MOTIVARE Curtea de Apel: Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au acreditat ideea că justiţia este la discreţia lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Băsescu a fost arestat pe 20 iunie pentru trafic de influenţă FOTO Eduard Enea
Mircea Băsescu a fost arestat pe 20 iunie pentru trafic de influenţă FOTO Eduard Enea

Curtea de Apel Bucureşti arată în motivarea deciziei de menţinere în arest preventiv a lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, că eliberarea acestuia ar perturba ordinea publică şi au reţinut că apărarea invocată de acesta în timpul procesului „este lipsită de veridicitate”.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a dat miercuri publicităţii motivele pentru care a menţinut decizia de arestare preventivă a lui Mircea Băsescu şi a lui Marian Căpăţână în dosarul în care fratele preşedintelui este acuzat de trafic de influenţă.

Potrivit motivării, judecătorii au remarcat că ipoteza unui împrumut pentru justificarea banilor primiţi nu este veridică, întrucât între părţi nu s-a semnat un contract de împrumut.

„Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au acreditat ideea că justiţia este la discreţia influenţelor lor, profitând de poziţia pe care o are fratele preşedintelui, pentru a da credibilitate afirmaţiilor făcute”, arată judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.

„Este de remarcat faptul că inculpaţii au înţeles să urmărească obţinerea unor foloase substanţiale de pe urma persoanelor interesate să rezolve pe căi ilicite anumite probleme judiciare, promiţând o hotărâre favorabilă în schimbul unor sume de bani, cu consecinţa afectării încrederii publicului în funcţionarea sistemului judiciar, acreditând ideea că justiţia este la discreţia influenţelor lor, profitând de poziţia pe care o are inculpatul Băsescu Mircea pentru a da credibilitate afirmaţiilor făcute", se mai arată în motivare.

Legat de raţiunile menţinerii în arest a fratelui preşedintelui şi a lui Căpăţână, instanţa menţionează „gradul ridicat de pericol social al faptelor", subliniind că acesta nu este diminuat de faptul că presupusa activitate infracţională s-a derulat în perioada 2011 - 2012.

„Natura infracţiunii, presupus a fi fost săvârşită de către inculpaţi, modul în care aceştia au acţionat, conturează un grad ridicat de pericol social al faptelor pentru care sunt cercetaţi, constând în starea de nelinişte, în sentimentul de insecuritate în rândul societăţii civile, generat de rezonanţa socială negativă a faptului că inculpaţii, asupra cărora planează acuzaţia comiterii unor asemenea infracţiuni, ar putea fi cercetaţi în stare de libertate. În acord cu judecătorul fondului, se constată că, deşi presupusa activitate infracţională s-a derulat în perioada 2011-2012, nu se poate susţine că trecerea timpului a diminuat pericolul social generat, având în vedere contextul şi modalitatea în care s-a ajuns la devoalarea acestora, dar şi impactul provocat asupra societăţii româneşti", se menţionează în documentul citat.

Mircea Băsescu i-ar fi spus procurorului general de doleanţele familiei lui Bercea 

Tot în motivare, magistratul de drepturi şi libertăţi face referire la faptul că Mircea Băsescu a depus la Tribunalul Bucureşti, care a judecat propunerea procurorilor de arestare preventivă, un mail trimis în martie 2011 procurorului general al României. În conţinutul acestuia, fratele preşedintelui îl informa că le-a spus rudelor lui Bercea Mondial, după ce acestea i-au cerut ajutorul, că nu poate face nimic pentru a influenţa judecătorii în favoarea acestuia şi că a comunicat asta şi şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa.

„Inculpatul Băsescu Mircea a depus în faţa judecătorului fondului un mail pe care l-a trimis la data de 02.03.2011 procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care îl informa că la datele de 28.02.2011 şi 02.03.2011 a fost aşteptat acasă de soţia lui S. A. şi fiica sa, care i-au cerut ajutorul, însă le-a explicat că nu poate face nimic, arătând că nu doreşte să se creeze impresia că ar încerca să influenţeze luarea unei hotărâri de către completul de judecată, precizând totodată că la data de 01.03.2011 i-a comunicat acest lucru şi şefului IPJ Constanţa”, se arată în motivare.

Referitor la acest aspect, Curtea de Apel Bucureşti spune că demersul lui Mircea Băsescu „nu îmbracă forma unei plângeri penale” şi dovedeşte că, de la bun început, fratele preşedintelui ştia intenţia familiei lui Bercea Mondial de a obţine sprijin pentru eliberarea acestuia, „context în care a continuat totuşi să se întâlnească cu rudele acestuia şi să discute chestiuni legate de situaţia juridică” a interlopului.

„Acest demers al inculpatului Băsescu Mircea este anterior faptelor ce fac obiectul prezentei cauze şi nu produce nicio consecinţă juridică întrucât nu îmbracă forma unei plângeri penale, ci doar reprezintă o apreciere personală cu privire la o eventuală suspiciune de intervenţie a sa asupra justiţiei, iar, pe de altă parte, dovedeşte că, de la bun început, inculpatul Băsescu Mircea cunoştea intenţia familiei A., aceea de a obţine ajutorul său în vederea eliberării lui A. S., context în care a continuat totuşi să se întâlnească cu rudele acestuia şi să discute chestiuni legate de situaţia juridică a lui A. S. (Anghel Sandu, zis Bercea Mondial - n.r.)”, se mai arată în motivare.

Mircea Băsescu a recunoscut că a vorbit cu familia Anghel de 250.000 de euro

Instanţa  a mai precizat că fratele preşedintelui a declarat în faţa judecătorilor că este adevărat că a vorbit cu membrii familiei lui Sandu Anghel, însă a făcut acest lucru pentru a-i ajuta să recupereze 250.000 de euro de la Marian Căpăţână.

„Inculpatul Băsescu Mircea a explicat că, într-adevăr, a purtat discuţii cu cei din familia Anghel cu privire la situaţia lui Anghel Sandu (zis Bercea Mondial - n.r.), însă nu făcea decât să-i încurajeze, promiţându-le că îi va ajuta să-şi recupereze banii de la inculpatul Căpăţînă, referitor la discuţia înregistrată, legat de suma de 250.000 euro, specificând că era vorba despre banii pe care inculpatul Căpăţînă îi adusese în vederea restituirii, precizând că a spus că banii ar fi la el şi că îi va da pentru a evita problemele generate de faptul că inculpatul Căpăţînă nu era în stare să restituie întreaga sumă",se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

Instanţa subliniază, în acelaşi document, că „există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpaţii Băsescu Mircea şi Căpăţînă Marian Adrian au săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, respectiv complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă".

„În perioada 20.02.2011 - 22.02.2012 inculpatul Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 euro de la A. F. (Anghel Florin, fiul Anghel Sandu - n.r.), prin intermediul inculpatului Căpăţînă Marian Adrian, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei penale referitoare la A. S. (Anghel Sandu - n.r.), precum şi a altor cereri privind măsura arestării preventive, formulate în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă lui A. S., fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate, pentru faptul că a intermediat remiterea banilor, inculpatul Căpăţînă Marian Adrian însuşindu-şi suma de 350.000 euro din suma totală de 600.000 euro primită de la A. F.”, spune instanţa, precizând că relevante în acest sens sunt declaraţiile martorilor şi procesele verbale de redare a discuţiilor înregistrate în mediul ambiental.

Curtea de Apel Bucureşti adaugă, referitor la probele depuse la dosar de familia lui Bercea Mondial, că s-a invocat contrafacerea înregistrărilor, însă fără a fi aduse argumente care să pună la îndoială caracterul autentic sau complet al acestora. 

„S-a invocat contrafacerea înregistrărilor, fără a se aduce argumente care să pună la îndoială caracterul autentic sau complet al acestora, cu atât mai mult cu cât judecătorul de drepturi şi libertăţi învestit cu soluţionarea contestaţiilor a procedat la vizionarea CD-urilor aflate la dosar şi care conţin înregistrările respective. În plus, la acest moment procesual, şi anume, soluţionarea unei propuneri de arestare preventivă, nu se poate pune în discuţie legalitatea probelor", se arată în motivare.

Marian Căpăţână a dat declaraţii contradictorii

Instanţa face referire şi la afirmaţia lui Marian Căpăţână potrivit căreia cei 600.000 de euro primiţi de la fiul lui Bercea Mondial ar fi fost, de fapt, un împrumut la care nu trebuia să plătească dobândă. Magistratul subliniază, în acest context, că afirmaţia este contrazisă de înregistrările în care acelaşi Căpăţână recunoaşte că a primit banii pentru a fi utilizaţi de o persoană care ar lăsa să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor învestiţi cu soluţionarea cauzei în care era judecat Bercea Mondial.

„Audiat în prezenta cauză în calitate de suspect, Căpăţînă Marian Adrian a declarat că a primit suma de 600.000 de euro de la A. F., în două tranşe, însă această sumă i-a fost remisă cu titlu de împrumut, fără a fi nevoit să plătească dobândă, să garanteze în vreun fel împrumutul sau să stabilească un termen de restituire a sumei împrumutate, practic în condiţii dezavantajoase şi riscante pentru împrumutător. Toate acestea în condiţiile în care, conform propriei declaraţii, Căpăţînă Marian Adrian era numai un consătean al familiei A., fără să aibă vreo relaţie apropiată cu vreunul din membrii acestei familii, despre care ştia că se ocupă cu cămătăria. Deşi inculpatul Căpăţînă Marian Adrian afirmă în declaraţia sa că a primit suma de 600.000 de euro cu titlul de împrumut, din înregistrările ataşate la dosar, nu rezultă că acesta a invocat vreodată pretinsa înţelegere referitoare la împrumutarea sumei menţionate în momentele în care i s-a solicitat restituirea sumei. Dimpotrivă, inculpatul Căpăţînă Marian Adrian recunoaşte că a primit suma de 600.000 de euro pentru a fi utilizaţi de către o persoană care ar lăsa să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor învestiţi cu soluţionarea cauzei în care era judecat A. S. sau a celor chemaţi să soluţioneze diferite cereri în legătură cu arestarea preventivă", se menţionează în documentul citat.

Pe 27 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţiile lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână faţă de arestarea preventivă dispusă în dosarul în care fratele preşedintelui este acuzat de trafic de influenţă.

Mircea Băsescu, arestat preventiv pentru trafic de influenţă

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost arestaţi pe 20 iunie, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele şefului statului.

Fratele preşedintelui este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care Sandu Anghel era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători să dispună fie condamnarea lui Bercea Mondial la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-ar fi dat alţi 350.000 de euro lui Marian Căpăţână, în acelaşi scop.

Marian Căpăţână este acuzat că din cei 600.000 de euro pe care i-ar fi primit de la fiul lui Bercea Mondial, şi-a însuşit 350.000 de euro, pentru că „a mijlocit remiterea banilor".

Bercea Mondial a fost condamnat la opt ani şi nouă luni de închisoare cu executare, pentru că şi-a înjunghiat un nepot într-un bar, în 2011, iat fiul acestuia, Florin Anghel, a primit o pedeapsă de cinci ani şi trei luni de închisoare, pentru tentativă de complicitate la omor. 

În acelaşi dosar, soţia lui Bercea Mondial, Fănica Anghel, a fost condamnată la un an de închisoare cu executare, pentru mărturie mincinoasă şi instigare la această infracţiune.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşu temă:

Motivarea judecătorilor: De ce a fost arestat Mircea Băsescu

Mircea Băsescu ar fi recunoscut că a primit bani de la Bercea Mondial, însă spune că suma ar fi fost un împrumut către Marian Căpăţână pentru participarea la o licitaţie. Magistraţii Tribunalului Bucureşti nu au crezut această versiune şi au dispus arestarea.

Tribunalul Bucureşti: Mircea Băsescu a recunoscut că a luat bani

Mircea Băsescu a recunoscu că a luat bani, dar şi că s-a întâlnit cu Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial. Asta arată magistraţi Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei de arestare preventivă.

Traian Băsescu reacţionează: Nu am primit bani şi bunuri de la Sandu Anghel

Preşedintele Traian Băsescu a răspuns, sâmbătă seară, la câteva întrebări trimise de Realitatea TV. Şeful statului a reiterat că nu avea cunoştinţă de legăturile dintre fratele său şi interlopul Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial. Totodată, Traian Băsescu spune că nu a primit vreun ban de la familia Anghel pentru a interveni în justiţie.

CSM cere apărarea independenţei justiţiei, după declaraţiile despre Livia Sanciu şi Laura Codruţa Kovesi

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cere Inspecţiei Judiciare să facă verificări în vederea apărării independenţei justiţiei, după ce au fost făcute declaraţii referitoare la presupuse fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, şi şeful DNA, Codruţa Kovesi.

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui ţării, a fost arestat

Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare.

Marian Căpăţînă, presupusul intermediar al banilor, reţinut în dosarul de trafic de influenţă al lui Mircea Băsescu

Marian Adrian Căpăţînă, despre care familia lui Bercea Mondial susţine că ar fi fost intermediarul mitei pentru Mircea Băsescu, a fost reţinut pentru 24 de ore, joi seară, de către procurorii DNA, cu acuzaţia de complicitate la trafic de influenţă.

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, a fost reţinut. Şi intermediarul mitei a ajuns în arest

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă, el urmând să fie prezentat, vineri, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Bucureşti. De asemenea, joi seară, a fost reţinut şi Marian Căpăţînă, presupusul intermediar al mitei, care ar fi primit la rândul său 350.000 de euro.

Mircea Băsescu, după apariţia stenogramelor: Nu am luat bani de la Bercea Mondial. Fratele meu este foarte supărat

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a precizat joi dimineaţă că nu a cerut şi nu a primit bani de la familia lui Bercea Mondial. Mai mult, acesta a precizat că imaginile şi stenogramele difuzate miercuri seara la un post de televiziune sunt scoase din context şi nu vor decât să-l atragă pe şeful statului într-un scandal mediatic.

Mircea Băsescu a fost reţinut. Bercea Mondial: Am plătit două milioane de euro pentru eliberarea mea, Kovesi a luat banii

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce, timp de aproape două ore, a fost audiat. De asemenea, interlopul Bercea Mondial a declarat astăzi că el a plătit două milioane de euro pentru a fi eliberat din închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite