Ponta s-a răzgândit: Poliţia Rutieră şi Educaţia nu mai merg la autorităţile locale, rămân în sistem centralizat
0Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa USL, că Poliţia Rutieră nu va merge către autorităţile locale, cel puţin o perioadă de câţiva ani de acum încolo, el arătând că această instituţie va rămâne în sistem centralizat. „Am discutat, e o opinie majoritară în USL, Poliţia rutieră, cel puţin o perioadă - nişte ani de acum încolo - nu merge către autorităţile locale, rămâne în sistem centralizat", a spus Ponta.
Mai mult, Victor Ponta a mai precizat că nici inspectoratele şcolare nu vor trece la judeţe.
„Educaţia naţională rămâne o politică la nivel central”, a spus premierul.
Săptămâna trecută, ministrul de Interne, Radu Stroe, declara că proiectul privind descentralizarea propus de vicepremierul Liviu Dragnea ar afecta principiile privind securitate naţională pe care este fundamentat sistemul de ordine publică, el menţionând şi că rămâne necesară „comanda unică”.
„Comanda unică în astfel de situaţii este de neînlăturat, deci trebuie să rămână undeva oriunde (la nivel central - n.r,), eu zic la Ministerul de Interne, dar unică pentru toată ţara”, a spus Stroe.
Ministrul Stroe a mai precizat că nu a ştiut că vicepremierul Liviu Dragnea a transmis Consiliilor judeţene proiectul de lege privind descentralizarea.
„Am mai discutat aşa...(cu Liviu Dragnea - n.r.), dar nu am ştiut că a dat drumul pe la consiliile judeţene”, a mai spus Stroe.
„Deocamdată această chestiune nu a fost discutată la USL cap-coadă. Asta însemnează că trebuie să vedem care sunt structurile guvernamentale centrale ce pot intra în această descentralizare. Pe fiecare structură centrală trebuie să vedem care dintre activităţi pot fi descentralizate, care nu. După ce stabilim aceste lucruri, mergem la treabă”, a mai precizat ministrul de Interne.
Stroe a mai susţinut că un alt motiv pentru care nu susţine propunerile din proiectul pentru descentralizare ţin de securitatea naţională.
„România este o ţară sărăcuţă şi nu poate avea şapte, opt, nouă centre de comandă pentru diverse situaţii de urgenţă care sunt cu răniţi, cu morţi, cu victime, cu localităţi întregi. Acolo tot sistemul trebuie să participe, ori el fiind dedublat de la comandă unică şi pus la şapte comenzi să zicem, sau opt sau nouă (...) nu se mai poate, nu mai e eficient. În privinţa securităţii naţionale, agenţii şi tot sistemul nostru lucrează după nişte reguli care au în vedere şi problematicile care ţin de securitatea naţională în coroborare cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne”, a mai declarat ministrul.
Un proiect al descentralizării pregătit de vicepremierul Liviu Dragnea care ar urma să fie adoptat prin OUG şi care a fost obţinut de gândul.info modifică nu mai puţin de 21 de acte normative, precizând atribuţiile care vor fi cedate de ministere şi alte instituţii către consiliile judeţene şi primării.
Potrivit sursei citate, de la ministerul lui Liviu Dragnea a plecat în teritoriu pe 24 septembrie o circulară privind propunerea legislativă intitulată „Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialiate ale administraţiei publice centrale”.