Ofiţerul Aura Ion nu a raportat că pleacă cu avionul: Armata şterge urmele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării refuză să răspundă în ce condiţii a plecat sublocotenentul Aura Ion cu avionul care avea să-i aducă moartea. Regulamentele militare interzic părăsirea garnizoanei fără raport scris şi aprobat de superiori.

Surse din sistemul de medicină militară ne-au relevat o faţetă încă neabordată de autorităţile care se ocupă de investigarea accidentului de avion căruia i-a căzut victimă studenta la medicină militară Aura Ion: condiţiile în care aceasta a părăsit garnizoana Bucureşti. A existat sau nu un raport de părăsire a Garnizoanei Bucureşti aprobat de superiori? Această întrebare lărgeşte cercul celor responsabili de moartea tinerei şi îi include şi pe comandanţii direcţi ai acesteia.

Potrivit unor medici militari rezidenţi din Spitalul Militar Central „Carol Davila”, studenţii-ofiţeri au acelaşi regim cu toţi militarii şi se supun aceloraşi regulamente. Una dintre restricţii este aceea că nu pot părăsi garnizoana în care activează fără raport scris, aprobat de superiori – în speţă de către comandantul Institutului medico-Militar, Dragoş Cuzino.
De asemenea, ei sunt obligaţi să locuiască în căminul de garnizonă, şi niciun student nu are voie să părăsească nici măcar căminul, darămite Garnizoana Bucureşti, fără înştiinţarea superiorilor, prin raport scris şi aprobat.

De asemenea, orice activitate desfăşurată de studenţi se aprobă de comandantul Institutului Medico-Militar, col. Dragoş Cuzino. Astfel, studenţilor le sunt interzise activităţile care presupun lipsa acestora din programul de învăţământ, cum ar fi voluntariatul, chiar şi în spitale. „Au mai fost studenţi care au cerut permisiunea să participe la acţiuni de voluntariat, ca în cazul Aureliei Ion, dar nu li s-a aprobat, pentru că programul didactic militar este strict. Nu ai voie să pleci nicăieri fără raport aprobat şi ordin de serviciu. Uneori, mai plecam în oraş fără aprobare, dar o făceam pe riscul nostru”, a declarat pentru „Adevărul”, sub protecţia anonimatului, un medic rezident. 

Oficialii Armatei se fac că ninge

Oficialii Armatei se eschivează să răspundă la mai multe întrebări referitoare la prezenţa sublocotentului-student Aurelia Ion (avansată post-mortem la gradul de locotenent) în avionul prăbuşit, săptămâna trecută, în Apuseni. Nu se cunoaşte încă unde trebuia să fie, de fapt, Aurelia Ion, în timp ce zbura spre Oradea sau dacă ofiţerul avea aprobarea superiorilor de a părăsi Garnizoana Bucureşti şi de a participa la acţiuni de voluntariat.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a informat doar că Aurelia Ion era ofiţer-student în anul V la Institutul Medico-Militar (IMM) din Bucureşti şi făcea un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni.
Am încercat să aflăm aceste răspunsuri de la reprezentanţii Ministerului Apărării. Şeful Biroului de Presă al MApN, lt.col. Daniel Anghel, a invocat vremea nefavorabilă pentru a nu răspunde la solicitarea de presă.”Nu vedeţi ce este afară? Nu cred că putem să vă răspundem azi...”. Cu alte cuvinte, funcţionarii ministerului ar fi ieşit, cu mic, cu mare, la deszăpezit.

Aceiaşi tăcere suspectă i-a lovit şi pe comandantul Institutului Medico-Militar, col. Dragoş Cuzino, unde învăţa Aurelia Ion. Deşi, iniţial, a acceptat cu amabilitate să vorbească despre cazul accidentului aviatic, Cuzino a refuzat să mai spună ceva după ce a fost întrebat dacă a aprobat un posibil raport al sublocotenentului Aurelia Ion privind încuviinţarea de a părăsi Garnizoana Bucureşti. Comandantul IMM nu a vrut să spună nici dacă  tânăra avea permisiunea de a desfăşura activităţi de voluntariat. „M-aţi sunat pe un număr personal, nu pot să vă răspund, vă rog să faceţi o solicitare scrisă la Ministerul Apărării pentru a vi se răspunde la întrebări”, a fost reacţia şefului IMM.

Nici generalul Ioan Sîrbu, şeful Direcţiei Medicale a Armatei, nu a acceptat să discute. „Sunt într-o activitate, nu pot să vorbesc”, a fost replica generalului, după care a întrerupt convorbirea.
Până la închiderea ediţiei, oficialii MApN nu au răspuns la solicitarea ziarului „Adevărul”.

Fratele Aurei „bănuieşte” că avea aprobare

Alexandru Ion, fratele Aureliei Ion, susţine că în ultima perioadă tânăra stătea mai mult acasă decât în garnizoană. „Stătea cu noi în ultima vreme. Nu era prima oară când făcea asta, ci era a patra oară. De două ori a plecat în misiune cu avionul şi odată s-a dus cu ambulanţa. Totuşi, vestea că va merge a primit-o luni. Era foarte încântată, îi plăcea foarte mult să colaboreze cu medicii de la Fundeni”, a declarat Alexandru. Fratele Aureliei nu este, însă, sigur dacă studenta avea dreptul sau nu să plece la Oradea. „Bănuiesc că a primit aprobarea, nu ar fi plecat fără o aprobare, asta e clar!”, a mai spus Alexandru.

Citeşte şi:

 Radu Zamfir, audiat la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Surse: „Medicul nu a putut oferi timpi precişi ai derulării evenimentelor”

MĂRTURII Dr. Sorin Ianceu: „Aura era inertă. Nu îşi putea mişca mâinile şi picioarele, ne striga pe nume. Imaginea ei mă afectează cel mai mult”

VIDEO Accident aviatic în Munţii Apuseni. Dorin Ungur, şeful ISU Cluj: Romatsa ne-a dat coordonatele greşite

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite