VIDEO Nou protest la Muzeul Ţăranului Român: „Ne întâlnim cu zecile de mii pentru a opri acel film scârbos, anormal şi greţos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva zeci de protestari s-au adunat din nou, joi seară, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), prin intermediul reţelelor de socializare, pentru a încerca să împiedice proiecţia filmului „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic.

Sub sloganul „Chemarea Ţăranului Român“, cei care spun că fac parte din Frăţia Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruinţă“ au îndemnat câţi mai mulţi oameni să vină la MNŢR apentru a sabotea proiecţia filmului „Soldaţii. Poveste din ferentari“ care, spun ei, conţine scene homosexuale. 

După o jumătate de oră de la începerea proiecţiei filmului semnat de Ivana Mladenovic, mai multe persoane au făcut gălăgie şi au proiectat lumini pe ecran, iar poliţia a fost chemată să evacueze sala.

Un bărbat a fost escortat, iar alţii au părăsit de bunăvoie sala. În urma acestui incident, proiecţia filmului a fost reluată.

Conducerea instituţiei muzeale a transmis, miercuri, că a solicitat sprijinul autorităţilor, considerând inacceptabilă presiunea şi impunerea cenzurii.

„Având în vedere reacţiile apărute astăzi, 7 februarie 2018, în mediile de socializare pentru iniţierea unor proteste privind proiectarea filmului «Soldaţii. Poveste din Ferentari», la Cinema Muzeul Ţăranului, programată mâine, 8 februarie 2018, Muzeul Naţional al Ţăranului Român aduce următoarele clarificări: Muzeul nu are calitatea de a cenzura conţinutul unei proiecţii cinematografice care în prealabil a obţinut de la autorităţile competente toate avizele şi certificatele de rating impuse de lege”, arată comunicatul MNŢR.

image

Instituţia muzeală a mai transmis că Cinema Muzeul Ţăranului face parte din reţeaua cinematografică Europa Cinemas, respectând întru totul standardele de calitate în domeniu, difuzând filme europene non-naţionale şi naţionale.

protest la Muzeul Ţăranului Român FOTO Florinela Iosip

„În acelaşi timp, conţinutul filmelor distribuite nu reprezintă în mod necesar punctul de vedere al MNŢR, acestea având acordul direct al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). În aceste condiţii, MNŢR consideră inacceptabilă presiunea şi impunerea cenzurii, dreptul la libera exprimare fiind una din libertăţile fundamentale obţinute de societatea democratică românească”, mai arată comunicatul muzeului.

„MNŢR îşi menţine aceeaşi opinie pe care a prezentat-o în data de 5 februarie în urma incidentelor care au avut loc în 4 februarie şi menţionează că, pentru a preveni noi manifestări nepotrivite, am solicitat autorităţilor legale sprijinul”, adaugă acesta.

Primul incident

Mai multe persoane au întrerupt duminică seară proiecţia filmului „120 BPM/bătăi pe minut", considerând că tema legată de homosexuali nu este potrivită cu cinematograful MŢR, văzut ca un spaţiu „sacru". Ei au cântat imnuri bisericeşti şi au afişat icoane, steaguri şi un banner cu inscripţia „Soros, leave them kids alone". Filmul, regizat de Robin Campillo, a fost recompensat cu marele premiu al juriului la Cannes 2017 şi a fost propus de Franţa pentru o nominalizare la premiile Oscar.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

image

Luni, MNŢR a transmis că reprezentanţii instituţiei nu vor ca aceasta să fie transformată în terenul minat al unor confruntări care ţin mai degrabă de ideologie decât de credinţă. Muzeul a precizat că dacă cei implicaţi doreau să protesteze legal ar fi putut să o facă în faţa instituţiei, păstrându-se în limitele permise de lege.

Tot luni, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a transmis un mesaj prin care condamnă „reacţiile isterice şi deplasate” care au avut loc duminică seară la MNŢR. Reţeaua a precizat că grupul de protestatari nu a înţeles că acest muzeu tratează universul rural nu numai din perspectiva trecutului, dar şi în strânsă relaţie cu alteritatea satului românesc din zilele noastre, cu noua tipologie a ţăranului român.

image

Proiecţia filmului francez „120 BPM/ bătăi pe minut”, regizat de Robin Campillo, a fost reprogramată pe 20 februarie, de la ora 18.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) din Bucureşti.

Cristian Mungiu a reacţionat la întreruperea proiecţiei care a avut loc duminică la sediul instituţiei muzeale, spunând că acest incident a făcut ca România să fie din nou asociată cu termeni ca „primitivism”, „fanatism” şi „intoleranţă”.

Nou protest la Muzeul Ţăranului Român

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite