de închisoare;
Geanina-Lavinia Cazan: 2 ani de închisoare;
Tudor-Gabriel Bohâlţeanu: 5 ani de închisoare;
Cătălin Radu: 2 ani şi 6 luni de închisoare;
Andrei-Ştefan Caunii: 4 ani şi 6 luni de închisoare;
Octavia-Mihaela Vasile: 3 ani închisoare cu suspendare;
Marius Irofte: achitat.

Instanţa  mai decis confiscarea specială a unui aparat de fotografiat găsit la percheziţie asupra lui Răducu-Valentin Preda şi a unui document clasificat ridicat de la domiciliul lui Dan-Emil Manolachi. Decizia poate fi atacată cu apel.

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit DNA, în 28 noiembrie 2012, Dan Emil Manolachi, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, delegat într-un dosar penal să participe la constatarea flagrant de trafic de influenţă, l-a informat pe Valentin Preda să nu se întâlnească cu Tudor Gabriel Bohâlţeanu, inculpat şi el în dosar, care urma să-i dea 50.000 de euro. Manolachi a divulgat astfel acţiunea organizată de instituţia din care făcea parte.
Suma de bani urma să ajungă la Preda prin intermediul Simona Elena Hulubariu, judecată şi ea în dosar. Banii, spun reprezentanţii DNA, reprezentau doar o parte din cei 200.000 de euro ceruţi de Preda de la Andrei Ştefan Caunii, reprezentant al unei societăţi pe acţiuni.

"Suma de 200.000 de euro fusese solicitată de inculpatul Preda Răducu Valentin pentru a interveni, în luna octombrie 2012, pe lângă un martor, în vederea urgentării încheierii unui contract privind extinderea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei, între CNANDR şi o altă societate comercială", precizează procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Intervenţiile

În contul aceleiaşi sume, în noiembrie 2012, fostul secretar de stat trebuia să intervină, printr-un intermediar, pe lângă aceeaşi persoană pentru ca această companie să facă plata mai multor facturi în valoare de 16.437.061 de lei, emise de firma respectivă, plată efectiv efectuată în data de 27 noiembrie 2012, pentru una dintre ele.

"În acest sens inculpata Cazan Geanina Lavinia, în calitate de şef al cabinetului secretarului de stat, inculpatul Preda Răducu Valentin, la solicitarea acestuia din urmă, în a doua decadă a lunii noiembrie 2012, în mai multe rânduri, l-a chemat pe unul dintre martori la cabinetul inculpatului anterior amintit, cerându-i să facă plata facturilor emise", precizează anchetatorii.

Pentru a disimula suma de 200.000 de euro, care urma să ajungă la Valentin Preda, Octavia Mihaela Vasile, în calitate de reprezentant al firmei lui Caunii, a falsificat un document, în care a atestat date nereale cu privire la ziua întocmirii, precum şi operaţiunile cuprinse în conţinutul acestora, în sensul că serviciile nu au fost prestate. Documentul a fost semnat şi de administratorul altei firme, respectiv de Cătălin Radu, tocmai pentru a se pierde urma banilor.

"Inculpata a beneficiat de sprijinul inculpatului Irofte Marius, angajat al aceleaşi firme, care a întocmit certificatul de acceptanţă parţială datat 2 iulie 2012, înscris în care a certificat date nereale cu privire la recepţionarea unor servicii de către societatea în care îşi desfăşura activitatea. Sumele de bani au tranzitat firma administrată de Radu Cătălin, care a acceptat acest lucru. Mai mult, a făcut demersuri ca în data de 28 noiembrie 2012, să aibă disponibil în conturile sale suma de 50.000 de euro în vederea remiterii inculpatului Preda Răducu Valentin, ca primă tranşă din suma de 200.000 de euro, pretinsă pentru intervenţiile sale", potrivit procurorilor DNA.

A fotografiat documentele SRI

În plus, spun anchetatorii, fostul ofiţer al DNA Dan Emil Manolachi a fotografiat documente ce conţineau informaţii secrete de stat – nivel strict secret şi le-a pus la dispoziţia inculpatului Preda, care intenţiona să le trimită unei persoane, vizată de cercetările din acel dosar penal.

Pentru aceste "servicii" fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor urma să-l ajute pe Manolachi să-şi angajeze o rudă, în cadrul Serviciului Judeţean Constanţa- Arhivele Naţionale şi să-l ajute să obţină o funcţie de conducere în cadrul IPJ Constanţa.

"De asemenea, inculpatul, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară, a primit suma de 40.000 de lei, de la un martor denunţător, pentru a efectua acte premergătoare, potrivit delegării primite, într-un dosar penal, astfel încât să obţină o soluţie favorabilă martorului respectiv", arată Direcţia Naţională Anticorupţie.

Ce era în notele SRI

Potrivit rechizitoriului DNA, este vorba de un document clasificat secret de stat, emis de SRI, înregistrat sub nr. 0012176, din data de 25.01.2013, având nivelul strict secret. Documentul era o completare a altor astfel de înscrisuri strict secrete. „În partea introductivă a notei se face referire la SC Tel Drum SA, entitate apropriată martorului Dragnea Liviu Nicolae, beneficiar de avantaje financiare, urmare a unor activităţi frauduloase”, se arată în rechizitoriul DNA.

Ancheta în dosarul 67/P/2012, deschis în baza acestor sesizări ale SRI, mai viza un important personaj din Primăria Alexandria. Era vorba de modul de încredinţare a unor lucrări aferente investiţiei „Reabilitare cartier de locuinţe în zona blocurilor 2000”. Funcţionarii ar fi favorizat Tel Drum.

Ancheta privea şi lucrarea „Reabilitarea ştrand Vedea, municipiul Alexandria”. „Astfel, contractul anterior amintit a fost atribuit în mod formal unei societăţi comerciale, pentru suma de 4.815.267 lei fără TVA, însă, în realitate, lucrările au fost efectuate cu personal/utilaje tot de la Tel Drum, au arătat procurorii DNA.

Sechestru

Procurorii au pus sechestru pe 435 de părţi sociale, deţinute de Andrei Caunii Andrei la societatea comercială pe care o reprezenta. Aceasta este cota sa de participare la beneficiile şi pierderile societăţii. De asemenea, s-a mai pus sechestru şi pe o clădire din Bucureşti, care valorează aproximativ 6,2 milioane de lei şi care se află în patrimoniul firmei respective.

"De asemenea s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului pe bunurile mobile/imobile, aflate în proprietatea/posesia inculpatului Manolachi Dan Emil, până la concurenţa sumei de 40.000 lei", conform sursei citate.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite