Peste 5.500 de cetăţeni străini pot primi în 2016 avize de angajare sau de detaşare în România, dublu faţă de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
13 migranţi au ajuns joi în România FOTO Oana Cernat
13 migranţi au ajuns joi în România FOTO Oana Cernat

Insectoratul General pentru Imigrări (IGI) a anunţat că, în 2016, 5.500 de cetăţeni străini pot primi avize de angajare sau de detaşare pe teritoriul României. Anul trecut, IGI a emis 2.506 autorizaţii de muncă.

IGI precizează, într-un comunicat de presă emis sâmbătă, că anul acesta pot fi emise 5.500 de avize de angajare/detaşare pe teritoriul României a cetăţenilor străini, lucrători nou-admişi, în conformitate cu Hotărârea Guvernului privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2016, publicată în Monitorul pe 1 martie 2016.

„Potrivit actului normativ, contingentul se stabileşte în funcţie de tipul de lucrător nou-admis pe piaţa forţei de muncă, după următoarele criterii: lucrători permanenţi – 3.500, lucrători stagiari – 200, lucrători sezonieri – 200, lucrători transfrontalieri – 100, lucrători înalt calificaţi – 800 şi lucrători detaşaţi – 700”, se arată în documentul citat.

Avizul de angajare/detaşare este documentul oficial care dă dreptul străinului, cetăţean al unui stat din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, să desfăşoare activităţi lucrative în România. 

Anul trecut, Inspectoratul General pentru Imigrări a emis 2.506 autorizaţii de muncă, înregistrându-se o uşoară creştere a acestora comparativ cu anul 2014 când au fost aprobate 2.346. 

Cele mai multe autorizaţii au fost pentru lucrători permanenţi (1810), urmate de cele ale lucrătorilor detaşaţi (489) şi înalt calificaţi (207).

„Pentru prevenirea şi combaterea muncii nedeclarate a cetăţenilor străini, anul trecut, au fost efectuate 577 acţiuni, controale şi verificări la peste 800 de societăţi comerciale. În cadrul acestora au fost depistaţi 74 de străini care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale, dintre care 48 se aflau cu şedere ilegală pe teritoriul României, iar 26 aveau drept de şedere, însă nu îndeplineau condiţiile legale pentru a lucra”, precizează IGI.

Poliţiştii de Imigrări au emis pentru 24 de străini decizii de returnare, o persoană a fost îndepărtată din ţară, altă persoană a solicitat o formă de protecţie internaţională, iar alţi 48 de cetăţeni străini au fost puşi în legalitate. 

De asemenea, au fost aplicate 279 sancţiuni contravenţionale cetăţenilor străini şi societăţilor comerciale în valoare de 475.850 lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite