Dorin Cocoş îşi va petrece sărbătorile în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Cocoş este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani
Dorin Cocoş este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani

Omul de afaceri Dorin Cocoş îşi va petrece sărbătorile în spatele gratiilor după ce magistraţii Curţii Supreme au respins cererea afaceristului de înlocuire a arestului preventiv.

UPDATE Dorin Cocoş îşi va petrece sărbătorile în spatele gratiilor după ce magistraţii Curţii Supreme au respins cererea acestuia de înlocuire a arestului preventiv. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.


Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, edilul Gheorghe Ştefan şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru au fost arestaţi preventiv, pe 29 octombrie, în dosarul „Microsoft”.

O întâlnire de 15 milioane de euro

Procurorii îi acuză pe Dorin Cocoş, pe Dumitru Nicolae şi pe Gheorghe Ştefan de trafic de influenţă şi spălare de bani, în timp ce fostul ministru Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

În actele aflate la dosar anchetatorii explică cum Cocoş, Ştefan şi Sandu s-au întâlnit în primăvara anului 2009 şi au discutat despre continuarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, în contextul în care contractul de închiriere de licenţe Microsoft pentru Guvernul României expira în 2009. Procurorii spun că tot atunci s-au stabilit şi comisioanele celor aflaţi faţă în faţă, la discuţii: 9 milioane de euro pentru Nicolae Dumitru, aproape 4 milioane de euro pentru Gheorghe Ştefan şi 2,7 milioane de euro pentru Gabriel Sandu.

Influenţă la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica

DNA mai susţine că Nicolae Dumitru şi-ar fi exercitat influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft. 

„Pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu - ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica - ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţilor, precum şi asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii şi derulării contractului de licenţiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins şi primit de la altă persoană implicată în cauză, prin virament, în contul firmei Running Total Group pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsă şi primită provenea de la Fujitsu Siemens Computers“, au scris procurorii în ordonanţa de reţinere a lui Nicolae Dumitru.

Sandu: Funeriu şi Vreme au făcut toată porcăria

În referatul pe care l-au prezentat judecătorilor Curţii Supreme când au cerut arestarea celor patru anchetatorii redau şi o discuţie interceptată în care Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor, se plângea unei persoane neidentificate de faptul că el se numără printre „vinovaţii de serviciu“ din dosarul „Microsoft” şi ar fi „ăla care-i cel mai belea“.

Circuitul şpăgilor prin firme offshore

Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu şi-au luat aproape toate măsurile de precauţie atunci când au primit mita, spun anchetatorii. Ei ar fi cerut firmei D-CON.NET. AG, care a câştigat licitaţia măsluită, să înfiinţeze o altă firmă, prin conturile căreia să fie „spălată“ mita. În octombrie 2009, firma special creată Barringwood Investment Ltd ar fi încasat 18 milioane de euro pentru un contract fictiv, iar de aici, în baza unui alt contract fictiv, ar fi fost livrate 4 milioane de euro către o firmă controlată de Gheorghe Ştefan.

Offshore-ul creat special ar mai fi transferat 2,7 milioane de euro în contul firmei ESSIM Partners, controlată printr-un prieten de ministrul de atunci Gabriel Sandu. Dorin Cocoş ar fi preferat însă banii în mână. Nouă milioane de euro ar fi fost scoşi din conturile offshore-ului de către Dinu Pescariu, aduşi în ţară de acesta şi înmânaţi lui Cocoş, arată procurorii.

Anchetatorii mai susţin că Nicolae Dumitru ar fi cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari de la Fujitsu Siemens pentru a interveni la Guvern în contractul licenţelor Microsoft.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

STENOGRAME Dosarul „Microsoft“. Dorin Cocoş: „Am vorbit şi cu Elena. A zis: «Foarte bine»“

Şpăgi nesimţite în dosarul „Microsoft“. Gabriel Sandu, Pinalti, Nicolae Dumitru „Niro” şi Cocoş au fost arestaţi preventiv

Dosarul „Microsoft”. Cum îşi mascau şpăgile Gabriel Sandu, Pinalti, Cocoş şi Dumitru Nicolae

Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu rămân cu imunitate până după alegerile prezidenţiale

Averile miniştrilor acuzaţi de corupţie în dosarul „Microsoft”

Andronescu, după audierile din dosarul „Microsoft”: „Nu există probe la dosar. Dacă eram vinovată, îmi dădeam demisia!”. Decizia, pe 19 noiembrie

Dosarul Microsoft: Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie

Dosarul „Microsoft”. Adriana Ţicău, fostul ministru al Comunicaţiilor, a fost pusă sub învinuire

Dosarul „Microsoft”. Fostul ministru Daniel Funeriu, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Dosarul „Microsoft”. Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicaţiilor, audiat la DNA

Dosarul „Microsoft”. Claudiu Florică, personajul care i-ar fi jucat pe degete pe politicieni, audiat de procurorii anticorupţie

Dosarul Microsoft: Deputatul Opoziţiei poate fi urmărit penal. Parlamentarii şi-au trimis „rezervele“ la vot

INFOGRAFIE Afacerea Microsoft a demarat în Parlament cu frâna de mână trasă

Dosarul Microsoft: Cine sunt cei trei demnitari ocrotiţi de Parlament

Dosarul Microsoft. Procedurile au fost îndeplinite. Procurorii vor începe audierile a 5 din cei 9 foşti miniştri suspectaţi de corupţie

Băsescu a cerut începerea urmăririi penale pentru cinci foşti miniştri, în dosarul Microsoft: „Nimic din acest dosar nu provine de la Bittner“

Dosarul „Microsoft“. Cine este personajul care i-a jucat pe degete pe politicieni

Dosarul „Microsoft”, cartoful fierbinte din Parlamentul României

Procurorul General gafează: a trimis greşit cererea DNA pentru anchetarea lui Valerian Vreme, Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu

Fostul şef SIE Teodor Meleşcanu susţine că dosarul „Microsoft” de România a pornit de la FBI

Dosarul „Microsoft”. DNA declanşează operaţiunea „Mâini curate“ în care sunt anchetaţi nouă foşti miniştri

Dosarul „Microsoft“. DNA: În acest moment, Victor Ponta „nu are calitate de suspect sau de inculpat“

Reacţii în dosarul comisioanelor de milioane de dolari. Andronescu: Nu am luat niciun leu de la nimeni

Cutremur pe scena politică. DNA cere aviz pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri în dosarul „Comisioane de miliarde la nivel înalt”

DNA: Dan Nica a refuzat să se prezinte la audieri

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite