Peste 30 de „cărăuşi” de bani au fost identificaţi de către procurorii DIICOT în urma operaţiunii European Money Mule Action

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

Peste 30 de "cărăuşi” de bani au fost identificaţi de către procurorii DIICOT şi ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate în urma operaţiunii European Money Mule Action realizată la nivel european privind combaterea spălării banilor proveniţi din fraudele online şi din fraudele cu mijloace de plată electronică, potrivit reprezentanţilor DIICOT.

 În urma operaţiunii desfăşurate în perioada 14 - 18 noiembrie 2016, în România au fost efectuate 19 percheziţii domiciliare, au fost audiate 49 de persoane, dintre care opt persoane au fost arestate preventiv şi alte şase sunt plasate sub control judiciar, fiind identificaţi 34 de cărăuşi de bani.

La nivel european au fost arestate 178 de persoane, au fost indentificaţi 580 de cărăuşi de bani şi alte 380 de persoane bănuite de spălare de bani, în cadrul unor dosare penale cu un prejudiciu total de 23 de milioane de euro.

La operaţiunea European Money Mule Action - (EMMA) au participat autorităţile judiciare din Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Marea Britanie, Ucraina şi Statele Unite ale Americii, cu sprijinul EUROJUST şi EUROPOL - European Cybercrime Centre.

European Money Mule Action – (EMMA) este un proiect operaţional pilot ce priveşte combaterea spălării de bani proveniţi din fraudele online cu ajutorul cărăuşilor de bani (money mules).

Aceasta este a doua operaţiune EMMA şi se află în continuarea proiectului, coordonat, la nivel european, de România şi care se desfăşoară sub umbrela EMPACT - Cybercrime Payment Fraud Operaţional  Action Plan (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats).

Cărăuşul de bani (Money Mule) este o persoană care a fost recrutată de către organizaţii criminale ca intermediar pentru spălarea banilor. După primirea în conturile lor a sumelor de bani obţinute în mod ilegal, aceşti cărăuşi transferă banii în alt cont bancar, explică reprezentanţii DIICOT.

95 la sută din tranzacţiile financiare în care sunt implicaţi cărăuşi de bani sunt legate de criminalitate informatică, potrivit unor analize, citate de DIICOT.
viewscnt

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite