Păcatele lui Radu Mazăre. Primarul Constanţei va fi cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre a fost reţinut de procurorii DNA pentru fapte de corupţie FOTO Mediafax
Radu Mazăre a fost reţinut de procurorii DNA pentru fapte de corupţie FOTO Mediafax

Primarul Radu Mazăre este acuzat de procurorii anticorupţie că lua mită milioane de euro de la reprezentanţii firmelor constănţene în schimbul unor contracte şi urmează să fie cercetat în libertate, în urma deciziei luate de magistraţii Curţii Supreme. La ieşirea din sala de judecată acesta a declarat, printre altele, că în curând va renunţa la Primărie.

UPDATE Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, miercuri, propunerea de arestare a procurorilor DNA pentru Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky. 

Astfel, primarul Constanţei, Radu Mazăre, va fi cercetat în libertate, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi respectiv câştigarea unei licitaţii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la aceeaşi instanţă.

UPDATE Primarul Radu Mazăre a declarat la ieşirea din sala de judecată că va renunţa la primăria Constanţei.

„I-am spus la sfârşit judecătoarei, în ultimul cuvânt, că oricum am obosit şi foarte curând voi renunţa la primărie pentru că m-am săturat să răspund încontinuu la fel de fel de lucruri la care am fost şi de care sunt acuzat", a spus Mazăre.

Întrebat dacă este sigur că nu va mai candida la primărie, edilul a răspuns: „categoric".

De asemena, acesta a precizat că unul dintre avocaţi a declarat în faţa judecătorilor că este este cea mai originală metodă de a primi şpagă.

„La un moment dat m-a umflat râsul, unul dintre avocaţi a declarat că este cea mai originală metodă de a primii şpagă. Nişte contracte care au fost făcute între două, trei firme private. Au fost realizate cu televiziunile, s-au plătit TVA, impozite şi salarii. S-au cheltuit toţi banii plătindu-se salariile şi toate dările la stat şi, cu toate astea, şpaga am luat-o eu personal. Deci este o şpagă impozitată", a spus Radu Mazăre

După ce a petrecut noaptea de luni spre marţi în arest, Radu Mazăre a fost dus marţi după-amiază la Instanţa Supremă unde judecătorii au luat în discuţie cererea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a edilului acuzat de luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. 

Radu Mazăre este suspectat de procurori că ar fi luat şpăgi de nouă milioane de euro pentru avantajarea unor firme. El a fost audiat ore în şir atât de anchetatori DNA, cât şi de judecătorii Curţii Supreme.

Cu valiza la DNA

Dosarul în care DNA a solicitat arestarea preventivă a primarului Constanţei, Radu Mazăre, pentru trei infracţiuni de luare de mită, două de conflict de interese şi abuz în serviciu, a fost luat în discuţie de magistraţii Curţii Supreme în jurul orei 16.30.

În acelaşi dosar, procurorii au cerut şi arestarea preventivă a omului de afaceri Sorin Strutinsky, arestat în altă cauză, pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Primarul municipiului Constanţa a fost reţinut luni de către anchetatori. Citat la Direcţia Naţională Anticorupţie, Radu Mazăre s-a prezentat în faţa procurorilor într-o ţinută „cuminte”, departe de extravaganţele sale vestimentare care l-au consacrat, precum costumul de ofiţer nazist, de muşchetar sau de toreador. El a a luat cu sine şi o valiză, fiind pregătit să rămână mai mult timp în Bucureşti, după cum singur a declarat. „În viaţă e bine să fii pregătit pentru orice. Am pus în valiză un trening, am o carte, am o cruce, am şi ceva de mâncare”, afirmase cu resemnare Radu Mazăre înainte de a intra pentru ultima oară liber la DNA.

Câteva ore mai târziu, edilul de la malul mării a fost încarcerat alături de alte VIP-uri, precum Elena Udrea, Alina Bica sau Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti”, aflate de ceva vreme la „beciul domnesc”, după cum chiar edilul Constanţei a denumit, cu umor, arestul central al Capitalei.

Şpăgi de milioanede euro

Procurorii DNA îl acuză pe Radu Mazăre de fapte extrem de grave. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006 - 2009, primarul Constanţei, cu ajutorul prietenului său Sorin Strutinsky, a solicitat şi primit circa două milioane de euro de la reprezentanţii a două firme, pentru a le elibera documentaţiile de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa.

Sumele de bani au fost mascate prin contracte de publicitate fictive încheiate cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008-2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială peste şapte milioane de euro ca să o ajute să câştige licitaţia pentru salubrizarea oraşului.

Firma câştigătoare,  Polaris M Holding, aparţine deputatului PSD Eduard Martin. Societatea a câştigat prima licitaţie în 1998, semnând atunci un contract valabil pe zece ani. În 2008, contractul pentru serviciul de salubrizare cu Primăria Constanţa a fost reînnoit, în urma unei noi licitaţii.

Cercetat în alte trei dosare

Radu Mazăre are mai multe dosare la Direcţia Naţională Anticorupţie, în legătură cu activitatea sa în calitate de primar al Constanţei. Astfel, edilul Constanţei este cercetat de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul „Henri Coandă” din Constanţa.

Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. În această cauză, Radu Mazăre este sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi ţara. De altfel, în acest dosar, Radu Mazăre fusese reţinut de DNA în aprilie 2014, dar judecătorii Curţii Supreme nu au aprobat cererea procurorilor de arestare preventivă a edilului.

Într-un alt dosar, DNA l-a trimis în judecată pe primarul Radu Mazăre, în 28 octombrie 2008, pentru atribuirea nelegală a unor terenuri, în care este acuzat alături de 36 de persoane, între care Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa.

De la sultanul Suleyman, la „beciul domnesc“

Radu Mazăre şi-a luat cu el în arest câteva lucruri personale, printre care şi o cruce. Ultimul accesoriu din bagaj vine în totală contradicţie cu purtarea primarului de la Constanţa, care s-a remarcat prin acţiuni neortodoxe. S-a îmbrăcat în toate costumaţiile posibile - de personaje istorice, de mari lideri ai lumii sau de eroi de film (Ramses, Regele Soare sau Suleyman Magnificul).

Nu o dată, acestea au fost considerate total nepotrivite statutului său de om politic şi de edil-şef al unui mare oraş-port, motiv pentru care a fost aspru criticat şi chiar cercetat de procurori atunci când a defilat în uniforma de ofiţer nazist.  Apoi, Mazăre a arătat lumii întregi care sunt marile lui pasiuni: fetele şi distracţiile în cluburi. Din ce în ce mai tinere şi mereu altele, domnişoarele care îl însoţeau pe primar în turneul prin Mamaia au ajuns să-i fie escortă la urne şi la întrunirile de partid cu şefii de la Bucureşti.

Parada estivală cu carele alegorice a pus capac imaginii primarului. Oamenii s-au îngrămădit să-l vadă, investitorii din Mamaia l-au declarat cel mai bun promotor al turismului, dar constănţenii care aşteptau să-şi vadă oraşul împodobit, nu primarul împopoţonat, s-au simţit total dezamăgiţi.  Din anul 2000 încoace, de când este primar, Radu Mazăre a fost un subiect constant de presă. Ziariştii au relatat cu acte implicarea primarului şi a apropiaţilor săi în retrocedări dubioase şi afaceri de casă cu primăria, toate în detrimentul oraşului.


DESEN Vali Ivan

Radu Mazare caricatura DESEN VALI IVAN

Portul, ambiţialui Mazăre

Printre numeroasele lucruri pentru care a fost criticat se numără starea avansată de degradare a Cazinoului (lăsat în paragină), dar şi faptul că a refuzat să deconteze transportul în comun al elevilor (la care îl obliga legea). „Îmi bag p...a în Legea Educaţiei!“, le-a replicat primarul liceenilor de la Asociaţia Elevilor, care i-au făcut plângere penală la DNA şi au determinat votarea în Consiliul Local şi aprobarea subvenţiei refuzate timp de mai bine de 10 ani.

O altă ambiţie care i-a atras proteste vehemente lui Mazăre a fost încercarea de a deveni proprietar al Portului Constanţa, obiectiv de interes strategic naţional, poarta sud-estică de intrarea în Uniunea Europeană. În aceste zile, platforma portuară este în plină mişcare de proteste la adresa conducerii impuse de Radu Mazăre la Administraţia Porturilor Maritime, acuzată de incompetenţă, lipsă de viziune şi interese personale.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite