Poliţistul Bogdan Gigină, decorat post-mortem în grad de Cavaler la propunerea ministrului Oprea din a cărui coloană oficială făcea parte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subinspectorul Bogdan Cosmin Gigină, poliţistul de la Brigada Rutieră care a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă din Capitală în timp ce era în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea, a fost decorat, post-mortem cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler. Decizia, semnată de preşedintele Iohannis, a apărut în Monitorul Oficial din joi, 22 octombrie, fără a fi anunţată şi oficial cum se întâmplă în mod normal.

Potrivit Monitorului Oficial, decizia ca Bogdan Cosmin Gigină să fie avansat în grad de Cavaler a fost luată la propunerea vicepremierului Gabriel Oprea „în semn de apreciere pentru profesionalismul şi dăruirea de care a dat dovadă în executarea unei misiuni, în timpul căreia şi-a sacrificat viaţa”.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină, în vârstă de 28 de ani, a murit marţi, în timp ce făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. Agentul, avansat post-mortem la gradul de subinspector, era deschizător de coloană oficială şi mergea pe motocicletă în jurul orei 19.00.

La aproape 48 de ore de la producerea accidentului, reprezentanţii Politiei Capitalei, care iniţial spuneau că agentul se îndrepta spre o zonă în care ar fi urmat să fluidizeze circulaţia, au confirmat informaţiile aflate de presă potrivit cărora, în seara tragediei, agentul făcea parte din coloana oficială a lui Gabriel Oprea. 

Oprea venea din Băneasa

Reprezentanţii instituţiei spun că Oprea venea din Băneasa, via Ştirbei Vodă, de „la o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice“.

„Imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la faţa locului şi au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, poliţistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Ministrul Afacerilor Interne a comunicat cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu ceilalţi decidenţi din conducerea MAI, pentru intervenţia de urgenţă a echipajelor SMURD şi informarea permanentă în legatură cu evoluţia situaţiei. S-a ţinut legătura cu echipajele SMURD şi cu Spitalul Universitar, iar ministrul de Interne a fost permanent informat“, se mai spune în comunicat. 

De asemenea, reprezentanţii Poliţiei mai subliniază că acea coloană oficială era în conformitate cu legea.

„Şefii Brigăzii Rutiere să-şi dea demisia“

Tot ieri, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) Dumitru Coarnă a declarat pentru adevărul.ro că poliţistul făcea parte din coloana oficială a viceprim-ministrului Gabriel Oprea, şi a subliniat că în condiţii de ploaie cu temperaturi de sub 10 – 15 grade, poliţiştii nu trebuie să meargă cu motocicletele.

„În opinia mea nu avea voie să meargă pe motocicletă în condiţiile de trafic respective, în special pe ploaie, pentru că acolo sunt două probleme fundamentale: acvaplanarea şi vizibilitatea. Cei care formează coloana pot apela în aceste perioade la patru roţi, care nu pun în pericol viaţa oamenilor. Dar sunt reguli: la temperaturi mai mici de 10 - 15 grade nu se mai scot motocicletele pe timp de ploaie. Practic, şefii de la Brigada Rutieră ar trebui să îşi dea demisia. Asta cred eu”, a spus Coarnă.

Cratere în mijlocul străzii

Poliţia Capitalei spune că modul în care era semnalizată groapa în care a căzut şi murit, marţi seară, agentul de poliţie este una dintre circumstanţele cercetate în stabilirea motivelor care au dus la producerea accidentului. 

„La locul producerii accidentului existau elemente de semnalizare a lucrării, dar cu privire la modul în care erau amplasate, dacă respectau sau nu normativele legale, urmează a se stabili pe parcursul anchetei aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, se arată în comunicatul emis joi.

Din declaraţiile martorilor oculari reiese că cele trei gropi din asfalt nu erau bine semnalizate. „Groapa era săpată de o companie de gaze. De fapt, sunt trei gropi, una după alta. Când a avut loc accidentul, afară era întuneric şi ploua. În zonă era aglomerat şi probabil că poliţistul, în grabă, nu a văzut gropile. Sincer, nici nu erau foarte bine semnalizate”, susţin martorii. Cei de la SC Distrigaz Sud Reţele SRL afirmă însă că obligaţia de a semnaliza şantierul îi revine, prin contract, firmei subcontractate.

„Semnalizarea a fost realizată conform dispoziţiilor legale în vigoare: bariere de protecţie, panouri de semnalizare/presemnalizare, semne de circulaţie, balize cu lumina intermitentă şi banda galbenă de avertizare”, se arată într-un răspuns oficial al Distrigaz trimis ziarului „Adevărul”.

La scurt timp de la producerea accidentului, respectiv în noaptea de miercuri spre joi, cele trei gropi din mijlocul străzii Ştirbei Vodă au fost astupate. Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a decedat marţi seară, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe strada Ştirbei Vodă din Capitală. Şeful Serviciului de Presă al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, declara atunci că poliţistul se afla în misiune şi se îndrepta către o zonă în care ar fi urmat să fluidizeze circulaţia.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite