Numărul incidentelor aeronautice raportate în România, în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România numărul de evenimente de aviaţie civilă raportate a crescut cu 13,1% faţă de anul anterior, după o scădere în 2015, în timp ce numărul incidentelor grave a crescut de nouă ori, potrivit raportului anual publicat de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS), instituţie responsabilă de investigaţii privind siguranţa aviaţiei civile.

În 2015, au fost înregistrate 1.354 de evenimente de aviaţie civilă raportate, dintre care 888 evenimente în operaţiunile de transport aerian commercial, potrivit raportului CIAS, citat de News.ro.

Anul trecut, numărul evenimentelor operaţiunile de transport aerian commercial a crescut cu 15%, până la 1.021, dintre care 7 incidente grave, 5 fiind pe teritoriul României.

”În anul 2016 au fost raportate 1.021 evenimente de aviaţie civilă produse în operaţiunile de transport aerian comercial. Din punct de vedere al severităţii, au fost înregistrate 940 evenimente fără efect asupra siguranţei, 58 de incidente, un incident major, 8 incidente semnificative, 7 incidente grave şi 7 evenimente raportabile unde nu a existat intenţie de zbor”, se arată în raport.

În total, comparativ cu anul 2015, s-a înregistrat o creştere de nouă ori a numărului de incidente grave, în anul 2016 fiind înregistrate nouă astfel de evenimente, faţă de unul în anul anterior. Şapte dintre acestea s-au produs pe teritoriul României, dintre care cinci în operaţiunile de transport aerian commercial.

Un incident grav a avut loc în data de 7 ianuarie 2016, când o aeronava tip Boeing 737-400-430 a ieşit în afara pistei depăşind pragul, pe aeroportul aeroportul internaţional Avram Iancu Cluj.

Un alt incident grav s-a produs în 29 decembrie 2016, în care a fost implicată o aeronavă tip Boeing 737-400. În timp ce aeronava era în urcare, s-a declanşat avertizarea de altitudine cabină, măştile de oxigen din cabina pasagerilor declanşându-se automat.

În 13 octombrie 2016, pe aeroportul Henri Coandă, în procesul accelerării pentru decolare, echipajul unei aeronave tip ATR72-500 a resimţit vibraţii puternice, pilotul-comandant luând decizia de a întrerupe decolarea şi de a se întoarce la poziţia de parcare, pentru investigaţii suplimentare.

Tot pe aeroportul Henri Coandă, în 14 octombrie 2016, o aeronavă de tip SAAB 340A, ce efectuase un zbor cargo, a intrat pe platforma 3 pentru a rula la poziţia de parcare.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite