UPDATE Bărbatul care la mitingul pentru Antene a agresat o jurnalistă de la B1TV, urmărit penal. Ponta: „Este un lucru bun ca oamenii să îşi spună părerea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Participanţi la„plimbarea pentru libertate“. FOTO: Eduard Enea
Participanţi la„plimbarea pentru libertate“. FOTO: Eduard Enea

Bărbatul care a agresat o jurnalistă în timp ce participa la mitingul organizat de Antena 3 la Palatul Cotroceni a fost identificat. Acesta a fost dus la Secţia 22 Poliţie pentru a fi audiat, iar împotriva lui s-a început urmărirea penală pentru loviri şi alte violenţe, dar şi pentru tulburarea liniştii publice. Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a cerut rapoarte cu activitatea Poliţiei şi a Jandarmeriei în timpul protestului.

UPDATE Ministrul de Interne, viceprim-ministrul Gabriel Oprea a cerut Jandarmeriei şi Poliţiei rapoarte privind modul de acţiune al forţelor proprii în timpul mitingului. 

„Scopul verificării este să se stabilească dacă efectivele de jandarmi au acţionat în conformitate cu atribuţiile legale pentru a asigura siguranţa cetăţenilor şi, respectiv, modul în care s-a intervenit la incidentul în care a fost implicată o echipă de televiziune”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul de Interne.

Oprea a cerut ca pentru evaluarea modului în care au acţionat efectivele Jandarmeriei să fie vizionate atât filmate de angajaţii proprii, cât şi cele difuzate de televiziuni.

Potrivit sursei citate, „conducerea Jandarmeriei a dispus instituirea unui dispozitiv de ordine publică, în conformitate cu prevederile legale pentru astfel de situaţii. În Bucureşti, dispozitivul a fost suplimentat progresiv în funcţie de numărul participanţilor, precum şi de solicitările Serviciului de Protecţie şi Pază”.

Conform unui raport emis de Poliţia Română, Secţia 22 din Capitală s-a sesizat din oficiu, în jurul orei 16.00 cu privire la incidentul în care jurnalista de la B1TV a fost agresată de un protestatar. Aceştia au precizat că, în acest caz, au cerut imagini de la reprezentanţii Jandarmeriei Române, „care au asigurat măsurile de ordine la protestul organizat la Palatul Cotroceni”.

„Imaginile obţinute au fost distribuite către toate secţiile de poliţie din Capitală în vederea identificării bărbatului care a agresat un jurnalist. Concomitent, au fost trimise echipe de poliţişti în teren, în vederea obţinerii de informaţii care să conducă la identificarea şi depistarea acestuia”, se arată în comunicatul MAI.

În jurului orei 21.30 jurnalista postului B1TV a depus o sesizare la Secţia 22 Poliţie cu privire la faptul că a fost agresată de către un bărbat necunoscut. Ulterior, în jurul orei 22.00, bărbatul s-a prezentat la Secţia 15 Poliţie susţinând că ştie că este căutat de Poliţie.

Acesta a fost audiat, fiind cercetat pentru lovire sau alte violenţe, dar şi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Potrivit raportului Jandarmeriei Române, în acest moment oamenii legii încearcă identificarea persoanelor care au participat la blocarea căilor de comunicaţii faţă de care se vor lua măsurile legale.

UPDATE Premierul Victor Ponta a postat pe pagina sa de Facebook două fotografii de la protestul de duminică însoţite de o parte din declaraţia acestuia de la Târgovişte.

„Este un lucru bun pentru democratie ca oamenii sa isi spună părerea şi este fundamental ca mass-media să fie independenţa de orice fel de presiuni. O societate democratică nu poate exista fără libertatea presei!”, se arată pe pagina de Facebook a premierului.

ponta facebook plimbare cotroceni

La începutul mitingului din faţa Palatului Cotroceni, organizat de Antena 3, un reporter de la B1 TV, post de televiziune concurent, a fost agresat de unul dintre manifestanţi

Jurnalista B1 TV Mădălina Dicu a fost lovită cu piciorul în spate de un individ care a continuat să se manifeste violent şi să aducă injurii reprezentanţilor presei. În apărarea colegei sale a intervenit jurnalistul Cristi Dorombach, care l-a îndepărtat pe agresor de victimă.

Reporterul B1 TV a depus plângere la poliţie, Dicu spunând că, într-o ţară democratică, jurnaliştii nu au de ce să accepte astfel de tratamente, potrivit site-ului b1.ro. La scurt timp Poliţia Capitalei a precizat că a fost identificat agresorul şi condus la sediul Secţiei 22 pentru continuarea cercetării.

„Poliţia Capitei a identificat în cursul acestei seri agresorul jurnalistului unui post de televiziune. Acesta a fost condus la sediul Secţiei 22 în vederea continuării cercetărilor. Pentru identificarea persoanei, Poliţia Capitalei a beneficiat şi de sprijinul Jandarmeriei Romane”, se arată într-un comunicat de presă emis de poliţişti.

Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, bărbatul este urmărit penal pentru loviri şi alte violenţe.

Agresaţi verbali au fost şi reprezentanţii Realitatea TV şi România TV, în timp ce ovi jurnalistă de la site-ul „Vice“ a fost înconjurată de mulţime după ce o femeia a acuzat-o că ar fi reporteriţă la B1 TV. Pentru că reprezentanta site-ului „Vice“ a refuzat să plece, aşa cum îi cereau manifestanţii, a fost îmbrâncită şi înjurată sub privirile poliţiştilor care au asistat pasivi.

Jandarmii nu se aflau în zonă, iar imediat ce au fost sesizaţi nu au legitimat pe nimeni. Într-un comunicat de presă de duminică seară, Jandarmeria română a afirmat că a fost vorba despre o „manifestaţie publică spontană“. 

Instituţia a precizat că timpul protestului pro-Antena care a avut loc în jurul Palatului Cotroceni a existat, în mod izolat, o persoană care s-a comportat violent, agresând o echipă de jurnalişti, şi că s-au luat deja toate măsurile pentru identificarea şi sancţionarea acesteia.

Momentul în care unul dintre participanţii la „plimbarea“ organizată de Antena 3 loveşte o jurnalistă B1TV

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite