Politicienii ar pica testul de cetăţenie română. Rădulescu: Mi se pare o prostie să întrebi care e judeţul cu cel mai mic număr de cetăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
drapel 100

Întrebările adresate străinilor care vor cetăţenie română îi pun în încurcătură pe cei mai mulţi dintre politicienii noştri. Aceştia nu ştiu ce lungime are lanţul Munţilor Carpaţi şi nici care este judeţul cu cei mai puţini cetăţeni.

Străinii care vor să dobândească cetăţenia română trebuie să aibă cunoştinţe de limba română, de istorie, geografie, cultură şi civilizaţie. 

Reporterii Mediafax au selectat trei întrebări dintre cele adresate celor care vor să dobândească cetăţenia română şi am intervievat mai mulţi politicieni. Întrebările adresate au fost: Care sunt îndatoririle unui cetăţean român? Ce lungime are lanţul Munţilor Carpaţi şi cât din el este situat la noi în ţară? Care este judeţul cu numărul cel mai mic de cetăţeni?

La prima întrebare, politicienii au confundat obligaţiile cu îndatoririle. Majoritatea politicienilor chestionaţi cred că respectarea Constituţiei şi a legilor este o îndatorire, şi nu o obligaţie. Şi geografia de clasele primare, dar şi statisticile legate de populaţia României le-au dat bătăi de cap politicienilor. 

De exemplu, Viorel Ilie, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul din partea ALDE, a răspuns la ultima întrebare folosindu-se de considerende de ordin politic, însă fără să dea un răspuns concret. La următoarea întrebare, democrat-liberalul a recunoscut că nu ştie cifra exactă şi a încercat cu procente.

1. În primul rând, să respecte Constituţia şi legile ţării, să cunoască toate prevederile legale, astfel încât să fie un bun cetăţean. Cred că asta este prima condiţie.

2. Recunosc că nu ştiu o cifră, dar, ca şi geografie, lanţul Munţilor Carpaţi este în proporţie de 40% în România, cred.

3. Eu vin din unul din cele mai mari judeţe: Bacău. Mă gândesc acum la judeţul care are cei mai puţini parlamentari. Numărul de parlamentari e în funcţie de numărul de cetăţeni. Da, cred că judeţele Caraş-Severin, Covasna, chiar şi Mehedinţiul nu are aşa mulţi parlamentari.

Lucian Viziteu, deputat USR, spune că lanţul Munţilor Carpaţi este „destul de mare”, are „câteva mii de km”. La capitolul îndatoriri a dat mai multe variante, care s-au dovedit a fi corecte.

1. Să respecte Constituţia şi legile ţării. Constituţia chiar spune, au o datorie de loialitate, de a-şi apăra ţara.

2. Este destul de mare. Cred că câteva mii de km bune, şi la noi, vreo 15-20%.

3. Sălaj…Nu ştiu…

Liviu Pop, deputat PSD, a folosit aceleaşi argumente politice ca şi colegul său de coaliţie, Viorel Ilie, pentru a răspunde la cea de-a treia întrebare. După mai multe încercări, a găsit răspunsul corect. Social-democratul ştie că plata taxelor şi a impozitelor reprezintă o obligaţie a cetăţenilor. De asemenea, se pare că deputatul nu a chiulit de la orele de geografie. Aproape a nimerit lungimea Munţilor Carpaţi.

1. Să cunoască Consituţia României. Să fie fideli faţă de ţară. Obligaţiile pe care le are orice cetăţean: respectul faţă de ţară, de popor, de armată. Să-şi plătească taxele şi impozitele la timp. Să respecte legile.

2. 1700-1800…Sigur jumătate sunt în România. Mă duc pe 1700 şi spun că jumătate sunt în România, aproximativ 850 Km.

3. Cred că Ialomiţa. Mă gândesc electoral. Nu e Ialomiţa. Mă gândesc la numărul de parlamentari. Şi Tulcea, Covasna sunt mici, şi Sălaj. Cred că mă duc pe Covasna.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu spune că modalitatea de testare a străinilor care doresc să dobândească cetăţenie română reprezintă „o prostie”. Social-democratul susţine că ar trebui să fie date întrebări elementare: ce limbă se vorbeşte în România, cum arată drapelul sau care este capitala, nu despre istorie şi geografie. Rădulescu şi-a pus semne de întrebare şi o să discute cu colegii care se ocupă de cetăţenie

1. Să cunoască şi să respecte Consitutuţia ţării, să cunoască şi să respecte legile ţării. Să nu trădeze patria. Să cunoască limba. Să jure credinţă ţării lui.

2. Habar n-am… Asta le cere străinilor? Nu este posibil aşa ceva… Mi se pare o prostie.

3. Asta e o întrebare destul de grea. Chiar mi se pare o prostie să întrebi un strain care e judeţul cu cel mai mic număr de cetăţeni. M-aş gândi la Vaslui, sau Covasna, Harghita, Giurgiu, Tulcea, mă gândesc că e Delta…

Liberalii au refuzat să răspundă

Deputatul PNL Florin Roman consideră că străinii care sunt examinaţi au avantajul că primesc o bibliografie şi îşi pot rezerva un timp de studiu. Liberalul nu a dorit să răspundă pentru că nu ştia exact lungimea Munţilor Carpaţi şi susţine că birocraţia este probema, şi nu cultura generală pe care trebuie să o cunoască străinii care vor cetăţenie română. Senatorul PNL Florin Cîţu a refuzat să răspundă la întrebările pe care le primesc şi străinii la testele pentru obţinerea cetăţeniei române. Europarlamentarul Maria Grapini aproape a răspuns corect la întrebarea cu judeţele, însă despre Munţii Carpaţi nu a dorit să mai vorbească, spunând că nu are legătură cu funcţia de europarlamentar.

Răspunsuri

1. Care sunt îndatoririle unui cetăţean român? 

- Răspuns: Îndatoririle unui cetăţean român sunt: fidelitatea faţă de ţară; apărarea ţării; plata contribuţiilor financiare; exercitarea cu bună credinţă drepturilor şi a libertăţilor astfel încât să nu fie afectate drepturile celorlalţi.

2. Ce lungime are lanţul Munţilor Carpaţi şi cât din el este situat la noi în ţară? 

- Răspuns: Lungimea totală a lanţului carpatic este de 1600 km, din care 800 km se află pe teritoriul României.

3. Care este judeţul cu numărul cel mai mic de cetăţeni? 

- Răspuns: Covasna.

10 posibile întrebări pentru a deveni cetăţean american

Pentru a deveni cetăţean american, candidatul trebuie să memoreze răspunsurile la 100 de întrebări despre istoria Statelor Unite şi despre guvern. Doar zece întrebări sunt adresate în timpul celebrului interviu cu reprezentanţii serviciului de cetăţenie şi imigraţie din SUA. Pentru a trece testul trebuie să răspunzi corect cel puţin la şase dintre ele.  Vă prezentăm 10 dintre cele 100 de întrebări ale testului. 

1.Cine semnează proiectele astfel încât să devină legi?

- secretarul de stat

- judecătorul-şef al Curţii Supreme

- vicepreşedintele

- Preşedintele Statelor Unite

 2. Ce ocean se află pe coasta de est a Statelor Unite?

–Oceanul Arctic

–Oceanul Indian

–Oceanul Pacific

–Oceanul Atlantic

3 . Cum se numeşte preşedintele Camerei Reprezentanţilor?

- Hillary Clinton

- Robert Byrd

- John Boehner

- Nancy Pelosi

4. Ce a permis Declaraţia de Independenţă?

- declararea independenţei faţă de Marea Britanie

- eliberarea sclavilor

- declararea independenţei faţă de Franţa

- dreptul de vot pentru femei

5.  Cine este "părintele naţiunii noastre"?

- Abraham Lincoln

- Thomas Jefferson

- Patrick Henry

- George Washington

6. Câte amendamente are Constituţia?

- Zece

- Douăzeci şi trei

- Douăzeci şi unu

- Douăzeci şi şapte

7. Cine este în prezent Vicepreşedintele Statelor Unite?

- Al Gore

- Dick Cheney

- Joe Biden

- Mike Pence

8. Cine a fost preşedintele în timpul Marii Crize şi în timpul celui de-al doilea război mondial?

- Herbert Hoover

- Calvin Coolidge

- Franklin Roosevelt

- Harry Truman

9. Ce este "statul de drept"?

- toţi trebuie să respecte legea

- toţi, cu excepţia Preşedintelui, trebuie să respecte legea

- guvernul nu trebuie să respecte legea

- legile trebuie să fie aceleaşi în fiecare stat

10. Care este sistemul economic al Statelor Unite?

- economia comunistă

- economia capitalistă

- economia socialistă

- niciunul din aceste răspunsuri

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite