Patriarhia Română organizează un parastas la şase luni de la tragedia din clubul Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhia Română a anunţat că va organiza pe 9 mai un parastas pentru victimele tragediei Colectiv. Ceremonia va avea loc în faţa clubului din centrul Capitalei.

Potrivit unui comunicat de presă, ceremonia va avea loc pe 9 mai întrucât cele şase luni se împlinesc la 30 aprilie, în Sâmbăta Mare, zi în care potrivit rânduielilor liturgice nu se oficiază slujbe de pomenire, Arhiepiscopia Bucureştilor va organiza un parastas în faţa Clubului Colectiv pe data de 9 mai, la ora 12,00, prima zi în care se pot oficia astfel de slujbe după sărbătoarea Sfintelor Paşti.

La această ceremonie sunt aşteptaţi părinţii, rudele şi toţi cei apropiaţi victimelor de la Colectiv, se arată în comunicat.

Patriarhia menţionează că sâmbăta trecută au fost oficiate slujbe de pomenire pentru victimele din Colectiv în bisericile parohiilor din care aceştia au făcut parte şi în cimitirele unde sunt înmormântaţi.

Studiu psiholog legat de incendiul de la Colectiv

Departamentul de Psihologie al Universităţii din Bucureşti şi Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei au început un studiu psihologic legat de incendiul de la Colectiv, studiu al cărui scop este de a înţelege prin ce trec oamenii afectaţi de astfel de evenimente şi cum pot fi ajutaţi mai bine, relatează Agerpres.

Potrivit site-ului UB, studiul este derulat în mediul online, are o durată de un an şi este adresat tuturor persoanelor care au fost afectate în mod direct sau indirect de tragedia de la clubul Colectiv.

"Studiul investighează efectele evenimentelor stresante sau traumatice asupra oamenilor, precum şi modalităţile în care oamenii se adaptează unor astfel de circumstanţe", precizează sursa citată.

Studiul este derulat în parteneriat de către Universitatea din Bucureşti — Departamentul de Psihologie şi Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei şi este coordonat de prof. dr. Cătălin Nedelcea şi conf. dr. Diana Vasile.

Dosarul, trimis în judecată

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General au trimis în judecată dosarul "Colectiv", patronii clubului şi reprezentanţi ai firmei de la care proveneau artificiile, dar şi fima care administra clubul. Dosarul este judecat de magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General au fost trimişi în judecată:

•    George Alin Anastasescu (sub control judiciar) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai  multor persoane,  vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi  neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
•    Paul-Cătălin Gancea (sub control judiciar) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai  multor persoane,  vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi   neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
•   Costin Mincu (sub control judiciar) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai  multor persoane,  vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi  neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
•   Daniela Ioana  Niţă (sub control judiciar) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai  multor persoane,  vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane,  neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri;
•    Cristian MIhai Niţă (sub control judiciar) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.
•    Viorel Zaharia (sub control judiciar) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă ;
•    SC Colectiv Club SRL sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai  multor persoane şi vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane;
•    SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane şi   vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.

Cum a început totul

Spectacolul a debutat la ora 22:00:00, iar primele artificii au fost lansate concomitent cu prima melodie interpretată de artişti. Cea de-a doua tranşă de artificii a fost lansată la ora 22:31:59, la sfârşitul interpretării unei melodii. Particulele incandescente ale articolelor pirotehnice au depăşit cu mult limita scenei, lovind acelaşi stâlp din structura clubului, tapetat cu spumă poliuretanică, neignifugată, cofrată piramidal, situat în stânga scenei, precum şi persoanele aflate în primele rânduri, chiar dincolo de aliniamentul stâlpilor din beton.

Datorită configuraţiei tavanului şi a dispunerii buretelui, temperatura la tavan a crescut, generând degajarea de materii volatile. În plan orizontal, procesul de ardere a avut o evoluţie radială şi pulsatorie, pornind dinspre zona focarului iniţial, determinată de configuraţia grinzilor de la tavan, pe care îl delimitau în caroiaje (casete/celule) care prezentau şi suprafeţe verticale, constituind acceleratorul incendiului.

Volatilele provenite din descompunerea buretelui fonoabsorbant au format sisteme aer-gaz ale căror viteze de ardere au fost mai mari de 2,3 m/s. Astfel, incendiul s-a dezvoltat, flăcările cuprinzând pe rând o primă casetă, apoi altele două ale tavanului din zona stâlpului de structură incendiat.

Izbucnirea incendiului şi mai ales dezvoltarea sa cu rapiditate la nivelul tavanului au surprins toate persoanele aflate în club. Solistul vocal al trupei rock a remarcat, folosind sistemul de sonorizare, izbucnirea unui incendiu. O singură persoană aflată în proximitatea scenei a aruncat cu lichidul dintr-o sticlă spre focul ce se dezvolta pe stâlp.

La aproximativ 18 secunde de la primele pâlpâiri ale incendiului, observabile pe imaginile stocate de sistemul de supraveghere video, o mare parte a publicului s-a orientat către unica ieşire, fiind surprins la alte 10 secunde de proiecţiile de material incendiar şi căderile de bucăţi mari de spumă poliuretanică aprinsă.

Din cauza deficitului de oxigen, incendiul a intrat în regresie la 113 secunde de la iniţierea artificiilor, dar procesul de ardere a continuat în deficit de oxigen cu degajare mare de fum negru, evacuând gaze şi flăcări prin holul de acces supraaglomerat, unde se crease o busculadă.

La aproximativ 153 de secunde de la aprinderea elementelor pirotehnice şi la circa 139 secunde de la momentul estimat al iniţierii incendiului, acesta a intrat în auto-extincţie, datorită atât consumării materialului combustibil suport, cât şi reducerii concentraţiei de oxigen la valori specifice întreruperii reacţiei de oxidare.

Volumul suplimentar de gaze de ardere, aerul supraîncălzit datorită incendiului în evoluţie, au generat o suprapresiune în incinta clubului. Această suprapresiune s-a eliberat progresiv prin uşa de acces şi tubulaturile aferente ventilatoarelor de introducere şi evacuare aer.

Procurori: Evacuarea a fost greoaie

Procurorii arată că evacuarea prin sas a fost greoaie, blocajul datorându-se spaţiului mic şi incapacităţii unicei căi de ieşire de a asigura evacuarea cu o minimă fluenţă a numeroaselor persoane prezente, dar şi deschiderii cu greutate al celui de-al doilea canat al uşii de ieşire.

În aceste condiţii, evacuarea a fost ocupată cu repeziciune de către public, care încerca fără succes să se îndepărteze de pericol şi a fost supus unei compresii deosebite în situaţia în care multe alte persoane încercau să părăsească incinta incendiată a clubului.

Incendiul generalizat a determinat ca întreaga incintă a clubului să fie cuprinsă de fum negru (reprezentând produşi de reacţie sub formă solidă, datorită arderii în deficit de oxigen, incompletă, cu generare de monoxid de carbon) şi flăcări (care apar pe imaginile stocate de sistemul de supraveghere video la cota de circa 3,5 m înălţime de pardoseală) generate la descompunerea termică a materialului combustibil, respectiv spuma poliuretanică.

Aceste momente corespund şi cu pierderea de către instalaţiile de evacuare a rolului de exhaustare a atmosferei din incinta clubului, dovadă fiind şi nivelul scăzut al vizibilităţii pe imaginile video, din cauza fumului neevacuat.

Amplificarea procesului de ardere în interiorul clubului, creşterea suprapresiunii create de volumul de gaze, precum şi fenomenul de ardere descendentă şi de propagare a mediului inflamabil către spaţiile cu concentraţii de oxigen, au determinat ca la numai 56 de secunde de la începerea evacuării să apară flăcări în sas, deasupra persoanelor, determinând şi aprinderea draperiei de la intrarea în sala clubului. Flăcările au fost sesizate de sistemul de supraveghere video, imediat vizibilitatea devenind foarte scăzută datorită fumului negru şi dens.

Din cauza aglomeraţiei produse, s-a întrerupt total evacuarea prin ieşirea principală. Mulţi oameni au fost blocaţi la pământ între uşile duble şi primele rânduri de persoane, alte persoane aflate mai în spate fiind evacuate prin escaladarea celor căzuţi. Unele persoane care au reuşit să iasă, indiferent de starea lor de sănătate, au procedat la extragerea oamenilor blocaţi la pământ.  

Ulterior producerii tragicului eveniment,  Niţă Daniela Ioana şi Niţă Cristian Mihai ar fi întreprins o serie de acţiuni de distrugere şi sustragere de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză.

Sechestrul pe bunurile inculpaţilor

În vederea recuperării prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor, în cauză procurorii au dispus luarea măsurilor asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri aparţinând inculpaţilor. În cauză s-au constituit părţi civile un număr de 139 de persoane, 11 unităţi spitaliceşti şi 5 instituţii. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite