Omul de afaceri Sorin Strutinsky, apropiatul lui Radu Mazăre, arestat preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Acesta este acuzat de dare de mită şi de trafic de influenţă. Decizia magistraţilor nu este definitivă.

Strutinsky a fost dus, marţi, la Direcţia Naţională Anticorupţie - Structura Centrală unde, după mai multe ore de audieri, a fost reţinut.

Surse judiciare au precizat că, în cursul anului 2012, Sorin Strutinsky ar fi pretins de la denunţător o sumă de bani, precizată sub aspectul cuantumului ca reprezentând un procent de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către SC Argos Industrial SRL (ca parte a unui consorţiu de firme), în temeiul contractului nr. /11.12.2012, încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa (dragaj de întreţinere pe Canalul Dunărea – Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă – Midia - Năvodari). 

În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa, ar fi promis că va determina funcţionarii instituţiei ultim menţionate să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului, faţă de S.C. Argos Industrial SRL. 

În acest sens, potrivit surselor citate, pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, consorţiul de firme din care făcea parte SC Argos Industrial SRL, ar fi încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 lei şi tva aferentă de 3.058.569,53 lei), în baza contractului antemenţionat. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, Sorin Strutinsky ar fi primit de la denunţător, suma de 635.886,80 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale SC Argos SA, în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de către cel prim menţionat, respectiv SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, SC Panel Building System SRL, SC CDS Project SRL, SC Classic SRL şi SC New Open Sector SA 

De asemenea, sursele citate arată că Sorin Strutinsky ar fi primit în numerar şi suma 25.000 euro, urmând ca diferenţa de încasat, în cuantum de 112.000 lei, să fie achitată în cursul anului 2015.

Strutinsky, verificat de DNA la cererea ANI

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au cerut, pe 8 decembrie 2014, Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să îl cerceteze pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat este în relaţii comerciale cu Mazăre în alte opt societăţi.

„Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la posibila săvârşire de către Radu Mazăre, Primar al Mun. Constanţa, a infracţiunii de conflict de interese, întrucât, în calitate de reprezentant al Mun. Constanţa, a semnat cinci contracte şi un acord cadru (cu cinci contracte subsecvente) încheiate între Primăria Constanţa şi două societăţi comerciale (S.C. Conpress Holding S.R.L. şi S.C. Soti Cable Neptun S.R.L.), care îl au ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoană cu care se află în relaţii comerciale în alte opt societăţi comerciale”, se arăta într-un comunicat emis de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Potrivit unor surse, Radu Mazăre şi Sorin Gabriel Strutinsky sunt asociaţi în opt firme, respectiv: SC Alliance Qwest Company SA, SC Comtex SA, SC Conpress Group SRL, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Sigma Trading SRL, SC Silk Estate SA şi SC Xenoti SRL, nota Mediafax.

De asemenea, Mazăre, în calitate de primar, ar fi aprobat, în urma procedurii de selecţie a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finanţare din fonduri nerambursabile necesare susţinerii spectacolelor ce au fost organizate cu ocazia Evenimentului „Sărbători de Iarnă - Orăşelul Copiilor 2013”, încheiat între Primăria Constanţa şi S.C. Soti Cable Neptun S.R.L., societate care îl are ca asociat pe Sorin Gabriel Strutinsky, persoană cu care ar avea relaţii comerciale în alte opt societăţi comerciale.

ANI precizează că valoarea totală a contractelor acordate celor două societăţi comerciale este de 20.621.572, 49 de lei, fără TVA (aproximativ 4.582.571 de euro).

Potrivit Codul Penal al României, „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial [...] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

De asemenea, potrivit legii pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, „sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

Inspectorii de Integritate precizează că l-au informat pe primarul Radu Mazăre despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Radu Mazăre, în conflict de interese. Primarul Constanţei a acordat contracte partenerului Sorin Strutinsky. ANI sesizează DNA

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite