Percheziţii la Primăria Sectorului 5, într-un dosar privind acordarea de ajutoare sociale. Trei persoane au fost reţinute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Percheziţii de amploare vineri dimineaţă la Primăria Sectorului 5 din Capitală, condusă de Marian Vanghelie, unde procurorii verifică modul în care s-au dat ajutoare sociale, suspiciunile fiind de abuz în serviciu, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

UPDATE Trei persoane au fost reţinute deocamdată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti în dosarul ajutoarelor sociale ilegale de la Primăria Sectorului 5, însă anchetatorii continuă audierile.

Printre cei reţinuţi nu se află niciun funcţionar al primăriei, spun surse din rândul anchetatorilor.

Conform aceloraşi surse, cele trei persoane faţă de care s-a dispus măsura preventivă sunt suspectate că ar fi făcut trafic de influenţă, în sensul că ar fi intervenit, în schimbul unor comisioane, pe lângă funcţionari din Primăria Sectorului 5, spre a obţine ajutoare sociale pentru alte persoane.

Anchetatorii au dus la audieri 40 de persoane - 10 suspecţi şi 30 de martori.

Mii de bucureşteni ar fi primit ilegal ajutoare sociale, cu sprijinul unor persoane care spuneau că au relaţii la Primăria Sectorului 5 şi le solicitau în schimbul intervenţiilor între 100 şi 200 de lei din suma primită lunar de aceştia.

Procurorii Parchetului Bucureşti şi poliţiştii fac 25 de percheziţii la Primăria Sectorului 5 şi la locuinţele celor vizaţi, într-un dosar privind procedura de acordare a unor ajutoare sociale, în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu, trafic şi cumpărare de influenţă.

Funcţionarii vizaţi ar fi creat o reţea prin intermediul căreia persoane nevoiaşe, dar şi cele care nu se încadrau legal ar fi beneficiat mai rapid şi preferenţial de ajutoare sociale.

Parchetul Tribunalului Bucureşti arată, într-un comunicat de presă, că în această cauză se efectuează urmărirea penală pentru posibila săvârşire a unor „infracţiuni de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi abuz în serviciu, în legătură cu procedura de acordare a unor ajutoare sociale“.

După încheierea percheziţiilor, mai multe persoane vor fi duse la audieri.

Potrivit surselor Realitatea TV, şi primarul Marian Vnaghelie ar fi vizat de anchetă, pentru că ştia că mai mulţi funcţionari acordau preferenţial dosare sociale şi alocate de la UE. Oamenii legii caută să vadă dacă ajutoarele au fost acordate preferenţial, dacă persoanele care le-au primit aveau, într-adevăr, venituri sub 500 de lei.

Marian Vanghelie: „Nu e nimic ilegal“

„Se verifică ajutoarele oferite din cadrul Consiliului Local, fondurile noastre alocate bugetului sectorului 5, pe legea 416. Sunt oameni care au pensii sub 500 de lei, foarte amărâţi. Sunt bani care se dau de fiecare dată, de vreo 14 ani, de Crăciun sau de Paşte. Ştiu ce s-a întâmplat, ştiu ce hotărâri de consiliu s-au dat, nu e imic ilegal. Nu s-a întâmplat pentru prima dată şi vă pot asigura că toate documentele sunt în regulă“, a dat asigurări Marian Vanghelie, la Digi 24, care a precizat că ajutoarele către oamenii nevoiaşi din sector nu vor fi oprite. 

Primarul sectorului 5 a explicat că există un mandat de percheziţie, iar procurorii verifică bugetul şi procedurile de acordare a ajutoarelor. Tot primarul a declarat că sunt mandate de aducere pe numele unor directori de la Direcţia Socială, care se ocupau de repartizarea ajutoarelor, dar a dat asigurări că distribuirea de ajutoare nu va fi perturbată. 

„Cred că suspiciunile anchetate au apărut de când m-am luat de domnul Victor Ponta şi de domnul Gabriel Oprea. Eu pot să spun că dl Gabriel Oprea şi dl. Ponta au avut foarte multe intervenţii în justiţie. Pot să spun asta, e treaba mea. Cred că o să fac o reclamaţie la DNA acestor doi oameni, despre care pot să dau multe detalii. Lucrurile sunt în plină desfăşurare şi sunt foarte bine pregătit“, a mai spus Marian Vanghelie. 

La percheziţii participă procurori şi 120 de poliţişti. Cercetările sunt făcute de Parchetul Tribunalului Bucureşti şi Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Capitalei, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Ştire în curs de actualizare 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite