Nicuşor Constantinescu rămâne cu un singur mandat de arestare. Curtea de Apel Bucureşti a infirmat una dintre măsurile de arestare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Constantinescu avea două mandate de arestare emise pe numele său
Nicuşor Constantinescu avea două mandate de arestare emise pe numele său

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au infirmat, miercuri, mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Nicuşor Constantinescu şi au stabilit să fie cercetat sub control judiciar. Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa rămâne, însă, în spatele gratiilor, deoarece a fost emis un alt mandat de arestare în cazul său.

Judecătorii au decis să admită contestaţia lui Constantinescu, formulată împotriva deciziei din 6 noiembrie a Tribunalului Bucureşti, şi să dispună ca acesta să fie cercetat sub control judiciar.

Decizia magistraţilor a fost dată în dosarul în care preşedintele suspendat al CJ Constanţa este judecat pentru că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi.

Chiar dacă această decizie este definitivă, Nicuşor Constantinescu va rămâne în continuare în arest deoarece Tribunalul Constanţa, a emis un alt mandat de arestare pe numele lui, în dosarul în care acesta este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

Mandatele de arestare 

În primăvara acestui an, Nicuşor Constantinescu a plecat în SUA pentru a se trata de cancer la prostată, dar judecătorii i-au fixat termen de revenire în ţară pe 2 iulie 2014. La expirarea acestui termen, pe numele lui Nicuşor Constantinescu a fost emis un mandat internaţional de arestare. Măsura preventivă, dispusă de Tribunalul Capitalei, nu a fost însă menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, motiv pentru care mandatul a fost anulat. 

Tribunalul Bucureşti a dispus din nou, pe 23 iulie, arestarea lui Nicuşor Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care acesta fumează la terasa unui restaurant din New York în condiţiile în care pretindea că se află în stare gravă la spital. 

Soluţia a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, care a arătat, în motivarea deciziei, că apărarea lui Constantinescu nu s-a bazat pe înscrisuri medicale credibile care să arate că „inculpatul se afla internat în stare gravă într-un spital din New York”, la momentul cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

La sfârşitul lui august, tot Curtea de Apel Bucureşti a admis o contestaţie în anulare a procurorilor anticorupţie, stabilind astfel ca Tribunalul Bucureşti să emită mandat european de arestare pe numele lui Nicuşor Constantinescu şi să-l dea pe acesta în urmărire internaţională. 

Speriat că ar putea fi arestat şi trimis în România, în septembrie, baronul de Constanţa a trimis un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., în care susţinea că justiţia română e controlată de DNA şi cerea respingerea oricărei cereri de arestare ce va ajunge în SUA pe numele său.

Baronul de Constanţa şi problemele lui penale

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în mai multe dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal mai multe terenuri. 

Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul 9 milimetri.

În dosarul în care preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa este acuzat de abuz în serviciu, pentru că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, DNA a cerut instanţei să pună sechestru pe bunurile lui, pentru a fi recuperat prejudiciul, dacă instanţa va stabili definitiv că acesta este vinovat. 

Inculparea lui Nicuşor Constantinescu este cea mai mică problemă a Consiliului Judeţean Constanţa. Judeţul trebuie să facă faţă la o mulţime de procese pentru prejudicii uriaşe, executări silite pentru amenzi judiciare date de instanţe, că urmare a proceselor câştigate de un om de afaceri căruia şeful de judeţ i-a refuzat eliberarea certificatelor de urbanism etc.

Mai mult, DNA l-a trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi făcut plăţi nelegale, prin care a prejudiciat CJ cu peste 30 milioane de lei şi statul cu peste un milion de lei.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Avocatul baronului Nicuşor susţine că acesta este în SUA. „Ce, l-au paraşutat din avion?“. Oficialităţile turce l-au preluat şi fac formalităţile de extrădare 

Cum a ajuns Nicuşor Constantinescu în arest, „nesilit de nimeni”, după câteva luni de băjenie prin SUA şi Turcia

Avocatul baronului Nicuşor susţine că acesta este în SUA. „Ce, l-au paraşutat din avion?“. Oficialităţile turce l-au preluat şi fac formalităţile de extrădare

Cererea de extrădare a lui Nicuşor Constantinescu, respinsă de autorităţile din SUA

Mazăre, despre baronul Nicuşor Constantinescu: este aşa de periculos, încât americanii i-au prelungit viza

Noua miză a lui Nicuşor Constantinescu: viza de State expiră într-o săptămână

Consiliul Judeţean îi ia apărarea lui Nicuşor Constantinescu: „Preşedintele CJ a fost suspendat, deşi se afla în concediu medical“

Percheziţii la evazioniştii din Constanţa. Printre suspecţi, un apropiat al lui Nicuşor Constantinescu

Unde a dispărut baronul Nicuşor? El spune că e în SUA, autorităţile îl vor da în urmărire internaţională. Un şef din TVR i-a schimbat scutecele

Mazăre, despre baronul Nicuşor Constantinescu: este aşa de periculos, încât americanii i-au prelungit viza

Noua miză a lui Nicuşor Constantinescu: viza de State expiră într-o săptămână

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite