Parchetul General a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul lui Ioan Botiş, fostul ministru al Muncii pentru conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul General a dispus neînceperea urmăririi penale  (NUP) în cazul fostului ministru Ioan Nelu Botiş, în dosarul în care acesta a fost cercetat pentru un posibil conflict de interese legat de angajarea soţiei sale în proiectul european „Şansa la demnitate“.


Reprezentanţii Parchetului general au precizat că s-a dispus NUP în cazul lui Botiş pentru că fapta nu există, dar şi pentru că acesteia îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.

Oficiali ai Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au declarat pentru Mediafax că nu pot spune deocamdată dacă vor contesta soluţia procurorilor, întrucât aceasta nu le-a parvenit.

Botiş a demisionat în aprilie 2011

Ioan Nelu Botiş a demisionat pe 20 aprilie 2011 din funcţia de ministru al Muncii în contextul scandalului legat de angajarea soţiei sale în proiectul european „Şansa la demnitate“.

Cu o zi  înainte, acesta anunţase că soţia sa se va retrage din funcţia de consilier în proiectul derulat de Asociaţia „Parteneriat Euractiv“ Bistriţa şi că niciunul dintre ei nu a avut vreodată calitatea de fondator sau de membru al asociaţiei.

Scandalul privind proiectul „Şansa la demnitate“ derulat de Asociaţia Parteneriat Euro-Activ din Bistriţa a izbucnit în luna aprilie 2011. Presa a relatat că soţia ministrului Botiş  este implicată într-un proiect european finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Autoritatea de Management a acestuia fiind în subordinea Ministerului Muncii.

Fostul ministru al muncii, reclamat de ANI pentru conflict de interese

Imediat, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a reclamat pe Botiş la  Parchet pentru conflict de interese. Pe lângă ANI, şi Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat după articolele din media legate de un posibil conflict de interese în care s-ar afla Ioan Nelu Botiş.

AMPOSDRU preciza la acea vreme că proiectul „Şansa la demnitate“ în care era consilier soţia lui Ioan Botiş are o valoare de 2.130.890 de lei şi că nu a fost depusă nicio cerere de rambursare.

Proiectul a fost aprobat spre finanţare la 1 octombrie 2010, iar contractul de finanţare a fost semnat la 27 octombrie 2010. Conform acordului de delegare, proiectul se afla în monitorizare la organismul intermediar regional POSDRU Nord-Vest şi a primit prefinanţare la 29 noiembrie 2010.

Soţia fostului ministru al Muncii Ioan Botiş, Ligia Botiş  a „prezentat o situaţie care nu corespunde realităţii“ în CV-ul depus pentru a fi parte a proiectului european „Şansa la demnitate“, au descoperit inspectorii DLAF, motiv pentru care aceştia au sesizat Parchetul.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite