Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii, ar fi fost informat de SRI despre neregulile privind dezinfectanţii. MS: „Nu putem confirma sau infirma”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu ar fi fost informat de Serviciul Român de Informaţii (SRI), în anul 2015, despre mai multe nereguli privind dezinfectanţii Hexi Pharma folosiţi în spitalele româneşti, informarea transmisă vizând Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca. Ministerul Sănătăţii a precizat însă că nu poate confirma sau infirma o astfel de informaţie, dat fiind faptul că doar ministrul ar avea acces la informările SRI.

UPDATE „Ministerul Sănătăţii nu poate confirma sau infirma faptul că fostul ministru, domnul Nicolae Bănicioiu, ar fi primit informări de la Serviciul Român de Informaţii (SRI) în care să fi fost menţionat în clar numele companiei Hexi Pharma. Informările SRI pe care le primeşte un ministru sunt la cel mai înalt nivel de clasificare din instituţia respectivă şi numai ministrul are acces la acestea”, arată Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, acţiunea de control dispusă de Nicolae Bănicioiu la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca s-a derulat în perioada 09.02.2015 – 13.02.2015.

„Corpul de Control nu a verificat produse ale companiei Hexi Pharma în cadrul controlului, problema nefiind trecută în acţiunile tematice. În ceea ce priveşte condiţiile igienico-sanitare, au fost constatate deficienţe în principal la proceduri nerespectate şi la amenajarea improprie a unor spaţii”, transmite MS.

Ulterior, raportul Corpului de Control a fost transmis către Camera de Conturi Cluj, ANRMAP, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, CAS Cluj şi Colegiul Medicilor Cluj pe baza altor concluzii din celelalte tematici de control.

Nicolae Bănicioiu: „Nu pot să spun dacă am primit sau nu informări de la SRI”

„Eu nu pot să spun dacă am primit sau nu informări de la SRI pentru că nu este legal. Acum nu mai am acces la arhiva şi la actele din Ministerul Sănătăţii, dar ce pot să vă spun este că, în momentul în care primeam orice fel de informaţie, de oriunde, am dispus controale în spitale. Au fost două controale mari, naţionale, inclusiv pe dezinfectanţi. Am retras loturi de dezinfectanti. Nu stiu daca erau sau nu Hexi Pharma pentru că nu exista doar această firmă pe piaţă. Mai sunt şi alte firme”, a declarat Nicolae Bănicioiu, citat de news.ro.

În urma informării, Bănicioiu, care a fost ministru din 2014 până în noiembrie 2015, a trimis Corpul de Control la spitalul din Cluj-Napoca, însă nu s-a luat nicio măsură cu privire la aceste nereguli. La momentul respectiv, în timpul controlului, s-au depistat la Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca şi alte nereguli. 

Parchetul General face cercetări în ceea ce priveşte infracţiuni privind punerea pe piaţa a produsele Hexi Pharma, care în urma testelor s-au dovedit a fi neconforme, infracţiunile investigate fiind de zădărnicirea a combaterii bolilor şi înşelăciune. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite