Mandat de arestare pentru Neculai Onţanu. Denunţul lui Borcea: „I-am spus că îi vom da un milion de euro dacă vom obţine restituirea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristi Borcea le-a spus procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că i-a promis primarului Sectorului 2, Neculai Onţanu, că îi va da un milion de euro dacă îl va ajuta să obţină restituirea unui teren. Asta reiese din denunţul formulat de omul de afaceri împotriva edilului, în care mai menţionează că, după obţinerea terenului, el i-ar fi dat lui Onţanu o parte din terenul său. Edilul a primit mandat de arestare pentru 30 de zile.

UPDATE În urma deciziei de arestare preventive a lui Neculai Onţanu, acesta a fost suspendat din funcţia de primar al Sectorului 2.

„Privitor la cazul Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 al municipiului Bucureşti, Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a Penală, a comunicat, prin fax, Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti (...) faptul că, prin încheierea din Camera de Consiliu din data de 25.03.2016, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti Secţia a II-a Penală, s-a admis propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie şi s-a dispus arestarea preventivă pentru o durată de 30 de zile a inculpatului Neculai Onţanu, începând cu data încarcerării”, potrivit unui comunicat emis de Prefectura Capitalei.

„Prefectul municipiului Bucureşti a transmis prin fax, în aceeaşi zi, Consiliului local al Sectorului 2, ordinul de constatare a suspendării de drept a mandatului primarului sectorului 2, aducând la cunoştinţă acestei autorităţi deliberative că în baza aceluiaşi text de lege, pe întreagă perioada a suspendării, atribuţiile primarului vor fi exercitate de către viceprimarul sectorului 2", se mai arată în comunicat.

UPDATE 14.05 Neculai Onţanu s-a predat la Arestul Capitalei.

UPDATE 13.15 Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a primarului Neculai Onţanu, a avocatei Loredana Radu şi a directorului Toma Şutru. Decizia poate fi contestată la Curtea Supremă.

Minuta Curţii de Apel Bucureşti: Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – D.N.A. În baza art. 226 C.proc.pen., rap. la art.202 alin.1şi 3 c.pr.pen. şi art.223 alin.1 lit.b şi alin.2 c.pr.pen. dispune arestarea preventivă pentru o durată de 30 de zile a inculpatului Onţanu Neculai, începând cu data încarcerării. În baza art. 226 C.proc.pen., rap. la art.202 alin.1şi 3 c.pr.pen. şi art.223 alin.2.c.pr.pen. dispune arestarea preventivă pentru o durată de 30 de zile a inculpaţilor Radu Loredana Claudia şi Şutru Toma, începând cu data încarcerării. În baza art. 275 alin. 2 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în cameră de consiliu, azi 25.03.2016.

Denunţul lui Cristi Borcea

„Am fost de acord cu propunerea lui Dragoş Dobrescu, sens în care la următoarea întâlnire cu primarul Onţanu, care a avut loc, din câte îmi amintesc, fie la stadion, fie la primărie, i-am spus acestuia că Dragoş Dobrescu împreună cu mine doream să obţinem resituirea unor suprafeţe de teren în sectorul 2, întrebându-l dacă ne poate ajuta. I-am spus domnului primar că, în cazul în care vom obţine restituirea, îi vom da o sumă de bani, din câte îmi amintesc, un milion de euro. Domnul primar a fost de acord cu propunerea mea şi mi-a spus că, dacă documentele sunt în regulă, ne va ajuta să obţinem acele terenuri. Revenind la suprafaţa de teren cerută de primarul Onţanu, aceasta a fost scăzută din partea mea şi, ca urmare a transferării acesteia către persoanele indicate de primar, eu sau persoanele care acţionau în numele meu, respectiv sora mea, nu am primit vreo sumă de bani. Nici eu, nici sora mea nu am cunoscut persoanele care au cumpărat formal terenul, la indicaţia primarului Onţanu. Ulterior obţinerii terenurilor, nu am mai purtat discuţii cu primarul pe această temă, eu doar mulţumindu-i pentru ajutor şi întrebându-l dacă totul este în regulă, el confirmându-mi că este mulţumit”, a declarat Cristi Borcea în faţa anchetatorilor, potrivit realitatea.net.

De asemenea, omul de afaceri Dragoş Dobrescu le-a spus procurorilor anticorupţie că ştia că Borcea „era în relaţii de amiciţie cu primarul Sectorului 2, Onţanu Neculai”.

„Am acceptat încheierea acelei promisiuni/trazacţii întrucât aveam cunoştinţă de faptul că Borcea Cristian era în relaţii de amiciţie cu primarul Sectorului 2, Onţanu Neculai, precum şi convingerea că putea determina urgentarea procedurii de reconstituire a dreptului de proprietate. (...) Eu mi-am dat seama că urma să mituiască funcţionarii implicaţi în soluţionarea cererii de retrocedare şi bănuiam şi la cine urma să ajungă, având în vedere relaţiile lui Cristi cu Onţanu Neculai”, conform declaraţiilor făcute de Dobrescu.

Toma Şutru, secretarul Consiliului Local Sector 2, a confirmat în faţa DNA că Neculai Onţanu şi Cristi Borcea s-au întâlnit chiar la sediul Primăriei.

„În legătură cu Borcea Cristian, arăt că în acea perioadă l-am văzut o dată sau de două ori aşteptând să intre la primarul Onţanu Neculai, iar o dată, cu câteva zile înainte de data de 1 iunie 2007, primarul a venit cu Borcea Cristian la mine în birou, primarul spunându-mi că Borcea are o problemă la noi la primărie, în legătură cu o reconstituire, după care Borcea Cristian mi-a spus că nu ştie detalii exacte cu privire la această reconstituire, dar are pe cineva care se ocupă de problemă. Am dedus că este vorba despre Astratini Sorin, care este un angajat de-ai lui Dragoş Dobrescu, Astratini fiind cel care se ocupă de obţinerea şi de punerea la Primăria Municipiului Bucureşti a documentaţiei necesare reconstituirii”, a declarat Toma Şutru.

DNA cere arestarea preventivă a lui Onţanu

Curtea de Apel Bucureşti este aşteptată vineri să anunţe o decizie privind cererea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a primarului Neculai Onţanu. Instanţa a judecat, joi, cererea DNA, în au amânat pentru astăzi pronunţarea. 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză pe Neculai Onţanu că a primit mită un teren de 1.500 de metri pătraţi pentru retrocedarea 83.500 de metri pătraţi în sectorul 2. El ar fi primit terenul prin intermediul avocatei Loredana Radu, care, alături de o altă persoană, l-a cumpărat la un preţ mult redus.

Anchetatorii arată, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că avocata a revândut apoi jumătate din suprafaţa de 1.000 de metri pătraţi pe care o cumpărase ea, către Gabriel Oprea, conform news.ro.

Preţul: de 7 ori mai mic

Preţul menţionat în contractul dintre Loredana Radu şi Gabriel Oprea este de 400 euro/mp, de şapte ori mai mic decât preţul plătit în aceeaşi perioadă pentru un teren din acelaşi lot şi care avea o documentaţie de urbanism similară şi mai puţin de jumătate faţă de valoarea minimă din Ghidul orientativ (care crescuse la 900 euro/mp la această dată).

„Relaţia apropiată dintre inculpatul Onţanu Neculai şi beneficiarul final al terenului, care l-a obţinut la un preţ mult inferior valorii reale, confirmă faptul că prin transferul iniţial al dreptului de proprietate s-a urmărit crearea unui beneficiu patrimonial indirect primarului sectorului 2”, susţin procurorii.

După vânzarea terenului către Gabriel Oprea, avocata Loredana Radu a obţinut de la Primăria Sectorului 2 o autorizaţie de construcţie pentru un imobil cu 10 etaje (3S+P+6E), care a fost ulterior edificat. Potrivit presei, Gabriel Oprea construieşte acolo un hotel.

„Din verificările procurorilor rezultă că autorizaţia a fost emisă la solicitarea expresă a primarului Onţanu Neculai, cu încălcarea prevederilor legale, având în vedere că imobilul se află în zona verde de protecţie a Lacului Tei, care este neconstruibilă conform art. 9 din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul  localităţilor şi conform Planului de Urbanism General al Municipiului Bucureşti”, se precizează în referatul DNA.

Celelalte terenuri de retrocedat, până la 83.500 de metri pătraţi, au fost împărţite şi distribuite în mai multe loturi de primarul Neculai Onţanu.

Astfel, procurorii notează că un prim lot de 17.943 mp este amplasat pe b-dul Pierre de Coubertin, un alt lot de 33.157,85 mp este situat pe str. Petricani, un lot de 11.774,06 mp este situat pe str. Barbu Văcărescu/str. Gheorghe Ţiţeica, unul de 7.765,73 mp - tot pe str. Barbu Văcărescu, unul de 12.165 mp - pe Şoseaua Colentina, unul de 344,10 metri pătraţi - pe str. Icoanei - şi unul de 349,17 mp - pe str. Cremeniţa.

Pe aceeaşi temă:

Referat DNA. Primarul Onţanu s-a ocupat personal de autorizaţia pentru hotelul lui Gabriel Oprea de pe malul Lacului Tei

Ce s-a ales de cei 7 primari ai USL din Bucureşti. Ultimii „mohicani“ rămaşi în picioare

Familia lui Gabriel Oprea, beneficiarul final al retrocedărilor pentru care a fost reţinut Onţanu

Surse: Omul de afaceri Cristian Borcea, denunţător în dosarul lui Neculai Onţanu

Loredana Radu, fosta avocată a lui Victor Ponta, reţinută în dosarul lui Neculai Onţanu

Viaţa lui Neculai Onţanu, omul care a condus 16 ani Sectorul 2: de la maistru în construcţii la general de brigadă

Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2, reţinut de DNA pentru luare de mită

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite